ראשית חשוב להבין מהי ירידה קוגניטיבית, על מנת שיהיה ניתן לזהות את הסימנים לכך. ירידה קוגניטיבית היא למעשה מצב שבו חל שינוי בתפקודי החשיבה ובזיכרון. עם השנים, כתוצאה מהעלייה בתוחלת החיים, קיים גידול באוכלוסייה הסובלת מהפרעות קוגניטיביות, בעיקר בעקבות המחלות דמנציה / אלצהיימר. כשמדובר בירידה קוגניטיבית ישנה חשיבות רבה לאבחון מוקדם ככל שניתן. באמצעות כלי אבחון שונים ומספר סוגים של מבחנים, ניתן לזהות את התסמינים להפרעה קוגניטיבית, ובכך להתאים טיפול נכון אשר יסייע למטופל שסובל מכך.
האם יש חשיבות לאבחון מוקדם של ירידה קוגניטיבית?
כאמור ישנה חשיבות לאבחון מוקדם של ירידה קוגניטיבית, בראש ובראשונה בכדי להקל על סיבלו של הקשיש ושל בני המשפחה שמטפלים בו. נוסף על כך באמצעות טיפול מתאים בשלב מוקדם, על ידי סיוע תרופתי או התערבות שאינה תרופתית, ניתן להאט את קצב התפתחות המחלה ולמתן את התסמינים, תוך כדי חיזוק של היכולות הקוגניטיביות שעודן קיימות. מדובר בהערכה חשובה על מנת שיהיה ניתן להפריד בין מצבים רפואיים הפיכים לבין אלו שלא, כמו דמנציה לדוגמא.
מה ניתן לעשות בנדון?
לצערנו במקרה של מצבים רפואיים בלתי הפיכים כמו מחלת דמנציה או אלצהיימר לא ניתן לעשות הרבה, מלבד לעקוב אחר החולה והתפתחות המחלה. מעקב זה נועד בעיקר בכדי לספק לו ולבני משפחתו הדרכה כיצד להתמודד עם המצב החדש, ולתת להם תוכנית הכוללת התייחסות סוציאלית, סיעודית, רגשית ורפואית להמשך. במעט מן המקרים ניתן גם להאט את התקדמות המחלה.
מהם הכלים שבאמצעותם ניתן להעריך ירידה קוגניטיבית בקרב הגיל השלישי?
מבחן ADL
מבחן הערכת תלות ADLהוא מבחן שנועד לאתר אנשים סיעודיים. אדם המוגדר כאדם סיעודי זקוק לעזרה בביצוע פעולות בסיסיות, יומיומיות. מבחן זה למעשה מודד את רמת התפקוד של הקשיש, על ידי בדיקה של שש פעולות יומיות שגרתיות: רחצה, לבישה ופשיטת בגדים, מעבר בין מצבים של שכיבה, ישיבה ועמידה, אכילה, שתיה, ושליטה בסוגרים. בתום המבחן מתקבל ציון המעיד על יכולותיו של הקשיש, כאשר הציון הנמוך ביותר- 0 מעיד על תפקוד מלא ואילו הציון הגבוהה ביותר מעיד על כך שמדובר באדם סיעודי, שאין להשאירו ללא השגחה לאורך כל שעות היממה. במקרה של ציון ביניים מדובר באדם הזקוק לסיוע לא מתמשך, לפרקי זמן קצובים.
מבחן מיני מנטל
בשונה ממבחן ADL, מבחן מיני מנטל לא נועד בכדי לאבחן תפקוד פיזי, אלא כדי לאבחן תשישות נפש. אדם תשוש נפש מוגדר כאדם סיעודי, אך חשוב להדגיש שירידה קוגניטיבית אינה בהכרח אומרת שמדובר בתשישות נפש. מבחן מיני מנטל הוא למעשה סקירה כללית הבודקת מספר תחומים. על ידי כך יכול הבוחן לזהות באילו תחומים חל קושי אצל הקשיש ובהם להתמקד. חשוב לציין שאין אפשרות לזהות על ידי המבחן מחלה ספציפית, אלא רק קשיים קוגניטיביים, שבאמצעותם ניתן לשער מהי המחלה ממנה סובל הקשיש.
מהי ההשפעה על הניקוד?
מבחן מיני מנטל בוחן מגוון יכולות ובסופו מתקבל ניקוד המעיד על ביצוען. הניקוד המירבי הוא 30 נקודות. אך ישנם כמה פרמטרים שעשויים להשפיע על הניקוד שיתקבל בתום המבחן:
אינטלקט: אדם בעל יכולות אינטלקטואליות והשכלה רחבה, יבצע בצורה מוצלחת יותר את האבחון מאדם אנאלפבית.
גיל: ככל שגילו של הקשיש "צעיר" יותר, באופן טבעי היכולות שלו יהיו טובות יותר.
שפה: ישנה חשיבות רבה שהבוחן ידבר בשפת הקשיש, על מנת שיוכל להתרשם ממנו באופן הוגן ותקין.
מין: כידוע יש הבדל בין המינים ועל כן ישנן משימות בהן נשים יכולות להיות טובות יותר מגברים ולהיפך.
שיתוף פעולה: ישנם מבחנים הבוחנים למעשה רק את מידה שיתוף הפעולה של הנבדק. מטרתם לאתר מיקרים בהם הנבדקים לא מגלים אמינות לגבי מצבם.
מבחן ציור שעון
מבחן ציור השעון נועד בכדי לבדוק יכולת חשיבה מופשטת וראיה מרחבית. למעשה מדובר במבחן פשוט, באמצעותו מקבל הנבדק עיגול ריק אותו הוא צריך למלא בספרות בדיוק כפי שנראה שעון מחוגים, תוך חלוקה נכונה של הרבעים. בהמשך יצטרך הנבדק להניח מחוגים בהתאם לשעה שיתבקש לציין.
המאמר נכתב בשיתוף עם מגן מומחים, מגן מומחים מעניקים שירות הגשת תביעות סיעוד מול חברות הביטוח ומימוש זכויות סיעודיות. למידע נוסף לחצו