"ריסקו אותנו"

ערן קמינסקי
2036-06-11 02:45:00
2036-06-11 02:45:00

בעלי אולמות האירועים במודיעין, שספגו אולי את המכה הכלכלית הקשה מכולם, מצפים בקוצר רוח לחזרה המתכוננת לפעילות בסוף השבוע אבל יודעים שגם החודשים הבאים יהיו מאתגרים במיוחד

אולמי השדרה ה-15 (צילום: פרטי)

השלכות משבר הקורונה על כלכלת ישראל ממשיכות להיחשף בימים אלו, כאשר הצפי הוא שהן רק יילכו ויתעצמו בחודשים הקרובים, כאשר בענף התרבות והאירועים מספרים על סכנת קריסה ממשית במידה ולא יקבלו תמיכה ממשלתית.

גם במודיעין מתחילים בעלי אולמות האירועים לאבד את הסבלנות, כאשר חלקם מספרים כי עד כה לא זכו לתמיכה כספית מהמדינה בכלל, כאשר לכולם ברור כי גם החודשים הקרובים הם למעשה "אבודים" מבחינתם.

כזכור, בסוף חודש מאי הציגו ראש הממשלה ושר האוצר את התכנית הכלכלית לסיוע למגזר העסקי בארץ, תכנית שכידוע התקבלה באכזבה רבתי מצד בעלי העסקים. אמנם ניתן לומר כי עבור העסקים הקטנים מהווה התכנית בשורה של ממש, אולם המצב שונה לחלוטין עבור בעלי העסקים הבינוניים והגדולים, להם הובטח רק מענק בסך של 7,000 שקל בממוצע לחודשיים. שאר התקציבים עליהם דובר בתכנית של משרד האוצר נוגעים בעיקר להלוואות בערבות מדינה ולא ל"כסף ביד".

עובדה נוספת המעלה את זעמם של בעלי העסקים היא כי רק אחוז קטן מהבקשות להלוואות מהקרן לסיוע לעסקים אושרו עד כה. האתר 'וואלה!' פרסם כי רק 27 בקשות כאלו אושרו נכון לסוף מאי, זאת מתוך למעלה מ-3,700 שהוגשו. על פי ההערכות בענף עולם התרבות והאירועים, בו מועסקים כ-150 אלף עובדים, צפוי לספוג הפסדים בהיקף העולה על מיליארד שקל.

שוחחנו השבוע עם כמה מבעלי אולמות האירועים במודיעין, כאשר נראה כי דווקא מצבם של בעלי האולמות הגדולים הוא חמור יותר.

אהרון גבאי, בעלי אולם הבריאה בעיר, מספר: "ריסקו אותנו. אנחנו סגורים ונעולים, מצב הרוח לא מדהים. לקחו החלטות שרירותיות, לא ראינו עד היום שום פיצוי. לא מענקים, לא הלוואות. רק דיבורים. אמרו לנו "שני קליקים באתר ואתם מקבלים מעניק". עכשיו הודיעו לי שהמסמכים שהגשתי כבר לפני חודש וחצי, רק עכשיו מתחילים לבדוק אותם".

גבאי המחזיק בשני אולמות במתחם הבריאה, נשמע כמי שאיבד את האמון במערכת ובהבטחות: "אמרו שנפתח ב-14 לחודש וכבר היום יש עוד פעם דיבורים שאולי זה יידחה. אתה הולך ובונה עסק מצליח ובסוף מקבל מכה כזאת".

כמה זמן תוכל עוד להחזיק מעמד?

"אם לא נפתח ב-14 לחודש אני כבר לא יודע אם נפתח בכלל בהמשך. זה ברמה כזאת. שלושה חודשים בלי עבודה זה מוות קליני, תוסיף לזה עוד חודשיים אבודים כי תיכף תקופת בין המצרים, ותבין לבד שקשה לשרוד. מקבלי ההחלטות הם אנשים מנותקים שיושבים במזגנים ולא מחוברים למציאות בשטח. המשכורות שלהם לא נפגעו, זה בכלל לא מדבר אליהם. איפה כל ההבטחות שנתנו לנו?".

איך אתה רואה את הענף ביום שאחרי?

"אני צופה פגיעה של מיליונים. גם כל הקיץ הלך לנו. כבר היום מדברים על 30-40 אחוז מהענף לא יחזרו לפעילות. אם חס וחלילה יאריכו את זה בעוד חודש אני לא יודע מה יקרה".

בעלים נוסף של אולם אירועים גדול, שטרם זכה לכל תמיכה מהמדינה, הוא רמי גזית המנהל את אולם האחוזה בעיר. "שלומנו לא טוב. אנחנו מצפים לפתוח ב-14 לחודש, אבל עברנו שלושה חודשים מאוד קשים".

איך שרדתם את התקופה הזו?

