בדרך לקצה הפירמידה

ערן קמינסקי
2037-09-02 00:57:00
2037-09-02 00:57:00

שנת הקורונה הציבה את חיים ביבס בלב העשייה הציבורית הלאומית, והפכה אותו לשם מוכר בכל בית במדינה • בריאיון חגיגי הוא מספר על הבעיות בהתנהלות הממשלה הקודמת והביקורת שהעביר לאחרונה על נתניהו, מסביר את פיטוריו של אילן בן סעדון ורומז על תכניותיו לעתיד

(צילום: דוברות העירייה)

אם יש מישהו בישראל שהקורונה עשתה לו טוב (מלבד בעלי רשתות השיווק כמובן), הרי שזה חייב להיות חיים ביבס. ראש עיריית מודיעין ויו"ר מרכז השלטון המקומי מצא את עצמו מנהל את המשבר הזה משני כיוונים, ועל הדרך גם הפך להיות דמות ציבורית מוכרת בכל בית במדינה. שנה וחצי חלפה מאז פרוץ המשבר, ונראה שכעת ביבס נמצא במקום שונה לחלוטין מזה בו היה בעידן של טרום הקורונה.

אמנם עוד לפני כן היה ביבס מוכר כמקורב לראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, ואף ניהל עבורו את מטה הבחירות בשלושה סבבים, אבל השנה הזאת היוותה עבורו זינוק מטאורי מבחינת הנראות הציבורית, כאשר הדרך מכאן והלאה ברורה למדי.

בניגוד לפוליטיקאים ואנשי ציבור אחרים, ביבס הוא אדם מחושב. גם מבחינת הדרך בה הוא מתבטא בכלי התקשורת, וגם מבחינת האופן בו הוא סולל את דרכו הלאה, ביום שאחרי עיריית מודיעין. אמנם הצהרות מפורשות לא תשמעו ממנו, לא על עתידו ולא על המחליף הרצוי בעיניו, אבל מעיון בין השורות שבדבריו ניתן להסיק בביטחון רב למדי שגם אם ימתין עד לעידן שאחרי נתניהו, ביבס נמצא כבר עכשיו בעיצומה של הדרך לראשות הליכוד, וחולם על ראשות הממשלה.

נפגשנו השבוע עם ביבס בלשכתו בבניין העירייה, שבפינת החדר, בסמוך לשולחנו, הוא עדיין מחזיק את השרטוטים הראשוניים של חזון המע"ר שלו, לצד ספרי היסטוריה, צבא ונאומים נבחרים מתולדות הכנסת הישראלית. בשיחה עימו הוא מקפיד שלא להפוך את עצמו למושא השיחה, זאת למשל כאשר הוא מחזיר את השיחה למרכז השלטון המקומי ולא לעמדה בה מצא את עצמו השנה, עמדה שפוליטיקאים אחרים ודאי היו שמחים למצוא את עצמם בה. איש מחושב, כבר אמרנו?

החרדתיות של משרד הבריאות

שלום לראש עיריית מודיעין. בעיניים שלך, איך נראית ההיערכות לפתיחת שנת הלימודים עד עכשיו?

"בסך הכל אנחנו ערוכים ומוכנים. מבחינת הילדים בגילאי 12-18 אנחנו כבר ב-93% מחוסנים בעיר, שזה "גיים צ'יינג'ר" אמיתי מבחינת היכולת להחזיר את אלו שנפגעו במשך שנה וחצי ולמדו כמעט רק בזום. ידענו שהתוצאה תהיה נמוכה בבדיקות הסרולוגיות, אבל לא ידענו עד כמה נמוכה. חשבנו שנהיה בסביבות ה-4% והתברר שאנחנו ב-2%, מה שאומר קודם כל שאנחנו פותחים שנת לימודים עם אוכלוסייה ממושמעת, מה שיקל עלינו מאוד, גם אם נהיה שוב עיר אדומה. בסופו של דבר הרמזור פחות רלוונטי בעיר כל כך מחוסנת. כך שזה אירוע אחר לגמרי. בעיר הכי מחוסנת בארץ אי אפשר לעשות שוב סגר, אין בזה שום היגיון. צריך לדעת לחיות עם הדבר הזה. הקורונה לא תיעלם מחר בבוקר וצריך לחיות לצידה. אם נדע לעשות את זה נוכל לשמור על שפיות. אם לא נדע, אז נתרסק. קח למשל את אירועי הקיץ, שכמעט כולם התקיימו למרות העלייה בשיעור התחלואה, וזו תכלית הדברים: לייצר שגרה לצד הקורונה".

