לחסן או לא?

28 נשאי מחלת הפוליו התגלו בשבועות האחרונים בישראל – 26 מתוכם ילדים שחוסנו בעבר, תינוק בן חודשיים, ואדם מבוגר בן שבעים. עד כה איש בישראל לא חלה במחלה. על הנתונים הללו מדווח השבוע משרד הבריאות, ובמקביל מרחיב את מבצע החיסונים 'שתי טיפות', מדרום הארץ לכל רחבי מדינת ישראל. גם במודיעין ייפתחו ביום ראשון הקרוב, ה-18.8, תחנות טיפת החלב המקומיות במסגרת המבצע, והורי מודיעין נקראים אל הדגל ואל החיסון. מה הסיכונים? מה היתרונות? האם לחסן? אם גם אתם הורים לילדים עד גיל תשע, אלו הן השאלות שמעסיקות השבוע גם אתכם. לפניכם מידע שימושי, בעד ונגד, שאולי יסייע  בהתלבטות. ההחלטה בסופו של דבר היא רק שלכם.

מי יודע מה קורה בתעלות הביוב של מודיעין

נגיף הפוליו התגלה במסגרת ניטור שוטף של מערכות הביוב אותו מבצע משרד הבריאות באזורים שונים בישראל. הנגיף התגלה לראשונה במערכת הביוב של היישוב הבדואי רהט בנגב, ומשם התרחבה הבדיקה לאזורים נוספים. אז התגלה כי הנגיף התמקם גם במערכות הביוב של היישובים תל שבע, כסייפה, ערערה, תל שוקת, קריית גת, רמלה, לוד, חורשים ותנובות (מרכז השפכים מאזור קלנסווה ומיישובים באזור לב השרון).

במודיעין הנגיף טרם התגלה, אך מאחר שבערים השכנות רמלה ולוד נמצאו שרידיו, סביר להניח שגם תעלות הביוב של מודיעין אינן חסינות מפניו. לאור כל אלה ממליץ משרד הבריאות לחסן ילדים שנולדו אחרי חודש ינואר 2004, בכל רחבי הארץ. חשוב לציין שמדובר בילדים שכבר אמורים היו להתחסן נגד המחלה בשנת חייהם הראשונה. לפי טבלת החיסונים הרשמית כל ילדי ישראל אמורים לקבל עד גיל שנה שלוש מנות מוזרקות של חיסון מומת בשם IPV, ומנה נוספת מאותו חיסון ניתנת לילדי כיתות ב'. החיסון הנוסף, שנמצא כעת על הפרק, יינתן בשתי טיפות דרך הפה, וכאן כבר מדובר בסוג אחר של חיסון – נגיף חי ומוחלש בשם OPV. רגע לפני התקפת החרדה, כדאי לדעת שרוב האנשים בישראל, ילדים ומבוגרים כאחד, כבר מחוסנים נגד מחלת הפוליו. יחד עם זאת קיימת אוכלוסייה לא מחוסנת, כגון תינוקות שטרם השלימו את סדרת החיסונים שלהם, ילדים ומבוגרים עם דיכוי חיסוני, וכן מבוגרים שרמת החסינות שלהם דעכה. ילדים שלא קיבלו חיסון OPV וקיבלו את כל מנות החיסון נגד IPV עדיין עלולים להעביר את הנגיף לבני משפחה לא מחוסנים. מטרת מבצע החיסון הנוכחי היא לפיכך למנוע את ההדבקה הזו.

אינפלציה בחיסונים?

"זה נושא מאוד מורכב", מנסה השבוע להסביר ד"ר מיכה אלטמן, רופא והומיאופת, תושב מכבים, "ואני לא יכול לתת להורים תשובה חד-משמעית לסוגיה שכל כך מטרידה אותם".

אז לחסן או לא לחסן?

