אל נא תעקור נטוע

ערן קמינסקי
2035-02-21 02:09:00
2035-02-21 02:09:00

קרוב ל-2,800 מתושבי העיר והאיזור חתמו על עצומה לשינוי תוואי הצינור של מקורות, המתוכנן לעבור בחורשת מכבים ויחייב כריתה והעתקה של עצים • פרופ' עמרי ונדל, מיוזמי העצומה: "מישהו עבר שם, החליט איפה הכי נוח ואיפה יהיו פחות הוצאות בלי להצטרך להזיז סלעים. זה לא ייגמר במאה וגם לא בארבע מאות עצים שייכרתו או יועתקו"

קרוב ל-2,800 מתושבי מודיעין והאיזור חתמו על עצומה התובעת לשנות את תוואי הנחת הצינור העתידית של מקורות בחורשת מכבים. הצינור יונח במסגרת הפרוייקט הלאומי "מערכת המים החמישית לירושלים". התוואי שלו עובר מצפון וממזרח למכבים (לכיוון כביש 443), בחלקו בשיפולי החורשה יער. את התוואי תכננה מקורות ואישרו העירייה וקק"ל. במסגרת העבודות מתוכננת כריתת והעתקת למעלה ממאה עצים. המתנגדים טוענים כי הפרוייקט יחייב כריתת מאות  עצים ויפגע קשות בחי, בצומח ובנוף. המתנגדים טוענים גם כי תנועת כלי רכב כבדים בשטח ופינוי כמויות גדולות של עפר יביאו לפגיעה מתמשכת ויותירו בחורשה רצועה חשופה ברוחב של עשרה מטר לפחות.

פרופ' עמרי ונדל, מראשי המתנגדים לתוכנית, קיים בשבוע שעבר סיור הסברה באזור. "העניין התגלה לתושבים במקרה", הוא מסביר. "אנשים שעשו שם ג'וגינג ראו תוויות מודבקות על עצים ומשם זה התחיל להתגלגל. הקמנו ועד פעולה לפני שיהיה מאוחר יותר. אולי יש כאלה שאומרים שאנחנו עושים הרבה רעש, אבל מוטב לעשות רעש ואחר כך לא להצטער שלא עשינו רעש". (במהלך השבוע כבר התגלעו חילוקי דעות בין וונדל לאחרים בוועד הפעולה, בהם גם הפעילה הסביבתית פרופ' מיכל ציון. חברי הוועד הדגישו כי וונדל אינו מייצג אותם).

מה היה בסיור?

"בסיור ראינו שמה שאמרו לנו הוא רק חלק ממה שקורה בשטח. הם ביקשו לאשר כריתת למעלה מ-400 עצים וקק"ל אישרה משהו כמו 130 שייכרתו או יועתקו. בשטח נראה שזה אפילו לא מתקרב למספרים שבאמת ייכרתו או יועתקו. יש הרבה עצים שלא סומנו אבל ברור שהם יאלצו לכרות אותם. בנוסף אומרים לנו שרוחב התעלה שיצטרכו לחפור לצורך הנחת הצינור תהיה ברוחב של ארבעה מטרים. אבל במקביל לה צריך להכשיר במקומות מסויימים עוד דרך גם למשאיות כדי לפנות את כמויות העפר העצומות. יחד נגיע לרצועה של עשרה מטרים. אמנם מקורות ניסו להתחשב ביער בתכנון התוואי, אבל לא מספיק. לדעתי הם לא סימנו אפילו לא עשירית מהעצים שהם יצטרכו לפנות כדי שהמשאיות יעברו".

אתם מציעים תוואי חלופי?

"אנחנו מציעים להזיז את הצינור מעבר לגדרות של מכבים. במקביל לכביש 443 יש מרחב פתוח שאין סיבה שהצינור לא יעבור שם. זה מחוץ לגדר מכבים וליער. אמנם מקורות אמרו לנו שהצינור עובר בשולי היער, אבל לפי הסימונים בשטח הוא נכנס בערך עשרה מטר פנימה, מה שיגרור הזזת עצים רבים. יש שם מרחב של עשרות מטרים בין שתי הגדרות – גדר היישוב וגדר ההפרדה".

אתה רומז שהם תכננו את התוואי בלי התחשבות בסביבה?

