אנורקסיה ובולמיה הן שתי הפרעות אכילה נפוצות, בעלות השפעות חמורות הן על הבריאות הפיזית והן על הבריאות הנפשית. הן מאופיינות בדפוסי אכילה חריגים, בקשר מעוות עם אוכל, משקל ודימוי גוף. ניתן לקבל ייעוץ אצל מיכל מישל גבאי מטפלת בהפרעות אכילה.
אנורקסיה נרבוזה:
אנורקסיה נרבוזה מאופיינת בפחד עז מעלייה במשקל, תת-משקל חמור, ותפיסה מעוותת של גוף האדם. אנשים הסובלים מאנורקסיה נוטים להגביל את צריכת המזון שלהם באופן קיצוני, ולעיתים קרובות גם לעסוק בהתנהגויות מפצות, כגון הקאות יזומות או שימוש לרעה במשלשלים.
כאן יש תמונה annie-spratt-nUYY6gNnDCM-unsplash.jpg
תסמינים של אנורקסיה:
פחד עז מעלייה במשקל
תת-משקל חמור
תפיסה מעוותת של גוף האדם
הגבלת צריכת המזון באופן קיצוני
התנהגויות מפצות, כגון הקאות יזומות או שימוש לרעה במשלשלים
דיכאון, חרדה ודימוי גוף נמוך
בעיות בריאותיות פיזיות
בולימיה נרבוזה:
בולימיה נרבוזה מאופיינת באפיזודות חוזרות של אכילה כפייתית (בולמוסים) המלוות בהתנהגויות מפצות, כגון הקאות יזומות או שימוש לרעה במשלשלים. אנשים הסובלים מבולימיה עשויים לחוות תחושת חוסר שליטה במהלך הבולמוסים, ולאחריהם רגשות של אשמה ובושה.
כאן יש תמונה annie-spratt-olGaBgJVDvQ-unsplash.jpg
תסמינים של בולימיה:
אפיזודות חוזרות של אכילה כפייתית
התנהגויות מפצות, כגון הקאות יזומות או שימוש לרעה במשלשלים
דיכאון, חרדה ודימוי גוף נמוך
בעיות בריאותיות פיזיות
הגורמים להפרעות אכילה:
הגורמים להפרעות אכילה אינם ידועים במלואם, אך סביר להניח שהם נובעים משילוב של גורמים גנטיים, ביולוגיים, פסיכולוגיים וסביבתיים.
טיפול בהפרעות אכילה:
הטיפול בהפרעות אכילה מורכב ודורש גישה רב-תחומית. הוא עשוי לכלול:
טיפול פסיכולוגי
טיפול תזונתי
טיפול פסיכיאטרי
תמיכה משפחתית
קבוצות תמיכה
מניעת הפרעות אכילה:
מניעת הפרעות אכילה היא משימה חשובה, וניתן לעשות זאת באמצעות:
חינוך והסברה בנוגע להפרעות אכילה
קידום דימוי גוף חיובי
טיפול בגורמי הסיכון להתפתחות הפרעות אכילה
השלכות בריאותיות:
להפרעות אכילה יכולות להיות השפעות חמורות הן על הבריאות הפיזית והן על הבריאות הנפשית. הן עלולות לגרום לבעיות בריאותיות רבות, כגון:
פגיעה במערכת העיכול
פגיעה במערכת העצבים
פגיעה במערכת הלב וכלי הדם
פגיעה בבריאות העצם
דיכאון, חרדה ודימוי גוף נמוך
במקרים קשים, הפרעות אכילה עלולות להוביל למוות
הפרעות האכילה אנורקסיה נרוותיה ובולימיה נרוותיה הן מצבים נפשיים מסוכנים המשפיעים על חיי מיליוני בני אדם ברחבי העולם. למרות שהן נחשבות לעתים כבעיות של "דימוי גוף", האמת רחוקה מכך. הפרעות אלו הן מחלות נפש כואבות ומורכבות, המציבות אתגרים פיזיים ונפשיים קשים בפני הסובלים מהן.
אנורקסיה נרוותיה מתבטאת בפחד מוגזם מהשמנה, דימוי גוף עוות, והימנעות ממזון קיצונית. סובלים מאנורקסיה מדירים רעב, משקל נמוך מאוד והפרעות בתפיסת הגוף והמשקל. תופעות אלו הן תוצאה של מחשבות כפייתיות סביב אכילה, משקל וצורת הגוף. במצבים קיצוניים, הסובלים ממשיכים להימנע מאכילה גם כשהם מגיעים למשקל המסכן את חייהם.
לעומת זאת, בולימיה נרוותיה מאופיינת במחזוריות של אכילה כפייתית וניסיונות מרוסנים ובלתי יעילים להשיג משקל רזה. הסובלים מבולימיה יוצאים מגדר הנורמה במנגנוני "ניקוי" כמו השלשה והתעמלות יתר לאחר התקפי אכילה בלתי נשלטים. עבורם, אכילת יתר ומאמצים מוגזמים להרזיה הופכים למעגל קסמים רצחני.
הפרעות אכילה אלו מלוות במשא כבד של השלכות פיזיולוגיות וגופניות חמורות. סובלים מאנורקסיה נמצאים בסיכון מוגבר לבעיות כגון דלדול חמור, אוסטאופורוזיס, התייבשות, איבוד שיער, בעיות קרדיו-וסקולריות וסיבוכים מסכני חיים אחרים. אצל סובלים מבולימיה, התקפי האכילה וההקאות החוזרות עלולות לגרום לנזק למערכת העיכול, לבעיות בלוטות רוק, לפגיעה בשיניים ולהפרעה בוויסות חומצי-בסיסי.
אבל הפרעות אלו פוגעות לא רק בבריאות הגופנית של הסובלים מהן, אלא גם ברווחתם הנפשית. אנורקסיה ובולימיה נלוות לעתים קרובות לדיכאון, חרדה, בדידות, וחוסר ביטחון עצמי. הן יכולות להשפיע על היחסים עם בני המשפחה והחברים, ולפגוע בתפקוד בלימודים ובעבודה. יתרה מכך, סובלים רבים ממשיכים להתאבק עם מחשבות כפייתיות על אכילה ומשקל גם לאחר שצלחו את ההפרעה.
ההשלכות החמורות של אנורקסיה ובולימיה ממחישות את חשיבות המודעות, האבחון המוקדם והטיפול המקצועי בהפרעות אכילה. למרות שהדרך להחלמה קשה ומפותלת, היא הכרחית לא רק בשל הסיכונים הגופניים אלא גם עקב העומס הרגשי והנפשי שמפרעות אלו מטילות על הסובלים מהן.
רק בדרך של תמיכה, הבנה וטיפול ממוקד ניתן יהיה לעזור לסובלים מאנורקסיה ובולימיה לנתק את עצמם מהמחשבות הכפייתיות והרעב הבלתי נשלט למראה גופני "מושלם", ולחזור למסלול של אכילה בריאה, גישה מכבדת לגוף, ותפיסת עצמי חיובית. זוהי משימה לא קלה, אך היא בהחלט ניתנת להשגה באמצעות טיפול מקצועי וסביבה תומכת.