בכל פעם שהעיריה "פותחת" כביש לביצוע עבודות כלשהן, החברה הכלכלית מכניסה לחפירה גם סיבים אופטיים. שכונת הציפורים כבר מרושתת במלואה וכך יהיה גם במע"ר, ובקרוב בכל מודיעין. למה זה טוב? בתמונה: מתוך המצגת שממפה את פרישת הסיבים בעיר
העתיד כבר כאן ויש לו שם: הסיב האופטי. במסגרת השת"פ עם חברת בזק ופרויקט "עיר חכמה" החלו העבודות לרישות כל העיר בתשתית של הולכת נתונים מהירה. מסביר רון ברזני, מנכ"ל מינהלת אופק שאחראי על הפרוייקט: "מערכת הסיבים האופטיים תשחרר אותנו מתלות במערכת טלפוניה של בזק שעולה לנו הרבה כסף, תשחרר אותנו מתלות בספקי אינטרנט שאנחנו משלמים להם כסף ותאפשר לגורמי העירייה לתקשר ביניהם בצורה יעילה יותר ובעיקר לקבל מידע על בסיס נתונים רחב ולהפיק ממנו מסקנות ולקחים שבסופו של דבר יהפכו את העיר ליעילה יותר".
זה יקטין את כוח האדם בעיריה?
"כשהכל יהיה ממוחשב עדיין יישבו במחלקה שני פקידים, כך שמי שממש ירצה לדבר עם פקיד יוכל עדיין להרים טלפון. אנחנו רוצים להגיע למצב שתושבי העיר יוכלו לעשות הכל מהסמארטפון שלהם, מכל מקום, מהבית מהרכב, אפילו בהליכה ברחוב. כמובן שאנחנו מודעים לכך שיהיו תושבים, בעיקר מבוגרים, שעדיין יצטרכו להיעזר בפקידי שירות אמיתיים ולא נוותר עליהם. אף תושב לא יינזק או ייפגע מכך שהעיר תעבור למיחשוב מואץ".
מה נתונים לנו הסיבים האופטיים שכבל רגיל לא נותן?
"הסיבים האופטיים זו מערכת בטוחה יותר, מהירה יותר, והכי חשוב מבחינתנו הוא שהיא שלנו ולא עולה לנו כסף. היום העירייה משלמת על אינטרנט ועל תקשורת קווית לבזק והסכומים האלה ירדו משמעותית. יהיה כאן חסכון כספי גדול, כי הכל יעבוד על הסיבים, גם מצלמות האבטחה וגם התקשורת וגם התאורה, וכמובן פינוי אשפה, וחניה חכמה בחניונים ועוד הרבה אלמנטים".
איפה יהיו סיבים אופטיים?
"כיום כבר יש שכונה אחת שבה הונחו סיבים אופטיים וזו שכונת הציפורים שמתאכלסת בימים אלה. אבל זה כבר בעבודה. התחלנו באזור הכניסה לעיר מכביש 443, דרך רחוב דם המכבים לעירייה ולמע"ר, משם לכיכר התחבורה ומשם לשכונות החדשות נופים, ומורשת שירושתו בשנה הקרובה. מעבר לכך היום אנחנו מנצלים כל פתיחה של כביש או מדרכה בעיר אם זה לעבודות חשמל או מים, ומניחים בקטע שנפתח את הצנרת המיועדת של הסיבים האופטיים".
למה משכתם את הסיבים עד לכיכר התחבורה?
"ראשית כי בכיכר התחבורה יש מתקנים עירוניים שאנחנו רוצים להיות מחוברים אליהם כמו למשל התחנה המרכזית, אבל גם כי שם תקום חממה טכנולוגית ואנחנו מייעדים לה שימוש בסיב אופטי".
מה יעשו בחממה הטכנולוגית הזאת?
"הרעיון הוא להביא אליה חברות סטארטאפ שיפתחו מוצרים עם דגש לכיוון העירוני, כלומר נעדיף להכניס לשם חברות למשל שמפתחות אפליקציות שמסייעות בניהול החיים העירוני ולאו דווקא חברה שמתעסקת במשהו כלל עולמי. לכן אנחנו רוצים שהם ישתמשו בסיבים אופטיים, כדי שגם נוכל להתחבר אליהם מהעירייה לקבל ולתת נתונים ולעבוד מולן".
אלו נתונים למשל?