פותחים שנה חדשה, הפעם עם ממשלה חדשה, ונראה שההתנהלות רגועה יותר מבשנה שעברה. החיסון עושה את ההבדל או שזו הממשלה החדשה?

"החיסון עושה את ההבדל, בוודאי. הממשלה הקודמת הייתה הרבה יותר שמרנית ובכל זאת פתחנו ב-1 בספטמבר. להשאיר את הילדים בבית זה לא פתרון. אנחנו רואים את העלייה בבעיות נפשיות בקרב הילדים, בבעיות דידקטיות ובבדידות, ולכן גם הפעם התעקשנו שרוצים לפתוח את השנה במועדה ולהתמודד עם הבעיות באופן דיפרנציאלי".

לא עדיף היה לדחות את פתיחת השנה לאחרי החגים? גם להוריד את רמת התחלואה וגם להמשיך במבצע החיסונים השלישי?

"אתה לא מוריד את רמת התחלואה בחגים. הרעיון לדחות, מה בעצם אומרים? 'בוא נתחיל את הסגר אחרי החגים, כי רוצים ליהנות בחגים'. עם כל הכבוד, יש פה אחריות לכולם וגם כלפי אלו שרק חזרו מהחל"ת לא מזמן. לא כולם עשירים במדינה, הרוב לא. זו אוכלוסייה שאם תשלח שוב לחל"ת אתה תרסק לגמרי. מעבר לזה, יש שתי אוכלוסיות נוספות מעבר לאוכלוסייה הכללית: החרדים שכבר בכלל התחילו ללמוד, והמגזר הערבי שלהם אין חגים בספטמבר. מה תגיד להם? אף אחד לא מסתכל על התמונה הרחבה, אלא כל אחד על התמונה הצרה מנקודת המבט שלו. אני חושב שבסך הכל הגענו לשיא התחלואה ומכאן נתחיל לראות הירידה, ודווקא הכניסה הרכה לשנת הלימודים תביא להפחתה נוספת במספרי המאומתים".

במשך שנה וחצי שאתה מתמודד עם המשבר בשני הכובעים שלך. איך אתה רואה את התנהלות הממשלה החדשה בגזרת הקורונה?

"צריך להבין שהחיסונים הם נתון שמייתר את ההשוואה בין שתי הממשלות. כשאתה ברמות כאלו גבוהות של התחסנות אז יותר קל להפעיל את המערכת ואין מצב לסגר. מה יהיה אחרי הסגר? תעשה דאבל חיסון? הממשלה הקודמת הייתה יותר שמרנית והלכה על תרחישי קצה על מנת להביא להפחתת התחלואה, ולנוכחית יש יותר יכולת לנהל את המערכת תחת תו ירוק מלא, להביא את חיסון הבוסטר ולהשתמש בבדיקות המהירות. אלו שתי סיטואציות שונות לחלוטין. לממשלה הקודמת היו הרבה מאוד יתרונות בתחום הכלכלי, עם הרבה מאוד מהלכים שיצרו אפשרות לאנשים להחזיק את הראש מעל למים".

ובכל זאת, לא רק שלקח למעלה משנה להקים את מערך הבדיקות המהירות היו עוד בעיות בממשלה הקודמת כמו התנהלות היסטרית וזיגזוג בלתי פוסק. זה קרה בגלל הפלונטר הפוליטי או כי נתנו יותר מדי משקל להמלצות משרד הבריאות?

