אנו נוהגים לומר שגילאי 40 ו־50 הם מה שבעבר החשיבו לגילים מבוגרים והיום אפשר להיראות צעירים בהרבה, להיות פעילים, ספורטיביים, ללדת ילדים ועוד. נכון שהקִדמה, איכות החיים, הטכנולוגיה, התרופות, הרפואה המתקדמת והמזון בשפע הביאו להארכת תוחלת החיים, אבל לגוף יש התנהלות משלו ואנו עדים לאחת התופעות הרווחות בקרב בני 40 ומעלה – פגיעה בראייה לטווח קרוב או רחוק. אחרי שהרחקנו את הספר או את מסך הטלפון כדי להצליח למקד את הראייה, הגענו לשלב שבו אין ברירה – צריך משקפי קריאה או עדשות מגע יומיות כדי שנוכל להמשיך ליהנות מאיכות חיים כפי שהכרנו.
- ההתבגרות מביאה איתה שינויים פיזיולוגיים לא מעטים המשפיעים על איכות חיינו עם הזמן. אף על פי שאנו יכולים להיראות צעירים, החושים החדים מתחילים להתעמעם עם השנים ואנו שומעים פחות טוב, רואים פחות טוב והגוף שלנו מגיב אחרת במצבים שונים. חוש הראייה הוא בין החשובים ביותר ליכולתנו להתנהל בעולם וליהנות מחיינו. פגיעה בעיניים או ביכולת הראייה גורמת לקושי גדול ולהגבלה משמעותית באיכות החיים. לרוב האנשים סביב גיל 40 יש ירידה מסוימת ביכולת הראייה, וישנן שלל בעיות הקשורות לגיל שכדאי להכיר, בחלקן אף ניתן לטפל ולמנוע החמרה.
בעיות בעיניים הקשורות לגיל
- ליקויי הראייה הם חלק מתופעת הזדקנות העדשה. ישנה ירידה ביכולת הגמישות והמיקוד של העין למרחק קצר או ארוך. הצורך להרכיב משקפי קריאה קרוי פרסביופיה, והוא מתבטא בקושי למקד את הראייה בטווח הקרוב עם העלייה בגיל. התסמינים לבעיה זו הם קושי בקריאה למרחק קרוב, כאבי ראש או עייפות כשנדרשת קריאה במרחק קצר לאורך זמן וקושי להתרכז.
- קטרקט הוא תופעה הנגרמת מעכירות עדשת העין המביאה לירידה הדרגתית ביכולת הראייה ולטשטוש. הטיפול במקרים מתקדמים כאלה מצריך התערבות רפואית שבה בניתוח מוחלפת העדשה העכורה בעדשה מלאכותית. לאנשים המרכיבים משקפיים ניתן במקרים מסוימים בהליך זה לגרום לראייה טובה ללא משקפיים, בהתאם לסוג לקות הראייה.
- התנתקות זגוגית היא תהליך העלול להתרחש עם הגיל ובו בעצם עלול להיגרם ניתוק של הזגוגית מהרשתית, קרע ברשתית ואף להיפרדות רשתית, מצב המצריך תיקון בניתוח.
- גלאוקומה (ברקית) היא מחלה הנגרמת מעלייה בלחץ התוך עיני ורצוי לבצע בדיקות שגרתיות אחת לשנה אצל רופאי עיניים עם הגיעכם לגיל 40 כדי לוודא שלא מתפתחת מחלה כזו. מחלה זו עלולה לפגוע בסיבי עצב הראייה ובשדה הראייה באופן בלתי הפיך. מחלת הגלאוקומה אינה מראה סימנים לקיומה עד שהיא מגיעה לשלבים מתקדמים, ולכן בדיקה שגרתית יכולה לאתר את הבעיה בתחילתה. הטיפול הראשוני במחלה הוא תרופתי באמצעות טיפות עיניים במטרה להוריד את הלחץ התוך עיני. אם הטיפול הזה אינו משיג את התוצאה ייתכן שיהיה צורך בטיפול באמצעות מכשיר לייזר שינקז את הנוזלים ויפחית את הלחץ התוך עיני. ישנם טיפולים מתקדמים נוספים במקרים שלא מראים שיפור במצב.
- עין יבשה היא תופעה הפוגעת בלא מעט מבני 50 ומעלה והיא נובעת מחוסר איזון בשכבת הדמעות. הבעיה גורמת לירידה בהפרשת דמעות, יובש, צריבה, אודם וגרד ואף עלולה לגרום לדלקות בעיניים. הטיפול במקרים כאלה כולל שימוש ב"תחליפי דמעות" השומרים על לחות העין.
- מחלת הנמ"ג (ניוון מקולרי הקשור לגיל) שכיחה בקרה בני 50 ומעלה וגורמת להגבלה ביכולת הראייה השגרתית התפקודית בקריאה, זיהוי פנים, צפייה בטלוויזיה, התמצאות במרחב הלא מוכר ועוד. התסמינים של המחלה מתבטאים לרוב בעיוות ראייה או בכתמים צהובים במרכז הראייה והטיפול המקובל הוא הזרקות תוך עיניות במטרה לעצור את התקדמות המחלה.