"דעתי האישית כאן היא שיש אינפלציה בנושא החיסונים בכלל, וספציפית למקרה הזה יש ניצול מסויים של היסטריה ציבורית ופאניקה לגבי הפוליו. יחד עם זאת, זה לא אומר שבדרום הארץ, היכן שבאמת התגלה הנגיף, אין צורך לחסן. שם יש התפרצות או חשש מהתפרצות של מגפה שצריך למגר אותה. סימן השאלה כאן הוא האם בשאר אזורי הארץ, במודיעין למשל, צריך לרוץ ולחסן".

ומה אתה אומר?

"התחושה האישית שלי, היא שלא. אני לא נכנס לכאן להכללות ולא נותן תשובה חד-משמעית, אבל אם הילד שלכם בן שלוש, אתם גרים במודיעין, והוא חוסן בכל מנות החיסון נגד פוליו עד גיל שנה, אז זה לא נראה לי לעניין ללכת לחסן עכשיו שוב. כמובן שזה לא חד-משמעי ויש שיקולים לכאן ולכאן, יש יתרונות ויש סיכונים".

מה היתרונות?

"היתרון הוא שעל פניו יש לילד עוד שכבת מגן נגד המחלה. החיסרון הוא בדיוק אותו דבר – כל שכבת מגן כזו מחלישה את מערכת החיסון הטבעית של הילד. כרופא והומיאופת שמטפל בהרבה מאוד ילדים, אני רואה הרבה מקרים של ילדים שניזוקו בצורה כזו או אחרת, בצורה עקיפה או ישירה, מחיסונים. כרופא, אני גם בהחלט רואה קשר בין תחלואה הולכת וגוברת של ילדים כיום לבין ריבוי חיסונים. חשוב לזכור שיש גם הבדל בין חיסון מומת לחיסון מוחלש שאותו נותנים עכשיו".

מה הסיכונים בחיסון המוחלש?

"החיסון המוחלש נושא יותר סיכונים מהחיסון המומת. ככל שהחיסון חי יותר, אם נשתמש במונחים פשוטים, כך הוא מסוכן יותר. אבל הוא גם מכיל יתרונות שאין בחיסון המומת, הוא מגן טוב יותר נגד המחלה ומונע הדבקה של אחרים. המשחק כאן הוא של סיכוי מול סיכון. ברמה העקרונית רואים שיש הרבה חומר כתוב ומחקרים מדעיים שמציגים צד אחר של החיסונים מזה שרוב הציבור מכיר. לדעתי, כל נושא החיסונים מוטה, יש בו הרבה מאוד אינטרסים, והוא נעשה בצורה של קמפיין מאוד אגרסיבי שמנצל חרדות ופחד. היתרון הגדול של החיסון הנוכחי, חשוב לציין, הוא האפקט החברתי. הבעיה היא שיש פה ניגוד אינטרסים בין הפרט לבין הכלל".

לא להשתתף בניסוי

ומה חושבים ההורים? "החיסון החי מסוכן הרבה יותר מהחיסון המומת", מצהירה השבוע סיגל, אם לפעוטה ממודיעין, "ולכן אני לא מתכוונת לחסן בו את הילדה שלי. אין אף ניסוי קליני שמאשר את בטיחות החיסון המוחלש הזה, מה שיש הוא דוח של מבקר המדינה משנת 1988, אז הפסיקו לתת לילדים את החיסון המוחלש דרך הפה כי הגיעו למסקנה שאחד הזנים שחיסנו איתו מסוכן. אז הייתה ועדת חקירה וב-2014 תהיה עוד וועדת חקירה שתחקור את החיסון הנוכחי. אני לא מוכנה להשתתף בניסוי הזה".

את לא חוששת לבריאותה של בתך?

"חשוב מאוד שאנשים יבינו שהחיסון הנוכחי הזה לא מגן על הילד שלך. בעצם הופכים את הילדים כאן לחיסונים מהלכים עבור האוכלוסייה הלא מוגנת. נותנים כאן עכשיו חיסון שהוצא משימוש בשנת 2005 כי הוא נחשב מסוכן, ועכשיו הוא כבר לא מסוכן? 25 שנה לא היה פוליו בישראל, ולאורך השנים התגלו מספר מקרים של נגיפים בביוב, אבל אף אחד לא ראה צורך לחסן. לדעתי, יש כאן אינטרסים זרים, והמטרה היא ליצור היסטריה במתכוון. אני לא מתכוונת לחסן".