"קודם כל, נתנו משקל גדול מאוד לפקידות על פני החלטות של המנהיגות הפוליטית. צריך לזכור עוד דבר: במשך 73 שנים לא היה שר שרצה לקבל את משרד הבריאות, משרד שלא נחשב, ובעצם ביום אחד המשרד הפך להיות כמו משרד הביטחון, מבחינת התקציבים והמשאבים והמיקוד של הציבור. לכן, מהבחינה הזאת, הפקידות קיבלה סמכויות נרחבות ובממשלה הקודמת החשיבו את דעתם עד הקצה. גמישות כמעט ולא הייתה קיימת, ולכן נאלצנו לצאת כל פעם למאבקים. אפשר להסכים או לא להסכים עם החרדתיות הזאת, אבל בסוף צריך לייצר מה שנקרא שיקולי עלות-תועלת וגם לקחת סיכון מחושב. אי אפשר לסגור את המדינה. אנשים אולי לא ייפגעו מהמגפה, אבל כן יתרסקו כלכלית. אז כן, בנושא הזה יש הבדלים בין שתי הממשלות".

"שר לענייני כלום ושום דבר"

כאמור, שנת הקורונה הציבה את ביבס בעמדה שספק רב אם היה בעבר יו"ר מרכז השלטון המקומי שזכה לה. בן לילה הוא הפך לאחד האישים המרואיינים ביותר במדינה, עם הופעות שבועיות קבועות בכל האתרים הגדולים, הפאנלים השונים ואולפני החדשות. מספר חודשים לאחר פרוץ המשבר החל ביבס בסלילת הדרך שלו מעלה, כאשר הפך לאחד המבקרים הבולטים של מדיניות והתנהלות קבינט הקורונה ומדיניות הממשלה, ודרש שוב ושוב העברת יותר סמכויות לידי ראשי הרשויות. עם זאת, בכל ההתבטאויות שלו במהלך אותה תקופה, שחלקן היו חריפות למדי, נמנע ביבס מלהעביר ביקורת ישירה על אדם אחד – ראש הממשלה נתניהו. בשבוע שעבר גם זה השתנה, כאשר בריאיון לאתר MAKO טען ביבס כי התנהלותו הפוליטית של נתניהו גרמה לאיבוד השלטון לטובת "ממשלת השינוי".

נראה שברמה האישית שנת הקורונה דווקא עשתה לך טוב ושמה אותך על המפה ברמה הארצית.

"הייתי מעדיף שזה יקרה לא במגפה, אלא בימי שגרה. בסופו של דבר, יש רק שני גופים שיכולים לקחת על עצמם ביצוע של תהליכים גדולים במדינת ישראל: שלטון מקומי וצבא ופיקוד העורף. אנחנו היחידים שבאמת מחוברים לשטח. יש מישהו שיודע יותר טוב ממני מה קורה ברמת השכונה והרחוב? אין אחד. איפה הייתה הבעיה? שרצו לקבל החלטות בממשלה שאין להן שום חיבור לקרקע".

באיזשהו שלב היה נראה שאתה מנהל חצי מדינה בכובעך כיו"ר השלטון המקומי. זה היה מלחיץ או שרק פתח את התיאבון לתפקידים בכירים ברמה הארצית וסמכויות נרחבות יותר?

"קודם כל, היכולת של השלטון המקומי לנהל דבר כזה גבוהה בהרבה משאר הגופים. אין ספק שזה יצר לי הזדמנות שלא הייתה לאף יו"ר שלטון מקומי בעבר. ללא ספק זו הזדמנות גם ניהולית וגם תקשורתית לעמוד במרכז הדבר הזה, אבל גם ביכולת להבין שאנחנו יכולים לקחת את השלטון המקומי ולהביא אותו למקום אחר".

