נכון שישנן עוד המון סיבות לסגירת עסקים, אבל ניהול כספים טעון שיפור הוא רעה חולה של בתי אב במדינת ישראל וגם של עסקים
(צילום: ענת אשד גלזר)
מה רוצה כל בעל עסק?
עסק משגשג, מתפתח, צומח וגדל. לרוע המזל, 80% מכלל העסקים הקטנים שנפתחים יסגרו כבר בשנה הראשונה.
הנתונים עגומים והחלומות גדולים. איך מוודאים שעסק מנוהל נכון כבר מהיום הראשון? איך מפחיתים את הסיכונים הכלכליים של העסק?
ישנם עסקים שמגלגלים מחזורי עתק, ובכל זאת מתרסקים ובעליהם מאבדים כסף רב, איך זה קורה?
ברוב העסקים הכושלים ניתן לצייר תמונת מצב של ניהול כלכלי כושל. נכון שישנן עוד המון סיבות לסגירת עסקים, אבל ניהול כספים טעון שיפור הוא רעה חולה של בתי אב במדינת ישראל וגם של עסקים.
רואה חשבון מקצועי ותומך, יישב עם בעל העסק על ניהול כספים כבר עם פתיחת העסק, ובעל עסק חרוץ וחכם יישב עם רואה החשבון ועם יועץ עסקי עוד טרם פתיחת העסק.
ניהול כספים חכם אומר קודם כל תחזית עסקית – מה צפוי בשנים הראשונות לעסק – ברוב המקרים שנה עד שנתיים ראשונות הן השקעה בעסק, צמיחה, השקעה בפרסום, בשיווק ובלמידה של העסק.
לשנים אלו יש לגייס הון ראשוני ממשקיע או מהלוואות, או אפילו מבני משפחה, על מנת שבעל העסק יוכל לנשום כלכלית, לקבל אורך נשימה כספי ולהתנהל ביום יום.
התחזית העסקית תראה את סכומי ההכנסות וההוצאות בשנים אלו וצפי לרווח בשנים הבאות.
קיומה של תחזית עסקית מסביר במספרים ברורים את כדאיותו הכלכלית והיתכנותו של העסק. מלבד תחזית עסקית, כדאי לבקש מרואה החשבון קובץ למעקב או תוכנה לניהול תזרים המזומנים בעסק. ניהול שגוי של התזרים גם הוא מוביל פעמים רבות לסגירה של עסקים, גם אם הם רווחיים.
למשל: עסק קטן של הפקת מחברות סגר עסקה גדולה עם מוסד אקדמי. עלות הפקת המחברת הינה 3 ₪ ובעסקה עם המוסד האקדמי נמכרו 10000 יחידות מאותה מחברת תמורת 10 ₪.
על פניו – עסקה רווחית, יפה וגדולה. אבל – לעסק הקטן יש אשראי של 15000 ₪ בלבד, והתשלום עבוד המחברות ייעשה ב"שוטף+45" מרגע אספקת הסחורה.
אם לעסק הקטן הזה אין כסף בצד כדי "לגשר" על פער הזמן הזה בין הוצאת הסכום להפקה לבין קבלת התשלום – הוא עלול לקרוס ואף להגיע לפשיטת רגל – בגלל שלא התנהל נכון עם תזרים המזומנים.
ניהול כספים בעסק המתנהל נכון ייתן אוויר כלכלי בין פרוייקטים, בין לקוחות עם מוסר תשלומים גרוע, ולא משנה כמה עסק מעולה בשיווק, מכירות או מיתוג מדהים ומוניטין וואו – ניהול הכספים הוא החוליה שתקבע אם העסק ישגשג או לא.
המאמר באדיבות ענת אשד גלזר, רואת חשבון – פרטים נוספים בלחיצה כאן