עם בניית השכונות החדשות של מודיעין והתרחבות הפארק הטכנולוגי ומרכז עינב הלכה והתגברה הסכנה לחיות הבר בשטחי הטבע ההולכים ומצטמצמים מסביב לעיר, שנפגעות מדי שבוע מכלי רכב בכבישים החדשים • פתרונות, גם אם חלקיים, ישנם, אבל בינתיים רק על הנייר
(צילום: מנדי שחורי, החווה האקולוגית)
מזה למעלה מ-25 שתנופת בנייה מסיבית מאפיינת את מודיעין, כאשר רק בשנים האחרונות נוספו לעיר שתי שכונות חדשות (נופים וציפורים) והשלישית בדרך (מורשת), שהשלימו את בניית שלב א' של העיר.
בניית השכונות החדשות בשנים האחרונות, בשילוב התרחבות הפארק הטכנולוגי ומרכז עינב, כמו גם סלילת כבישים חדשים באזור, גובה מחיי הבר העשירים באזור מחיר גבוה במיוחד, גם אם הוא חומק בדרך כלל מתחת לרדאר הציבורי.
ממלכת חיי הבר באזור מודיעין, שחיה כאן מזה עשרות ומאות שנים ללא כל הפרעה עד לבניית העיר ופיתוח סביבתה, מגוונת במיוחד וכוללת טורפים כמו תן, צבוע ושועל, יחד עם מיני יונקים נוספים כמו צבאים, גיריות, נמיות, דורבנים וחזירי בר. אפילו דלק סלעים אחד או שניים נצפו באזור העיר בשנים האחרונות, אבל למרבה הצער לאחר שנדרסו. לדברי ארגוני הירוקים תופעת הדריסות מתרחשת מדי יום ביומו, כאשר רק בשבוע שעבר נדרס צבי באזור הפארק הטכנולוגי וצבוע מפוספס ליד תחנת הרכבת פאתי מודיעין.
אמנם נתונים מספריים אין בנמצא, אבל על פי ההערכות נדרסים מדי שנה עשרות רבות של בעלי חיים באזור מודיעין, כאשר התופעה הולכת ומתגברת עם המשך פיתוח חלקה המערבי של העיר בשנתיים-שלושה האחרונות.
כעת, שנים בודדות לפני שתתחיל בניית שלב ב' של העיר וכל האזור המערבי למודיעין יתעטף בבטון ואספלט, נשאלת השאלה האם הרשויות עושות כל מה שנדרש כדי לשמר ולו חלק קטן מאוכלוסיית חיי הבר.
מומחי הסביבה ובעלי החיים בארץ ובעולם משתמשים כיום בכמה דרכים עיקריות על מנת לשמר את אוכלוסיית חיות הבר באזורים מרובים בפיתוח עירוני, החל במעברים תת קרקעיים או עיליים בנקודות אסטרטגיות המשמרות רצף של מסדרונות אקולוגיים, הצבת פסי האטה, שילוט לנהגים והקטנת זיהום האור בתאורת הכבישים. במודיעין, לפחות עד כה, נדמה שלא נעשה מספיק כדי שגם ילדינו ונכדינו יזכו לראות חיות בר בטבע.
אמנם בתכנית המתאר של השלב הבא של העיר מתוכננים מעברים אקולוגיים לטובת חיות הבר, אולם עד היום הדבר לא נעשה באזור השכונות החדשות והכבישים שנסללו. אביטל יוגב, מנהלת קהילת מודיעין בחברה להגנת הטבע, אמרה השבוע: "הבעיה העיקרית במודיעין כיום היא שהכבישים הראשיים נסללו זה מכבר, אך המעברים האקולוגיים שיאפשרו מעבר בטוח לבעלי החיים יבנו רק בשלב ב׳ של העיר. ככל שהעיר מתפתחת מצטמצמים שטחי המחיה של חיות הבר סביבה, והסכנה לקיומם גוברת".
משה פרלמוטר, רכז שמירת טבע בחברה להגנת הטבע, מוסיף: "בעת הכנת תכנית המתאר החדשה, לפני מספר שנים, סומנו ארבעה מעברים אקולוגיים עיליים המעוגנים במסמכי התכנית. הם נועדו בראש ובראשונה לצבאים, וכמובן לכל בעלי החיים במרחב. המעברים תוכננו בתאום שנעשה בין אקולוג התכנית, עיריית מודיעין, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע".