"אני דווקא כן מתכוונת לחסן", קובעת מנגד שירה, אם לשניים ממודיעין, "הבן הקטן שלי אמנם כבר מחוסן, אני מודעת לנתונים, קראתי והתייעצתי עם רופא ילדים, והחיסון הזה יגן עליו ועלינו כחברה טוב יותר".

את יודעת שהבן שלך, בעצם, לא באמת צריך את החיסון הזה?

"נכון, אבל הוא עדיין יכול להיות נשא של המחלה, ולהדביק אחרים. יש לנו סבא וסבתא מבוגרים במשפחה, יש אחיינים ובני דודים שהם תינוקות וטרם הספיקו לקבל את כל מנות החיסון. אם הוא לא יתחסן עכשיו, ויתברר שהוא נשא, הוא עלול חס וחלילה להדביק אחרים. אני חושבת שזה חלק מהמחוייבות החברתית שלנו למגר את המגיפה הזו לפני שהיא פורצת. אני קיבלתי כילדה את החיסון המוחלש הזה דרך הפה. עשו מבצע כללי ובבית הספר כל התלמידים קיבלו את החיסון, כולנו בסדר, ובזכות זה למעלה מעשרים שנה לא היה מקרה פוליו בישראל. המבצע הזה הוא הדרך שלנו לדאוג גם לדור הבא".

היענות נרחבת בכל זאת: 34,500 חוסנו בתוך 10 ימים

משרד הבריאות, כאמור, ממליץ לכל תושבי מודיעין להגיע החל מיום ראשון הקרוב לתחנות טיפת החלב ולחסן את הילדים. במשרד מדגישים השבוע כי החיסון בטוח, ניתן למיליוני בני אדם בכל שנה, ותופעות הלוואי שלו נדירות, ולרוב הן קלות וכוללות חום, הקאות, שלשולים ותגובות אלרגיות. לאחר קבלת החיסון יש להקפיד יותר מתמיד על היגיינה אישית הכוללת רחיצת ידיים במים ובסבון במשך לפחות 20 שניות, בפרט לאחר כל שימוש בשירותים, לפני כל מגע עם מזון, ולפני ואחרי החלפת חיתולים. במשרד הבריאות גם מעדכנים כי נכון לאמצע השבוע הנוכחי (12.8) חוסנו כ-34,500 ילדים במבצע 'שתי טיפות'.

כך נתחסן במודיעין

המבצע של משרד הבריאות כולל את כל הילדים עד גיל 9 (ילידי ינואר 2004 ומעלה), ויתבצע בתחנות טיפת חלב בעיר. התחנות שיופעלו יציעו את החיסונים בשעות 8:00-16:00, ובימי שלישי בשעות 8:00-19:00

במודיעין פועלות שתי תחנות טיפת חלב של משרד הבריאות – האחת ברחוב נחל צלמון והשנייה ברחוב נביאים ('טיפת חלב דוכיפת'). בנוסף ניתן יהיה להתחסן גם בטיפות החלב שמפעילות קופות החולים: טיפת חלב של קופת חולים 'מכבי' שבמרכז מרל"ז, טיפת חלב של קופ"ח 'מאוחדת' בקניון עזריאלי-מודיעין, וטיפת חלב של קופ"ח 'כללית' ברעות. ממשרד הבריאות נמסר כי על התושבים לפנות אל טיפות החלב בהן הם מטופלים בשגרה, והדגישו כי הקופות יטפלו רק בחבריהן. לקבלת החיסון יש להגיע מצויידים בפנקס חיסונים.

לפרטים ובשאלות נוספות ניתן לפנות למוקד הטלפוני של משרד הבריאות,

שמספרו 5400 *.

צילום:  ויקיפדיה

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »