למערכת השתן ישנו תפקיד מרכזי בשמירה על איזון הגוף באמצעות סינון של פסולת ונוזלים עודפים בדם. מערכת זו מורכבת מאיברים שונים כמו הכליות, השופכה, שלפוחית השתן ועוד. מדובר במערכת מורכבת המופקדת על פינוי השתן לצד ויסות של תהליכים פיזיולוגיים חשובים. יחד עם זאת, ישנן בעיות בריאותיות העשויות להתרחש במערכת זו, הפוגמות בתפקודה. במאמר זה נבחן את המבנה של המערכת ונכיר בעיות בריאותיות אפשריות העשויות להתעורר בה.
מבנה מערכת השתן
הכליות, השופכן, שלפוחית השתן והשופכה, הם כולם איברים המרכיבים את מערכת השתן ואחראיים על תפקודה התקין.
הכליות, אשר נמצאות משני צדי עמוד השדרה, אחראיות בעיקר על סינון של פסולת ונוזלים מיותרים ממערכת הדם. כמו כן, איברים אלה הם בעלי תפקיד חיוני בוויסות של אלקטרוליטים וייצור של הורמונים אשר שולטים בלחץ הדם ובייצור של תאי דם אדומים.
השופכן, הוא איבר שרירי, צר וחלול, המתחבר אל הכליות. הצינורות הללו מעבירים שתן מהכליות אל שלפוחית השתן, באמצעות התכווצויות, כדי להבטיח זרימה לכיוון אחד בלבד, כך ששתן לא יחזור בחזרה אל עבר הכליות.
שלפוחית השתן היא איבר שרירי וחלול גם כן, הנמצא בחלל האגן. תפקידה העיקרי של השלפוחית הוא לאחסן שתן עד אשר הוא מסולק מהגוף. קירות השריר של השלפוחית מתרחבים ומתכווצים כדי להכיל קיבולת משתנה של שתן. באמצעות הכיווץ והשחרור אבר זה שולט במעבר של שתן אל עבר השופכה.
השופכה היא צינור הנושא שתן משלפוחית השתן אל עבר פתח חיצוני. בגברים השופכה היא בעלת תפקיד כפול, שכן היא מאפשרת גם מעבר של זרע.
בעיות בריאותיות נפוצות במערכת השתן
במערכת השתן ישנן בעיות בריאותיות שונות העשויות להתעורר. חשוב להכיר את התופעות השונות כדי לזהותן במהירות לטובת טיפול מוקדם ויעיל.
אפשרות אחת לבעיה העשויה להתעורר היא דלקת בדרכי השתן. דלקת זו נגרמת בשל חדירה של בקטריה אל המערכת. סימפטומים נפוצים כוללים השתנה תכופה, תחושת צריבה בעת מתן שתן, דם בשתן או שתן עכור וכאבים בבטן התחתונה. מצב זה נפוץ יותר בקרב נשים בשל כך שיש להן שופכה קצרה יותר, אך הוא יכול להתעורר גם בגברים.
אבנים בכליות גם היא בעיה רפואית העשויה להתעורר במערכת זו. אבנים בכליות הן למעשה הצטברות של מינרלים ומלח הנוצרת בתוך הכליות. אבנים אלה יכולות להביא ליצירת כאבים חזקים, בשל תזוזתן במערכת השתן. הסימפטומים של תופעה זו הם כאבים בבטן או בגב, דם בשתן, השתנה תכופה וצורך תמידי להטיל שתן. שינויים באורח החיים, נטילת תרופות ובמקרים מסוימים גם התערבות כירורגית, עשויים להידרש לשם הטיפול בתופעה.
בריחת שתן היא עוד תופעה אשר עשויה להתרחש. תופעה זו מביאה לבריחה בלתי נשלטת של שתן, המשפיעה מאוד על איכות החיים של האדם הסובל ממנה. ישנם מצבים שונים של בריחת שתן כאשר חלקם מושפעים מלחץ, חלקם מתבטאים בדחיפות מאוד גדולה וחלקם מתבטאים בחוסר יכולת להביא לריקון מוחלט של השלפוחית. אפשרויות הטיפול בבעיה זו הן שינויים באורח החיים, תרגול של שרירי רצפת האגן ונטילת תרופות. במקרי קיצון עשויה להידרש אף התערבות כירורגית.
בעיה בריאותית נוספת העשויה להופיע במערכת היא מחלת כליות כרונית. מחלה זו מביאה לאובדן תפקוד פרוגרסיבי של הכליות לאורך זמן. לרוב תופעה זו היא תוצר לוואי של בעיות בריאותיות אחרות כמו סוכרת, יתר לחץ דם או דלקת של פקעיות הכליה. הטיפול בבעיה מתמקד בעיקר בטיפול של הגורם להידרדרות תפקוד הכליות.