בינואר האחרון סירבת להצעתו של נתניהו לשריון במקום ה-5 ברשימת הליכוד ולתפקיד שר. זה היה מתוך תובנה שאין לו סיכוי להקים ממשלה?
"אני חושב שעם כל הכבוד, בעת הזאת ללכת ולעבור אחרי כל כך הרבה מערכות בחירות ולצאת מהמקום הדומיננטי והמשפיע ביותר שנמצא בו, גם כראש עיריית מודיעין וגם כיו"ר מרכז השלטון המקומי, וללכת למקום שבסוף תהיה שר לענייני כלום ושום דבר, היה ברור לי לחלוטין שאני נשאר. להגיד לך שאם מסתכל קדימה לעוד כמה שנים ומתי הייתי רוצה להשפיע ברמה הלאומית, אז כשזה יגיע אתה תהיה הראשון לדעת. אבל עד אז, אני כל כך נהנה מהעשייה. כשאתה בונה עיר אתה נהנה כי אתה רואה את היצירה שלך מול העיניים, וכיו"ר מרכז השלטון המקומי אתה מנהל מערכת שנוגעת כמעט בכל אזרחי ישראל. וכל אלה ביחד, לעומת כל תפקיד של שר זוטר, אין בכלל מה להשוות".

במשך השנה האחרונה העברת ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה, אבל רק לפני שבוע הפנית בעצם ביקורת ישירה לכיוונו של נתניהו. זה גט כריתות? אין יותר "מקורב לביבי"?

"אתה יודע, היתרון שלי לאורך כל הדרך היה שאני יודע לומר את הדברים האמיתיים שצריך לטפל בהם. שמתי את הדברים בצורה מאוד ברורה והצבעתי על הדברים שבעטיים לא קמה ממשלה, ובסופו של שדבר הביאו למצב שבו אנו נמצאים. זה אבסורד שיש לך 30 מנדטים ואתה לא מקים ממשלה, ולכן צריך לשים את הדברים על השולחן. אם יידעו להפיק את הלקחים, יחזרו לשלטון. התוצאה נקבעת מההתנהלות, וככל שיפנימו את זה מהר יותר כך נוכל להביא את השלטון חזרה".

למה בעצם בחרת במועד הזה לבקר את נתניהו ישירות? מתוך הבנה שהממשלה הזאת תחזיק לפחות שנתיים ואחר כך נתניהו כבר לא יהיה בעמדה לרוץ לראשות הממשלה?

"היו שם חמישה דברים שאמרתי: ארבעה בפרגון מלא לנתניהו ואחד לא, אז לקחו כמובן והבליטו את מה שלא. אז יש כותרות ויש את ליבת הדברים, ובליבה כמעט כל מי שהתקשר אלי אמר לי שכל מילה בסלע. היו גם כמה שהתקשרו כדי לקלל אותי, אבל הרוב המוחלט אמרו שאני צודק ושאם הליכוד רוצה לחזור לשלטון צריך לשים דברים על השולחן. כל זמן שנתניהו עומד בראש הליכוד הוא יזכה בבחירות פנימיות, ולכן זה לא רלוונטי".

אז הריאיון הזה היה מיועד למתפקדי הליכוד?

"הריאיון הזה היה מיועד לכך שאם רוצים לחזור אז צריך כמה דברים: לשים דברים על השולחן, להביא את הצעירים ולייצר מנהיגות חדשה בליכוד, ולא רק בראש הפירמידה. להביא למצב שישבנו, השתנינו ורוצים לחזור".

לא חששת להיכנס לרשימת החיסול של נתניהו? היו כבר לא מעט אישים שנמחקו מחיים הפוליטיים.

"אני בשר מבשרו של הליכוד, ועם כל הכבוד, אני לא חושש משום דבר. אם הייתי חושש לא הייתי מגיע לחיים הפוליטיים. צריך לדבר את הדברים כדי לטפל בהם".

מה יזכרו יותר – את ההישגים של נתניהו או הטענות נגדו?

"בסוף זוכרים לאדם בעיקר את הדברים הטובים, לאורך כל ההיסטוריה, אלא אם היו דברים ממש קיצוניים. אני חושב שאי אפשר לקחת מנתניהו את היכולות שלו, הוא שלוש-ארבע רמות מעל הפוליטיקה הישראלית. כל אחד אחר שהיה מביא את הסכמי אברהם היה נישא על כתפיים כמשיח החדש. צריך לדעת לפרגן. מצד שני, כמי שמכיר אותו באופן אישי, אני אומר לך שהוא שונה לחלוטין מאיך שמציגים אותו. הוא איש טוב ואדם קשוב, וכשאתה נמצא איתו אתה לומד שיש לו הבנה אחרת ומקצועיות ויסודיות".