"הוצאנו לחל"ת מאות עובדים, כולל המלצרים, האולם גדול כך שאין מקום לעשות בו אירועים של חמישים איש כפי שהיה מותר, ועכשיו מקווים שבאמת נחזור ב-14 ולא יהיה גל שני של הקורונה. יש עכשיו חששות ואנשים לא מזמינים אירועים, כך שיכול להיות שנפתח אבל לא תהיה עבודה. אם זה יימשך לא יזמינו גם לנובמבר-דצמבר".

איך נראה בעיניך מתווה החזרה לפעילות?

"אני חושב שהמתווה מאוד מכובד גם לבעלי האולמות, ומאפשר לחזור לפעילות. יש שם איזו הגינות מסויימת ואני מקווה שעם ירידת אחוזי התחלואה גם יבטלו אותו, אבל בתור התחלה הוא הוגן. אין מקום להרים צעקה בנושא, כי המתווה הוא לא הנקודה".

הצלחת לקבל איזושהי תמיכה מהמדינה?

"אני לא קיבלתי אגורה שחוקה, כי אני לא בקריטריונים שלהם כי המחזור שלנו גדול מדי. אנחנו מחכים לשמוע מה הם ייתנו למי שהמחזור שלו הוא מעל ל-20 מיליון שקל".

אתה נשמע רגוע יחסית למצב?

"קודם כל אני רגוע טבעי, אבל הכעס הוא בהחלט קיים על הקריטריונים שהם הציגו לקבלת תמיכה. אי הוודאות הזו, לגבי התקופה הנוכחית והעתיד, מאוד מקשה. יש לנו מספיק מלחמות יומיומיות כך שכל דבר חיצוני רק מוסיף".

כאמור, מי שנפגעו פחות הם דווקא האולמות הקטנים, שהיו ערוכים מראש לקיום אירועים של עד 50 איש כפי שהורו הנחיות משרד הבריאות. רזיאל וענונו, אחד השותפים באולמי השדרה ה-15 בעיר, סיפר השבוע: "המצב לא פשוט, במיוחד בגלל חוסר הוודאות האם חוזרים ומתי. חוסר הוודאות הזה רק מגביר את התחושה שמזניחים אותנו".

איך התמודדתם בחודשים האחרונים?

"הוצאנו את כל העובדים לחל"ת, כולל אותי שאני שכיר בעל שליטה בחברה. ירדנו ממאה אחוז פעילות לאפס אחוז, כשהפגיעה היא גם עתידית. אנחנו כבר לא נחזור ל-2020 כפי שציפינו שתהיה. אנחנו בעצם מפספסים כאן את כל השנה. מגיעים אלינו טלפונים טיפין-טיפין, אבל אנשים עדיין חוששים ואנחנו נותנים להם אפשרות לבטל או לדחות ללא עלות נוספת. המתווה הוא בסדר, אפשר לעמוד בו. אנחנו מוכנים לחזור, אבל כרגע לא נראה לי שיחזירו אותנו".

יש חשש גם מקריסה מוחלטת וסגירת המקום?

"במקרה שלנו אנחנו היינו במצב טוב לפני אז לא נכנסנו לאיזה משבר מתגלגל והקורונה הייתה הקש ששבר את גב הגמל. אנחנו עוד עומדים, אבל זה מאוד תלוי עד מתי זה יימשך. גם העסק הכי מצליח בעולם לא יכול לעמוד סגור. להערכתי אולמות האירועים הגדולים נפגעו יותר, כי חוסר הוודאות גדול יותר לגבי אירועים של 400-500 איש. אצלנו המקום קטן יותר ואנחנו בקו הראשון של האירועים שייפתחו". 

כתבות נוספות

המסע אל הפסגה

יקיר פרנקלין ממודיעין חיפש אתגר לכבוד יום הולדתו ה-50, ומצא אותו בדמות השתתפות במסע להר הקילימנג'רו באפריקה מטעם ארגון שלוה, הפועל לשילוב בעלי צרכים מיוחדים בחברה. יחד עם צעיר עם שיתוק מוחין שנעזר בקביים, סבתא בת 71 וגמלאים, הניף פרנקלין את דגל החטופים על פסגת ההר הגבוה ביותר ביבשת

המסע אל הפסגה

יקיר פרנקלין ממודיעין חיפש אתגר לכבוד יום הולדתו ה-50, ומצא אותו בדמות השתתפות במסע להר הקילימנג'רו באפריקה מטעם ארגון שלוה, הפועל לשילוב בעלי צרכים מיוחדים בחברה. יחד עם צעיר עם שיתוק מוחין שנעזר בקביים, סבתא בת 71 וגמלאים, הניף פרנקלין את דגל החטופים על פסגת ההר הגבוה ביותר ביבשת

המשך קריאה »