"למשל אם חברה כזאת בונה אפליקציה לשימוש תושבי העיר מול רשות עירונית מסויימת, נוכל דרך הסיב האופטי להעביר להם את הדאטה בייס של אוכלוסיית העיר לצורך העבודה. כמובן במסגרת המגבלות החוקיות על העברת נתונים ושמירת סודיות".
כלומר הסיבים האופטיים יהיו בעצם השלד או הפלטפורמה שעליו יורכבו מערכות השליטה והבקרה של העירייה?
"בגדול כן. יש כבר היום מערכות שליטה שאנחנו מפעילים עוד בלי הסיב האופטי. למשל פינוי אשפה. היום בעזרת GPS שמותקן על כל משאית אשפה אנחנו יודעים בכל רגע נתון היכן כל משאית ואם היא יוצרת בעיות תנועה ברחוב מסויים. בעזרת חיישנים שמותקנים על כל משאית אנחנו יודעים בכל רגע כמה טון אשפה המשאית הרימה מהבוקר ואם המשקל חורג".
רם סידיס, חשב העיריה, למה חשוב לדעת מה משקל האשפה בשעה עשר בבוקר?
"יש לנו נתוני פתיחה של משקל ממוצע של משאית אשפה. אם אנחנו רואים חריגה, המסקנה היא שאחד השכנים אולי שפך פסול בנייה למיכלי האשפה. זה מאפשר לנו לשלוח פקח בניה בזמן אמת לברר מה קרה שם".
מה עוד נותנת תשתית הסיבים האופטיים לעיר?
"במערכת החינוך למשל. תחשוב שבתי הספר בעיר יהיו מחוברים במערכת הסיבים האופטיים למינהל החינוך שלנו. מורה בכיתה מסויימת שתרצה מערך שיעור בנושא מסויים תוכל לבקש מבית ספר מקביל לה את החומר. נקים מאגר גדול של מערכי שיעור, שישמש את כלל בתי הספר. גם מערך ההרשמה לבתי הספר יהיה בצורה מרוכזת באמצעות המערכת. תהיה לנו שליטה מלאה על מה שקורה בכל בית ספר. נשלוט על כל מערך החוגים והשיעורים ונוכל לווסת מבית ספר לבית ספר פעילויות בערב ואחר הצהריים ולחסוך בחשמל ובתפוסת חדרים. אין סוף לאפשרויות".
מתי כל זה יקרה?
"בשנה שנתיים הקרובות".
* * *
הדחיפה הטכנולוגית מגיעה בעיקר מלשכתו של ראש העיריה חיים ביבס. "מדובר בתהליך מרכזי של המגמה לשיפור השירותים"" הוא אומר. "התייעלות וקיצור הליכי הבירוקרטיה עבור התושבים שזמנם יקר. תהיה הטמעת מערכות מקוונות לרישום תלמידים או לקבלת תו חנייה וכן הלאה, שימוש באפליקציה עירונית לדיווח על מפגעים, מערכות שליטה ובקרה, התייעלות אנרגטית, מערכות למידה מרחוק, תאורה חכמה, קשר דיגיטלי עם התושב – הם כולם יעדים ישימים שהצבנו לעצמנו בדרך להכיפת מודיעין מכבים רעות לעיר חכמה".
מה העיריה תקבל מעבר לחיסכון הכספי?
"ההצלחה בהפיכת העיר לעיר חכמה תעניק לנו כלים שיאפשרו לנו לנהל אתגרים בצורה חכמה יותר מתוך ראיית מכלול הנתונים. ככה נוכל לפתור בעיות בדרכים יעילות ומשפיעות כך שיאפשר לתושבים ליהנות משירות עירוני מהבית או מהטלפון".
ואז נדבר עם רובוטים? מכונות? מחשבים? איפה יהיה היחס האישי?
"עם כל זאת, אנחנו לא שוכחים כי כל הרצון להתקדם להתייעל ולהתחדש בטכנולוגיות, כל אלה לעולם לא יחליפו את היחס האישי, האוזן הקשבת והשירות האנושי שאנחנו מעניקים לתושבים. במקביל לשאיפה להתקדם, נזכור את חשיבות היחס האישי לכל אחד. אף רשת חברתית או פוסט לא יחליפו את זה. בסופו של יום התושבים יודעים שהעירייה היא הכתובת לכל פניה שלהם ואנחנו שם עבורם".
היו דיבורים על פרישת רשת WIFI בכל העיר. זה קורה?
"כן. נפרוס רשת אלחוטית בעיר ונמקם אותה באתרים מרכזיים כמו לאורך המע"ר, בבריכה העירונית ובאתרים מרכזיים נוספים".