המעבר הראשון שייבנה נמצא למרגלות חורבות רגב, בסמוך לחווה האקולוגית, מעל לכביש 20 המחבר את אזור מרכז עינב והפארק הטכנולוגי; מעבר שני, בכיוון צפון-דרום, ייבנה מעל לכביש 180 שנסלל בשנים האחרונות ממערב לשכונת נופים, מעל היובל הדרומי של נחל ענבה; מעבר שלישי אמור להיבנות מעל לכביש 431, ממזרח למרכז עינב, ויאפשר את הרצף בין השטחים שמצפון לשטחים שמדרום לכביש; ומעבר רביעי, בכיוון מזרח-מערב, מעל כביש 2 העירוני, המוביל מדרום העיר לכיוון עמק אילון ואזור לטרון, ומחבר את השטחים הפתוחים של מערב מודיעין לאזור הגבעות הדרומיות ועמק איילון.
כידוע, במודיעין פועלים גם ארגוני סביבה התנדבותיים, כמו עמותת "תושבים משפיעים במודיעין", הפועלים כיום בכמה חזיתות, מהמאבק נגד הכוונה לסלול כביש בליבו של עמק הצבאים בסמוך לכפר רות ועד לנושא דריסות בעלי חיים. גדעון בכר, פעיל העמותה, אמר השבוע: "כואב הלב לראות צבי דרוס, צבוע או דורבן מתים על אחד מכבישי הגישה למודיעין. הלב כואב והעיניים דומעות למראה החיות היפות והנדירות האלו שנדרסות פעם אחר פעם. בקצב הזה הרי לא תשארנה חיות בר, שכן תופעת הדריסה היא יומיומית ובהיקפים גדולים".
לדברי בכר, פעילות הרשויות, ובכללן עיריית מודיעין, לא מספקת: "נתחיל בזה שהעירייה הייתה יכולה לעשות הרבה יותר בעניין באמצעות הצבת שלטי אזהרה, פסי האטה וכדומה, עשייה שאינה יקרה ומגינה גם על חיי הנהגים. כן היה ניתן לצפות ממנה לפעול להקמת מעברים לבעלי חיים באזורים בהן מתרחשים מרבית מקרי הדריסה: בכביש 433 ליד מרכז עינב (ישפרו), כביש 3 בואכה צומת לטרון וכביש 443 ליד הכניסה לפארק הטכנולוגי. כשם שהעירייה מקדמת פתרונות תחבורה לעיר, כך היה עליה לעשות עם מניעת דריסת בעלי חיים. חשוב מאוד שעם הקמת השכונות החדשות יוקמו גם מעברים עיליים ותחתיים לבעלי חיים. כשם שבונים גשרים ומחלפים, כך כל כביש חדש חייב לכלול מעברי בעלי חיים. הדבר נכון במיוחד כעת, עם הפקדת תכנית המתאר של מודיעין שתגדיל את אוכלוסייתה לרבע מיליון איש. חשוב מאוד שתוכנית המתאר תשמור על כל מעטפת השטחים הפתוחים של מודיעין, ותייעד אותם לגן לאומי או שמורת טבע. במקביל, על התוכנית לכלול הקמת מעברים כאלו בכל הנקודות הקריטיות של המסדרון האקולוגי, ולבצע אותם תוך כדי בניית הכבישים ולא בסיום העבודות. אם לא נפעל היום נתעורר למציאות העגומה שבה אין אף בעל חיים מסביב לעיר. ההרג והכחדת המגוון הביולוגי של מודיעין מתרחשים במשמרת שלנו, ועלינו להתעורר לפני שיהיה מאוחר מדי".
מדוברות העירייה נמסר: " מערכת הכבישים המתפתחת לטובת השכונות החדשות היא מערכת שתוכננה כחלק מתכנית המתאר של העיר, ולוותה בשלבי התכנון המפורט על ידי הגופים הירוקים יחד עם העירייה, מתוך עיקרון העל העירוני לשמור על הטבע וחיות הבר בהם בורכה העיר. בין היתר, ניתנו הנחיות בנוגע להקטנת זיהום אור, כך שהתאורה לא תפריע לפעילות החיות בחשיכה, ובצווארי הבקבוק במסדרון האקולוגי, הן בכביש 180 והן בכביש 200, נבנו גשרים על מנת לאפשר לחיות מעבר בטוח מתחת לכביש. לגבי השילוט, הנושא ייבחן על ידי העירייה".