הדרך הטובה ביותר להיפרדות היא במסגרת הסכם גירושין מסודר שנעשה בהסכמה הדדית
(צילום: PIXABAY)
חיי נישואין יכולים להימשך כל עוד שני בני הזוג חיים או להיפסק עקב גירושין. הסיבות להיפרדות הן רבות. חלקן בגלל בעיות כלכליות ונפשיות, אבדן אהבה, בגידות, חוסר הנאה קיצוני בחיי הזוגיות, ויכוחים על דרכי ההתנהלות כולל אלו של חינוך הילדים, מצב בו בן זוג אחד מתפתח כלכלית ועצמאית והשני נגרר מאחור ועוד. ההיפרדות קשה ומורכבת וכרוכה בחלוקת רכוש קיים, ובעיקר, בהסכמות בנושא הילדים שחלקם אינם בגירים והדאגה העתידית להם. הדרך הטובה ביותר להיפרדות היא במסגרת הסכם גירושין מסודר שנעשה בהסכמה הדדית, באמון ובשיתוף פעולה. הדרך הגרועה ביותר עוברת באי הסכמות המתגלגלות לבתי משפט.
הסכם מסודר
עורך דין גירושין מכיר את כל הנושא לעומק ומתמחה בהכנת הסכם גירושין מסודר אשר נותן מענה למרבית הבעיות הקיימות. ככל שהוא יהיה מפורט יותר ויכלול פירוט לגבי כל הנושאים השנויים במחלוקת, כן הוא יתרום למימוש קל וימנע חיכוכים עתידיים. בעיקר יש לחשוב על 4 סיכומים חשובים החייבים להיכלל בכל הסכם גירושין. חלוקת כספים קיימים, חלוקת נדל"ן, הסכמות בנושאי משמורת על ילדים, מתן מענה לשאלת דמי המזונות.
להלן הסבר ומידע לגבי כל סעיף.
חלוקת כספים – מדובר על הכספים השייכים לשני בני הזוג ואין זה משנה אם הם רשומים על שם אחד מהם. כאן לוקחים בחשבון השקעות בבורסה, תוכניות חיסכון, קרנות השתלמות, קצבאות בקרנות פנסיה וכספים אחרים. כאשר הרצון לחלוקה שווה אזי יסוכמו כל הכספים לרגע הפרידה ויחולקו שווה בשווה. לדוגמא: אם לצד אחד יש כספים בקרן פנסיה והם ממשיכים להיות ברשותו אזי הצד השני יקבל שווי כסף בתוכניות אחרות, וכן הלאה.
חלוקת נדל"ן – כאן מדובר על הבית המשותף ונכסים אחרים קיימים. במידה והחלוקה שוויונית אזי קיימות מספר אפשרויות. מכירת כל הנכסים בתהליך ארוך וחלוקת הכסף. אפשרות שנייה היא שצד אחד ירכוש את חלקו של השני בנכס כזה או אחר. אפשרות שלישית, שלעיתים, מועדפת פחות היא השארת נכסים משותפים שינוהלו יחד. במקרים רבים, המצב הזה עלול לעורר מתחים מיותרים, ומשום כך, עדיף לא ללכת לכיוון הזה. צריך לזכור כי כל אחד יכול לרכוש בכסף שיקבל נכס אחר ולנהלו כרצונו.
משמורת על ילדים – כאן הסוגייה מורכבת יותר מאחר ומעורבים בה אלמנטים רגשיים ולא ניתן לבצע חלוקה מושלמת כמו ברכוש. כאן יהיה צורך לקבוע הסדרים לגבי נושאים שונים הקשורים בחיי הילדים. ובין היתר: בחזקת מי הם נשארים, חלוקת זמני שהות במקרים של משמורת משותפת, זמן ביקורים, חינוכם ובריאותם, שיתוף מידע לגביהם, הסעותיהם לפעילויות, אזורי המגורים ועוד
דמי המזונות – גם שאלה זאת מורכבת ותלויה בגורמים שונים. כושר ההשתכרות של כל אחד, צרכים בסיסיים של הילדים, צרכים מיוחדים, רכישות יקרות עבורם, תשלומים שונים בגינם ועוד. יש צורך לשקלל את כל אלו ונושאים אחרים המצויים ברקע ולקבוע סכומים חודשיים ואולי גם אחרים.
הכנת ההסכם
הסכם טוב הוא הסכם המותאם למצב הנתון של שני בני הזוג ולצרכיהם הנוכחיים. בנוסף, הוא לוקח בחשבון מצבים עתידיים ונותן להם התייחסות ומענה אפשריים. מקצועיות של עורך דין מזונות וגירושין הוא לקחת שלד של הסכם קיים ולהתאימו לחיי ההורים. למשל, מה קורה כאשר הורה אחד יוצא לחו"ל רבות לצרכי עבודה, מה קורה בעת שאחד מבני הזוג עובד במשמרות, איך מטפלים בילדים עם צרכים מיוחדים וכדומה. לאחר הכנת ההסכם יש צורך להציגו בבית דין לענייני משפחה או בבית רבני כדי לקבל הסכמה חוקית לתוכנו.