"כן. הם תכננו לפי מה שהכי נוח להם. מישהו עבר שם, החליט איפה הכי נוח ואיפה יהיו פחות הוצאות בלי להצטרך להזיז סלעים וכולי. לא אטען שזה בזדון אבל מישהו לא חשב כמו שצריך. אם מסתכלים בשטח עצמו רואים שזה לא ייגמר במאה וגם לא בארבע מאות עצים שייכרתו או יועתקו".

יכול להיות שאתם קצת מגזימים ועם כל הכבוד תשתיות חשובות מצפיפות של חורשה?

"אנחנו לא מתערבים בשיקולים של תשתיות. הם אומרים שצריך צינור? בסדר. אבל אם אפשר להזיז מעט את התוואי זה יחסוך את כל הפגיעה הזאת. היער הזה יקר לתושבי מכבים. אנחנו מבקשים שיישקלו חלופות ויסבירו למה הוא חייב לעבור כאן. בסיור היו גם תושבים ספקניים שאמרו מראש שאולי אנחנו סתם מגזימים, אבל גם הם הבינו שזה הגיוני מה שאנחנו אומרים".

אז אתם לא סתם "מחבקי עצים" שמגזימים הפעם?

"זהו, שיש כאן גבעות חשופות באזור ויש גם אזורים שמיוערים בצפיפות עם עצים שאנשים נטעו כאן לפני ארבעים שנה. היער הפך עם השנים למוקד חשוב לרווחת הפרט והקהילה והוא הריאה האקולוגית הירוקה והיחידה ממזרח למודיעין מכבים רעות. הוא משמש לסיורי ילדי הגנים ובתי הספר לצרכי למידה, כאתר לבילוי משפחתי, לפעילויות של תנועות נוער, ניווט ספורטיבי, פנאי וספורט, ופעילויות קהילתיות. אלפי מטיילים נהנים מהאווירה המיוחדת שבו ומיופיו של המקום".

שמעתם משהו על שיקום החורשה לאחר סיום העבודות?

"לא, לא שמענו משהו קונקרטי. יש דיבורים בעלמא, אבל לא שמענו תוכנית ספציפית לשיקום. אומרים לנו שאולי ישפצו בחזרה, אבל אנחנו ספקניים. עד כמה שאני יודע לא הוצאו מסמכים לגבי שיקום הרצועה, מה גם שאנחנו לא רוצים שיקום בצורה של טיילת מכיוון שזה יער טבעי".

מקורות: "בתום הנחת הקווים יבוצע שיקום נופי"

"מקורות רואה חשיבות רבה בשמירה על ערכי הסביבה ופיתוח בר קיימא ומקפידה על ניהול אחראי של משאבי הטבע במסגרת פיתוח משק המים.

כריתת העצים באזור מודיעין-מכבים-רעות מתבצעת במסגרת פרויקט תשתית לאומי – המערכת החמישית לירושלים – שאושר על ידי הממשלה במטרה לעמוד בכל יעדי אספקת המים לירושלים והסביבה. לכן חשוב להימנע מכול עיכוב בביצוע הקווים המתוכננים.

התוואי הנוכחי להנחת הקווים, בקצה היער, נקבע לאחר בדיקת כל החלופות וביצוע סקר עצים נרחב בשיתוף עם נציגי העירייה, קק"ל ורט"ג והכול במטרה למזער את הפגיעה ביער. העצים המיועדים לכריתה הינם בתוואי הנחת הצנרת בלבד. בתום הנחת הקווים יבוצע שיקום נופי וסביבתי בהתאם לתוכנית השיקום הנופי עליה מקפידה מקורות".

העירייה: "הוגש סקר עצים מפורט"

"מדובר בפרויקט לאומי של חברת מקורות להנחת קו מים ארצי באזור העיר כאשר מרבית תוואי הקו כלל אינו עובר בשטח העיר אלה נמצא על דרך הפטרולים. יש לציין כי בין השאר צינור זה אמור לספק מים למאגר המים 'מתתיהו' המספק מים לשכונות העיר. במסגרת ההיערכות לעבודות פנתה מקורות לקק"ל והגישה סקר עצים מפורט על בסיסו ביקשה אישור כריתה או העתקה לעצים שבתוואי העבודות. יש לציין כי העירייה אינה צד לדיון, היות והקק"ל היא הגורם הרלוונטי הבלעדי האמון על נושא שימור עצים בישראל. יחד עם זאת ראוי לציין היתר הבנייה לא יכול לצאת לפועל ללא אישור של הקרן הקיימת לישראל".

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות