השיבושים האלקטרונים של מכשירי ה-GPS של המטוסים הנוחתים בנתב"ג אילצו את הרשויות לשנות את נתיב הנחיתה ולהסיט את המטוסים לנתיב שעובר מעל מודיעין עילית, לפיד וכפר האורנים • אלון פרג מלפיד, קברניט באל-על: "נתיב הנחיתה מעל מודיעין 'חתך' את נתיב ההמראות מנתב"ג ולכן סביר שלא יחזרו לנחות בו"
(צילום ארכיון)
בימים האחרונים רעש המטוסים הנוחתים בנתב"ג כבר לא מפריע לתושבי מודיעין, כי המטוסים כבר לא נוחתים כאן. לא ברור עדיין אם מדובר בהקלה זמנית או קבועה אבל עובדתית – המטוסים המגיעים לנחיתה בנתב"ג נעלמו משמי הפארק הטכנולוגי ושכונות מערב מודיעין והופיעו במלוא העוצמה מעל מודיעין עילית, כפר האורנים ולפיד.
מה קרה כאן? ההסבר המרכזי הוא שבחודשים האחרונים התגלו שיבושים לא מוסברים במכשירי ה-GPS של המטוסים המתקרבים לנתב"ג. עלו סברות כי אותם שיבושים מכוונים בוצעו ע"י מדינה זרה, כנראה רוסיה. התוצאה היתה שטייסים התקשו לבצע את הנחיתות בעזרת מכשירים כפי שביצעו עד אז.
הפיתרון הראשוני היה להסיט את המטוסים המגיעים לנחיתה על מסלול 30 – המסלול המרכזי בנתבג"ג, מאזור מודיעין לכיוון מזרח כך שהמטוסים יוכלו לבצע סיבוב רחב יותר ולהגיע נמוך יותר לכיוון המסלול ממרחק רב יותר כדי לא להחמיץ אותו.
עד לתחילת השיבושים היו המטוסים מגיעים לנחיתה משני כיוונים: האחד מצפון לתל אביב בסיבוב לכיוון דרום השרון וירידה לנחיתה מעל איירפורט סיטי, והכיוון השני היה כניסה מהים מעל תל אביב לכיוון מודיעין וסיבוב קצר מעל העיר לנחיתה בנתב"ג.
בנתיב הנחיתה שמגיע מעל מודיעין נחתו על פי הנתונים כ-1,300 מטוסים בחודש יוני האחרון ובחודש יולי רק כעשרים מטוסים. אלון פרג, קברניט באל-על ותושב לפיד, הסביר: "מסלול הנחיתה מעל מודיעין חותך את מסלול ההמראה מנתב"ג וזה לא בריא. לכן את הנתיב הזה שמרו בעיקר רק בעת שמזג האויר היה לא בהיר מעונן או אביך, כדי להפנות אליו חלק מהנחיתות".
אבל נתיב זה כולל סיבוב קצר יחסית של המטוסים ולכן חייב נחיתת מכשירים מושלמת. השיבושים במכשירי ה-GPS של המטוסים סיכנו את הנחיתה בצורה כזאת ולכן הוסטו המטוסים לסיבוב הרחב יותר. לפי פרג, "כך שהם מגיעים היום ממש מכיוון מזרח לנחיתה בגובה נמוך מעל מודיעין עילית. אני חזרתי מפריס בנחיתה בנתיב הזה רק הערב" (כך פירסם פרג בקבוצת הפייסבוק של לפיד, השבוע).
לאנשי היישוב הסביר הקברניט: "בנתב"ג יש שלושה כיווני מסלול שמגיעים לנחיתות. האחד מהים מעל תל אביב, השני מעל כפר קאסם והשלישי מעל מודיעין. עכשיו, בגלל בעיות ה-GPS, התווסף הנתיב מעל יהודה ושומרון. בדרך כלל מבצעים נחיתת מכשירים בגישה השמאלית מעל מודיעין למסלול 30 אבל מעבר לרעש במודיעין הבעייה היתה שמי שממריא מנתב"ג פוגש את הנוחתים. לכן העדיפו את הנתיב שבא מעל מכון ויינגייט בערך לכיוון נתב"ג. הנתיב החדש שנכנס עכשיו לפעולה מבוסס גם הוא על GPS והוא לא היה אפשרי לפני שהכניסו את מערכת הנחיתה המדוייקת. זה אומר שכשמזג האוויר לא טוב ולא אופטימלי יהיה קשה לנחות בו. אז הוסיפו את המערכת החדשה שמחייבת נחיתה נמוכה יותר וארוכה יותר וכך זה איפשר להסיט לשם נחיתות ולכן הרעש גדול יותר. גם כי עושים עכשיו הרצה של המסלול החדש ולכן יש בו פעילות גבוהה יותר".
מטוסים שמבצעים נחיתת מכשירים משתמשים במערכת נחיתה עיוורת ILS (INSTRUMENT LANDING SYSTEM) מערכת כזאת הותקנה לאחרונה במסלול 30 מה שאיפשר להסיט את המטוסים לנחיתת מכשירים גם מכיוון מזרח ובכך איפשרו לשנות את נתיב הנחיתה.
עומר יתום, חבר ועד היישוב לפיד, שלח מכתב לשר התחבורה בנושא וסיפר כי ממה שנאמר לי עולה כי לפחות עד לסוף הקיץ יימשכו הנחיתות בנתיב מעל לפיד וכפר האורנים. "זהו שינוי דרמטי לרעה באיכות חיינו" כתב יתום לשר. לדבריו, מהתשובות שקיבל עולה שככל הנראה הנחיתות יימשכו מעל מודיעין עילית וכפר האורנים ולפיד בתקופה הקרובה.
ירי מהקרקע?
נושא נוסף שעלה כתוצאה מהשינויים בנתיבי הנחיתה הוא בטיחות המטוסים. המטוסים הנוחתים כיום מעל מודיעין עילית מבצעים את הסיבוב לקראת הנחיתה סמוך לרמאללה וביתוניה והם חשופים לירי מהקרקע. בעיתון "הארץ" צוטט בעניין זה בכיר לשעבר ברשות התעופה האזרחית שאמר: "מערכת הביטחון אישרה את הנתיב וגם אם לא יפילו חלילה מטוס נוסעים, פגיעה של קליעים במטוס נוסעים תפתח את שערי הגיהינום".
במערכת הביטחון מייחסים את השיבובים ב-GPS לרוסיה. ההערכה היא כי השיבושים נוצרים מביצוע לוחמה אלקטרונית של הרוסים כדי להגן על מטוסיהם הטסים בשמי סוריה והאזור.
לגבי בטיחות המטוסים בעת הטיסה סמוך לרמאללה וביתיניא, דווקא אלון פרג הקברניט שחווה את הטיסה הזאת מדי שבוע לא חושש מסיכון המטוסים: "המרחק גדול והטיסה היא ממש בשוליים של שטחי יהודה ושומרון", הוא אומר. גם במערכת הביטחון אמרו כי אושר מסלול הנחיתה הנוכחי מכיוון שגם בעבר אושרו טיסות מעל שטחי יהודה ושומרון וזה לא התהליך הראשון שבו עברו מטוסים במרחב בגבהים דומים ולא נמצאה מניעה להשתמש במסלול 30.