אני חושב שעל יכולותיו אין מחלוקת, הבעיה שיש לו גם צד שני – זה שהראה לנו הטקטיקה שלו עוד בימי "השמאל שכח מה זה להיות יהודים".

"אם היו לו רק יתרונות לא היינו במצב הזה. יש לו הרבה מאוד יתרונות, וגם חסרונות שעליהם הוא שילם מחיר. בהנחה ותהיה עבודה נכונה והפקת לקחים הוא יכול לחזור לכיסא ראש הממשלה".

שמעת משהו מסביבתו אחרי הריאיון?

"תמיד יש כאלו ואחרים שמתקשרים, גם כדי להעיר ולבקר וגם כדי לפרגן".

מה לגבי העתיד, השאיפה היא להיות ראש ממשלה?

"אני חושב שכל מי שמתעסק בעשייה לאומית רוצה להגיע לטופ. ללא ספק השאיפה בסוף היא להשפיע ברמה הלאומית, ואם יכול לעשות זאת בקצה הפירמידה אז הכי טוב. בינתיים אני פה במודיעין ובשלטון המקומי, לא רואה כל כך מהר את המערכת משתנה ברמה הלאומית. יש עוד הרבה דברים לעשות כאן בעיר, וכשנסיים אותם נחשוב. בינתיים אני עובד במלוא המרץ כל היום כדי להציב את מודיעין כספינת הדגל של השלטון המקומי".  

ביום שאחריך, מי מבין חברי המועצה הנוכחית ראוי להוביל?

"כשנגיע לשם נדבר. בינתיים אני פה".

הפתעת השנה

מלבד העשייה ברמה הלאומית, השנה האחרונה הייתה מוצלחת במיוחד עבור ביבס גם ברמה העירונית. בשבועות הקרובים ייחנכו בעיר מוזיאון מורשת החשמונאים והמרכז הרב תכליתי, ואילו ה"בייבי" של ביבס – המע"ר החדש – הולך ומתמלא בשורה ארוכה במיוחד של עסקים חדשים למרות שנת הקורונה.

אבל עם כל הכבוד לכל אלו, את המהלך המפתיע של השנה ביצע חיים ביבס בפברואר האחרון, כאשר הודיע על פיטוריו של סגנו, אילן בן סעדון. הנימוק הרשמי היה חוסר שביעות רצון מתפקודו של הסגן בשכר, אולם מאחורי הקלעים טענו גורמים בעירייה כי ניסיונו של בן סעדון ל"השתלט" על סניף הליכוד המקומי, לאחר שכמה חודשים קודם לכן חצה את הקווים ממפלגת העבודה בה היה חבר שנים ארוכות, הוא זה שהיווה את נקודת האל-חזור.

לאחר המהלך הראשוני, שהושלם לאחר מכן כאשר ביבס הצליח למנות  לתפקיד את אלי סבח, חבר סיעתו של הסגן המודח, ולפרק לבן סעדון את הסיעה, היו בעירייה מי שאמרו כי "ביבס יודע להראות לאנשים את הדרך החוצה, אבל הוא מעולם לא פיטר". "כבר בקדנציה הראשונה שלי בעירייה תמיד אמרתי שלהיות בקואליציה זו זכות ולא חובה. אם מישהו רוצה להיות בקואליציה אז שיתעסק בעשייה ודברים משמעותיים. לא תעסקו בדברים האלה אלא בפוליטיקה? אז לא קרה כלום ואפשר להיפרד. אני מצר על הסיטואציה שנוצרה, אבל אלו פני הדברים. אגב, את זה אני אומר לעיתים גם לחברי המועצה האחרים: 'רוצים להתעסק בפוליטיקה קטנה? אז אל תשבו בקואליציה'. אני מצפה שמי שרוצה לסייע יהיה כאן ומי שלא יכול אז שיזוז. זו גם לא הפעם הראשונה שאני מפטר. אלכס וינרב, שהיה הסגן שלי בזמנו, התנהל כמו אופוזיציה בתוך קואליציה, אז הראיתי לו את הדרך החוצה. במקרה של אילן אלו אותם דברים. אי אפשר להיות בפנים אבל להתנהל כאילו אתה בחוץ. להעסיק את כל המערכת ואותי בדברים אחרים שלא קשורים לעשייה".

