ראש העירייה חיים ביבס אינו מתכוון להמתין עד שכל קבלן ויזם יסיים את הפרוייקט שלו, אלא לחנוך את החלק הציבורי, להולכי הרגל, כבר ב-2018 • מטה מרחב השפלה של המשטרה לא יעבור לבניין הגדול שהקימה במתחם • הבניין של "בזק" עומד להיעלם מהנוף
זה יהיה קרוב יותר ממה שתוכנן – השדרה המרכזית של המע"ר תיפתח לתנועת הולכי רגל ואולי גם מכוניות כבר בעוד מספר חודשים. תאריך היעד לכך הוא "אחרי החגים" כהגדרתו של ראש העירייה חיים ביבס. בעברית – עד סוף 2018. ביבס, שקיים עימנו השבוע סיור בשדרה, משוכנע שאפשר יהיה לעמוד בתאריך: "אחרי החגים נפתח את השדרה המרכזית ותושבי העיר יוכלו לטייל בשדרה עד לקניון עזריאלי".
השבוע כבר ניתן היה להתרשם שהשדרה מוכנה כמעט לגמרי: הכבישים סלולים משני צדי אי התנועה המרכזי. במרכזו כבר מוכן ערוץ ה"נחל המלאכותי" שבו יזרמו מים לכל אורך השדרה בסדרה של מפלים. לאורך השדרה כבר מוכנים המבנים של חמשת בתי הקפה שיפעלו בה.
כאמור – החלק שייפתח לציבור "אחרי החגים" יהיה השדרה עצמה ולא הבניינים שלארכה. בשני הצדדים – המזרחי בבנייני המגורים והמערבי בצד המסחרי. ביבס מסביר שהוחלט לא לחכות עד שהם יסיימו את העבודות כי "כל אחד עובד בקצב שלו. לא נמתין עד שכולם יסיימו את העבודות כדי לעשות פתיחה חגיגית גדולה. לאחר שכל יזם וכל חברה יסיימו את הפרוייקט שלהם – גדרות ההפרדה מהשדרה יוסרו ואפשר יהיה לחגוג ולאייש את המבנה.
"זהו אולי הפרוייקט החשוב ביותר של העיר מודיעין ועבורי זהו מפעל חיים", אומר חיים ביבס. אני ממש מצפה בקוצר רוח להפעלת המע"ר. יותר מעשרים שנים חיכו תושבי מודיעין למרכז עיר והנה עכשיו סוף סוף יהיה לנו מרכז עיר. אני מעריך שההצלחה של המער מבחינה נדל"נית ועסקית תהיה גבוהה מאד. אמרתי ליזמים שהמחירים כאן יהיו גבוהים אבל בצדק, כי המקום יהיה מוצלח מאד מבחינה עסקית. כשיצאנו לדרך הסבירו לי אנשי נדל"ן שזה יהיה כישלון בגלל המחירים הגבוהים. אבל לנגד עינינו המקום הופך למרכז העיר האמיתי.
שינויים בתוכניות המשטרה
מבין מבני הציבור, בניין תחנת המשטרה של מודיעין הוא הראשון שיתחיל לפעול במע"ר. לדברי ביבס "בעוד ארבעה חמישה חודשים הבניין גמור ומוכן להפעלה ואז מבחינתנו המשטרה יכולה להעביר לפה את התחנה". המבנה הוא בן שלוש קומות בשטח בנוי כולל של 6,500 מ"ר ומרתף בשטח של 2,200 מטרים רבועים.
בתגובה לשאלת העיתון חשפה השבוע המשטרה לראשונה כי בניגוד לתוכניתה המקורית – היא לא תעביר לבניין במודיעין את מטה מרחב שפלה, שנמצא כעת בלוד. לפי דובר המשטרה זאת "משיקולים מבצעיים". המבנה ישמש את התחנה העירונית ובשטחים הנוספים ייתמקמו מספר יחידות ארציות של המשטרה, כנראה מתחומי המודיעין והבילוש אך אולי גם מיחידות נוספות.
הפרוייקט שבנייתו תהיה האחרונה נראה במער הוא מוזיאון מורשת החשמונאים שבקרוב תוציא העירייה את המכרז לבנייתו "ובנייתו תארך 14 חודשים" לדברי ביבס.
מה עושים עם הבניין של "בזק"?
בימים אלה הוא נטמע בין הבניינים החדשים שמקיפים אותו ונמצאים בבנייה, אבל עד לא מכבר היה הבניין של "בזק" (בסמוך לקופ"ח מכבי) המבנה היחיד בכל השטח שכעת נקרא "מע"ר". הוא הוקם על-ידי חברת התקשורת לפני שהעיר אוכלסה. עם השנים ושינויי הטכנולוגיה התייתר הצורך בו ולמעשה הוא נטוש ואינו פעיל. המגרש עצמו נרכש ע"י יזם פרטי שרוצה להרוס אותו ולהקים במקומו בניין מגורים. אך הוועדה המקומית לתיכנון ובנייה לא עושה לו חיים קלים. השבוע פורסם כי הוא התבקש להביא בפניה חלופות לתוכנית שהגיש כתנאי להריסת המבנה, משום שהתוכנית המקורית שלו נראית לוועדה צפופה מדי יחסית לגודל המגרש.
ברוב של ארבעה תומכים מול נמנע אחד הוחלט "לשלוח את היזם להכין שיעורי בית" ולשנות את תמהיל הדירות שהוא מבקש לבנות בשני בניינים על המגרש הקטן. אם אכן ישנה היזם את התיכנון ויפחית את מספר הדירות שביקש (54) תתכנס הועדה שוב לדון וככל הנראה תאשר את הריסת המבנה של "בזק"ואת תחילת העבודות על הבניין החדש.
האדריכל שהציג את התכנית לחברי הוועדה הסביר כי "נעשה שינוי הנדסי וכל האזור הפך לאזור מגורים. עשינו התאמה לתכנית המתאר של מגורים ומסחר של אפריקה ישראל (שהיא החברה הבונה בצמוד למגרש – י.ג). מטרת התכנית – שינוי יעוד ממתחם הנדסי למגורים. אבל המכשול היה צפיפות המגורים במתחם החדש. מאחר והמגרש הוא קטן יחסית, רק 2.3 דונם והיזמים מבקשים להקים עליו שני בניינים בגובה 8-10 קומות כל אחת ובהם ייבנו 54 יחידות דיור, הצפיפות תהיה 23.5 יחידות דיור לדונם קרקע נטו. רק לשם השוואה – במגרשים הצמודים הצפיפות תהיה הרבה יותר קטנה. כך במגרש 115 שגובל בבניין של בזק מתכננת צפיפות ביחס של 14.5 יחידות דיור לכל דונם ובמגרש 116 הגובל בבניין בזק מצדו השני צפיפות הדיור תהיה 12.8 יחידות דיור לכל דונם".