היתרון של עסק בשיטה של זכיינות על פני עסקים אחרים, הוא בכך שהוא מקטין משמעותית את הסיכונים שיש לכל יזם מתחיל
(צילום: SHUTTERSTOCK)
לפני שנצא לדרך ונבין כמה באמת עולה לפתוח עסק בזכיינות והאם זה בכלל כדאי, בואו ניגע בסוגי הזכיינות הקיימים בשוק:
זכיינות מזון – לדוגמה זכיינות ברשתות בתי קפה, פיצריות, גלידריות, מסעדות וכו'.
זכיינות מסחר – לדוגמה זכיינות בחנויות צעצועים, חנות מוצרים לבית, חנות סלולר וחנות בגדים.
זכיינות שירותים – זכיינות ברשת מכוני כושר, זכיינות בחדרי בריחה ואף בחללי עבודה משותפים.
המודלים העיקריים בעסק בזכיינות
בעולם זכיינות המסחר יש שני מודלים של זכיינות:
זכיינות תפעולית – כל המלאי בחנות שייך לרשת, וההכנסות מועברות אליה ישירות.
עלויות עמלות סליקת האשראי בקופה ממומנות על ידי הרשת. הזכיין מקבל "עמלת זכיין" בתחילת כל חודש על המכירות של החודש הקודם, לרוב בגובה של 38% – 40% מהמחזור החודשי. מתוך התשלום שהרשת מעבירה לזכיין הוא משלם את ההוצאות השוטפות בעסק. (שכר דירה, חשמל, ארנונה, מים וביטוחים.) כל שאר הסכום מתוך התשלום הוא רווח תפעולי של הזכיין.
זכיינות קלאסית – הזכיין רוכש את הסחורה מהספקים וצריך לשאת בעלויות המלאי שיכולות להגיע לסכומים גבוהים מאוד.
בשני המודלים הזכיין מחויב לתת ערבות בנקאית לרשת. בין אם זו ערבות למלאי של החנות, ובין אם זה לטובת התחייבות לספקי הרשת.
עסק בזכיינות – מה צריך לקחת בחשבון
בשיטת הזכיינות, הרשת נותנת רשות לאדם בודד או קבוצה לעשות שימוש במותג שלה. כלומר: למכור את מוצרי הרשת ולהשתמש בשם ההיכר המסחרי, תמורת תשלום כמובן. התשלום מתבצע בשני שלבים.
בשלב הראשון יש תשלום חד פעמי ראשוני, עבור השימוש בשם של הרשת שנקרא: 'דמי זיכיון'. בשלב השני משולמים דמי תשלום חודשיים המכונים 'דמי ניהול'; המגולמים בסיוע השוטף ושירותי הניהול אותם מקבל הזכיין. מודל זה רווח בעיקר בזכיינות מסחר ופחות בזכיינות בתחום המזון.
מלבד התשלומים החודשיים, ברוב הרשתות היזמים צריכים להפריש סכום כסף מסוים לקרן פרסום. תמורת עלויות הפרסום הזכיינים נהנים מחשיפת המותג ברמה המקומית והארצית, שירות שלולא הקרן היו רוב היזמים מתקשים לעמוד בו באופן עצמאי.
עלות נוספת היא ערבות בנקאית לבעל הנכס, ממנו שוכרים את החלל הפיזי שבו פועל העסק. הערבות הבנקאית היא בדרך כלל בגובה של שלושה חודשי שכירות פלוס מע"מ. הערבות הבנקאית אינה כסף מזומן שיורד ישירות מהחשבון. הוא מופקד בבנק ומשמש כשטר התחייבות וערובה לתשלום השכירות החודשית. למרות זאת, הכסף המיועד לערבות הבנקאית אינו נזיל וכדאי לקחת את זה בחשבון, בחישוב כלל ההוצאות.
בנוסף לערבות הבנקאית, לעתים יש צורך בתשלום דמי פינוי לבעל העסק היוצא – תשלום שיכול להגיע לסכומים לא מבוטלים.
שימו כסף בצד – לפני שקונים זכיינות בעסק, רצוי לוודא שיש לנו מלאי ראשוני ותחזית פיננסית מוכנה בה נראה החזר על ההשקעה הכספית ופוטנציאל רווחים. הבנק יכול לעזור לנו בהשקעה הראשונית, אבל חשוב תמיד לשמור כסף בצד ליום סגריר.
עסק בזכיינות – האם זה בכלל משתלם?
היתרון של עסק בשיטה של זכיינות על פני עסקים אחרים, הוא בכך שהוא מקטין משמעותית את הסיכונים שיש לכל יזם מתחיל במעמד פתיחת עסק. יתרון נוסף הוא שהזכיין חוסך בעלויות השיווק והקידום של כל עסק מתחיל, מכיוון שעלויות הפרסום מגולגלות על הרשת.
מחקרים רבים מוכיחים שהסיכויים ההישרדותיים של עסק בזכיינות גבוהים בעשרות אחוזים מאלו של עסק בודד. בית קפה בזכיינות לדוגמה, ירוויח כפול מבית קפה עצמאי, כיוון שכעסק בזכיינות הוא פועל ביעילות תפעולית וניהולית טובה יותר.
בעזרת עבודה עם כלי הפיתוח המתאימים, נחישות, התמדה ובניית מודל עסקי נכון – אפשר להרים עסק מצליח בתחום הזכיינות.