כל מה שחשוב לדעת על סקירת מערכות מוקדמת

תוכן פרסומי
2037-05-23 02:47:00
2037-05-23 02:47:00

סקירת המערכות של העובר מאפשרת לזהות כבר בשלב מוקדם יחסית של ההריון מומים, אם קיימים כאלה, במערכות הגוף השונות של העובר

(צילום: Freepik)

הריון הוא אחת החוויות המרגשות ביותר שנשים עוברות. החיים שמתפתחים בהדרגה ברחם מייצרים באופן טבעי ציפיות רבות, ובמקביל גם לא מעט חששות. בדיקות הריון מציגות בפני ההורים תמונת מצב מפורטת ומדויקת לגבי התפתחות העובר, ובפרט עושה זאת הבדיקה שנקראת סקירת מערכות מוקדמת.

למה חשוב לבצע סקירת מערכות מוקדמת?

סקירת המערכות של העובר מאפשרת לזהות כבר בשלב מוקדם יחסית של ההריון מומים, אם קיימים כאלה, במערכות הגוף השונות של העובר. בהקשר זה כדאי לדעת שרוב המערכות בגוף מתפתחות בשלב מוקדם יחסית, ולכן כבר בתחילת הטרימסטר ה-2 אפשר לראות אותן בבירור באמצעות אולטרסאונד.

בהתאם, סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת בין השבוע ה-14 ל-16. כדי להשלים את התמונה ישנה בדיקה דומה, סקירת מערכות מאוחרת, אשר מתבצעת כ-7 שבועות לאחר הראשונה.

מה אפשר לראות בסקירת המערכות המוקדמת?

סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת כאמור בעזרת אולטרסאונד. במסגרת הסקירה נבדקים החזה והריאות, עמוד השדרה, הקיבה, הכליות, כיס השתן, שרשרת חבל הטבור, ארובות העיניים, השפתיים, הגולגולת כולל המוח הקטן, אורך עצם הירך, היקף הראש, היקף הבטן והקוטר הדו רקתי של הגולגולת.

עוד מידע יקר ערך שמובא לידיעת הרופא שמלווה את ההריון וכמובן ההורים בעקבות הסקירה המוקדמת הוא מנח העובר, המצג שלו, מיקומה של השלייה, כמות מי השפיר, מספרם של כלי הדם בחבל הטבור, תנועות העובר והדופק שלו.

איך מתבצעת הסקירה והאם היא בטוחה?

בדרך כלל סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת באופן וגינלי, וזאת משום שהעובר עדיין קטן יחסית ובדרך זו ההדמיה היא האפקטיבית ביותר. בחלק מההריונות תועדף הגישה הבטנית. בכל מקרה מדובר בבדיקה בטוחה לחלוטין, לא פולשנית ועל בסיס טכנולוגיית האולטרסאונד שמשמשת את הרפואה במצבים רבים מאוד.

משך הבדיקה הוא עד 30 דקות, ואין צורך בהכנות מיוחדות לקראתה. החזרה לשגרה אחרי הסקירה הינה מידית.

כיצד באות לידי ביטוי תוצאות סקירות מערכות מוקדמות?

סקירת המערכות המוקדמת מאפשרת כאמור לזהות מומים שונים ובעיות בחומר הגנטי של העובר, כולל כאלה שקשה עד בלתי אפשרי לאתר בשלב מאוחר יותר של ההריון. כמו כן ייתכנו ממצאים דוגמת מוקד אקוגני בלב של העובר אשר מעידים על סיכון גבוה לתסמונות שונות כגון תסמונת דאון.

על סמך תוצאות הסקירה ימליץ הרופא שמלווה את ההריון על עריכת בדיקות נוספות ובפרט מי שפיר. תמונת המצב המפורטת כבר בשבוע ה-14-16 מאפשרת להורים לקבל החלטות, כולל קשות, לגבי המשך ההריון כבר בשלב מוקדם יחסית.

באופן טבעי ישנה חשיבות רבה לביצוע מוקפד של הבדיקה, על-מנת שתספק את המידע המצופה. למרות שמדובר בבדיקה שמבוססת על אולטרסאונד, לזהות הרופא שמבצע אותה יש השפעה על איכות התוצאות – וכדי להבטיח ראש שקט באמת מומלץ לבחור באיש מקצוע בעל ניסיון רב.

כתבות נוספות

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

המשך קריאה »