היו מי שטענו שהמניע שלך היה הניסיון של בן סעדון להשתלט על סניף הליכוד בעיר.

"כל החוכמולוגים שמדברים בעילום שם, אני מציע להם ללמוד את הנתונים לפני שמבלבלים את המוח".

מאז פיטוריו של בן סעדון והשלמת המהלך במועצת העירייה, הוריד בן סעדון את הכפפות והפך למבקר בולט של העירייה בכלל וביבס בפרט, כאשר רבים מתומכיו בעיר משוכנעים כי נעשה לו עוול. אחת הטענות העיקריות נגד ביבס שמעלים בן סעדון ותומכיו, ותופסת תאוצה לא מבוטלת, היא שביבס עסוק בקידומו האישי על חשבון העשייה במודיעין. "אני חושב שאם תסתכל על התוצאות בעיר בכל הרמות, וההתקדמות והפיתוח, תראה שאין שחר לדברים. אם כל אחד מהם היה עושה בחודש את מה שאני עושה ביום אחד, הוא היה במקום אחר. אני מזמין את כולם לעבוד את השעות שאני עובד לטובת העיר, אז אולי מצבם היה יותר טוב".

לסיום, מה תאמר לתושבי מודיעין לקראת השנה החדשה?

"היינו בשנה מאוד מורכבת, ואנחנו עדיין נמצאים בתקופה של מגיפה שמשתוללת בעולם וגם כאן. תחת כל המגבלות הצלחנו לייצב את המערכת ולייצר שגרת חיים לצד הקורונה, ואנחנו מסתכלים קדימה כדי להמשיך גם בשנה החדשה לייצר את כל הפעילויות והדברים החשובים, לצד שמירה על בריאות התושבים. אני מאחל לכולנו שנה טובה, בריאה ומוצלחת, ומי ייתן שנוכל להיות כמה שיותר מהר ביום שאחרי הקורונה".

    ••••••••

בתגובה לדבריו של ביבס מסר השבוע אילן בן סעדון: "דבריו של ביבס ממחישים את הצורך להחליפו. יש ראש עיר המצטייר כגדול, אך עם בעיות ילדותיות, שכן כל פועלו נובע משיקולים אישיים ופוליטיים קטנוניים. תושבי העיר מבינים שעיקר תשומת הלב שלו נמצאת אך ורק בעסקנות פוליטית ובמופעים תקשורתיים, שכל מטרתם קידום אינטרסים אישיים והגשמת שאיפותיו להיות חבר כנסת. הוא נבהל שפקדתי כ-1,800 מתפקדים חדשים לסניף הליכוד במודיעין. הוא חש מאוים מהעשייה הרבה שאני מוביל למען תושבי העיר כולם ומהתמיכה האדירה לה אני זוכה, שהיא כצנינים בעינייו. תושבי העיר יודעים כי אני עובד למענם וזמין עבורם 24/7, בזמן שהוא מחפש את מקומו בפוליטיקה הארצית. אמשיך להיות שם למענם. העיר רחוקה מלהיות במקום שהיא צריכה להיות בו. אין פתרונות לזוגות הצעירים וכל הפתרונות שהצעתי נדחו על ידו בגלל משחקי אגו. שירות תושבי העיר הינה משימת חיי. זוהי זכות עצומה לקום כל בוקר ולשרת את תושבי העיר שאני כל כך אוהב. כך פעלתי תמיד וכך אמשיך לפעול גם בעתיד, למרות ניסיונותיו הנפסדים להפריע ולשבש . בדרכו ובדאגתו לעצמו ולעתידו שכח ביבס את תושבי העיר ואת חובתו כלפיהם. אני מאחל לראש העיר הצלחה בניסיונותיו לפלס את דרכו לזירה הארצית ובפינוי מקום לראש עיר שיקדיש את כל זמנו, מרצו ותשומת ליבו לתושבי העיר".

כתבות נוספות

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

המשך קריאה »