ניתן לקבל עזרה מקצועית עבור כך, ממוסכים מקצועיים, המעסיקים מכונאי רכב מוסמכים – ולרכוש דרכם גם את המצבר
(צילום: Freepik)
ראשית כל, הבא נפתח בשאלה – מהו המצבר, ומה תפקידו בכוח (ברכב)? ובכן, במילים פשוטות, אפשר לראות את המצבר כמו סוללה. למעשה, באנגלית הוא נקרא Battery, כלומר – בטרייה. בתרגום לעברית, סוללה. מה סוללה עושה? סוללה מחזיקה מטען חשמלי, כדי שיהיה ניתן לעשות בו שימוש בעת מסוימת – פוטנציאל חשמלי זמין.
מדוע צריך פוטנציאל חשמלי זמין, לרכב? הרי רכב לא פועל על חשמל (אלא אם כן הוא כן פועל, למעשה על חשמל – כמו מכוניות חשמליות, היברידיות, וכיוצא בזה) – מה הסיבה שתהיה לו סוללה? ובכן, מה שמניע את המערכות החשמליות של הרכב – כמו הווישרים, לוח השעונים, פנסי הרכב, תאורת הרכב הפנימית, המזגן – וכיוצא בזה – זה למעשה אנרגיה חשמלית.
למעשה, גם המנוע מקבל אנרגיה חשמלית, מהמצבר. על כן – כדי להניע רכב, ובכלל להשתמש בשלל האופציות העיקריות שלו (כמו תאורה, וכו'), מתבקש להחזיק במצבר תקף, פעיל ושמיש. אם הוא לא כזה, הרכב לא יתניע, ולא יהיה ניתן להשתמש בו – בהרבה מן המקרים.
החלפת מצבר לרכב
על כן, מתי יגיע הזמן לבצע החלפת מצבר לרכב?
מצבר יכול לעבוד (או שלא) בשלושה מצבים:
- תקין
- ריק
- מת
כלומר, הוא יכול להיות תקין, ולעשות עבודתו ומלאכתו נאמנה. הוא יכול להיות ריק, ועל כן לא מכיל אנרגיה חשמלית זמינה. והוא יכול "להיות" מת, כלומר – לא יהיה ניתן להטעין אותו כדי להקימו לתחייה – שכן, הוא במקרה זה סיים את תפוקתו ואורך חייו. כך שאם המצבר לא עובד, אפשר להטעין אותו כדי להחזירו לחיים, או שלא – ואז הוא שבק חיים.
כך שאם יש לנו מצבר שאינו תקין, ולא ניתן להטעינו – הגיע הזמן להחליף מצבר.
גורמים לבלאי המצבר
מה יכול לגרום למצבר, להתרוקן, ואף למות?
ישנם מספר גורמים שיכולים להיות אחראיים לדבר.
ראשית כל, יש לנו את הווסת. מה הקשר לווסת? ובכן, ווסת אחראי על וויסות. מה הוא אמור לווסת? ובכן, נחזור טיפה אחורה. מצבר הוא סוללה, וסוללה אפשר להטעין. מה מטעין את הסוללה ברכב? פריט שנקרא אלטרנטור. אם זה נשמע מורכב מדי – זה הופך להיות פשוט יותר, במשפטים הבאים. האלטרנטור, כאמור – מעביר חשמל. למי? למצבר. וכמה חשמל הוא מעביר? כמה שצריך. ואיך יודעים כמה צריך? לפי הווסת. כלומר, הווסת משפיע על כמות החשמל, המועברת מהאלטרנטור למצבר – כך שתעבור בדיוק הכמות הנכונה.
על כן, אם הווסת אינו תקין, ומעביר פחות או יותר מדי מתח – הדבר יכול להשפיע על תפקוד ומלאכת המצבר, ואולי "לעייף" אותו בטרם עת.
גורם נוסף, לבלאי המצבר – יכול להיות באלטרנטור עצמו. אם האלטרנטור לא מטעין… אך המערכות החשמליות ברכב עדיין עובדות… המצבר מתרוקן. ואם הוא מתרוקן, הוא הופך להיות ריק. ואם הוא התרוקן, וניסינו להטעין – והוא לא נטען, הרי שהוא שבק חיים. כלומר, הסיכון בריקון המצבר, הוא הריגתו. ייתכן שאפשר יהיה להטעין מחדש, וייתכן שלא. אגב, השארת פנסים דולקים ברכב כבוי – זו דרך נוספת לרוקן את המצבר מבלי להטעין אותו על ידי האלטרנטור (כיוון שהאלטרנטור פועל רק כשהרכב דולק).
החלפת המצבר עצמו
ישנם גורמים נוספים שנוכל לרשום, אך כעת הבא נדבר על החלפת מצבר. באופן פשטני ויעיל – ניתן לרכוש מצבר מאחת מחברות המצברים, או החנויות המוכרות אותן. מצבר טוב, זה מצבר עמיד לאורך זמן – ומתאים למכונית. באם רוצים, ניתן לקבל עזרה מקצועית עבור כך, ממוסכים מקצועיים, המעסיקים מכונאי רכב מוסמכים – ולרכוש דרכם גם את המצבר, אם רוצים.
דבר נוסף שניתן לעשות, הוא לקבל שירות של החלפת מצבר עד הבית – כך שאם רוצים לקבל את המצבר, כמו גם את האפשרות להחליף אותו – בו במקום, מבלי לנסוע למקום ספציפי ולקבל את השירות הנ"ל – הרי זה אפשרי ומתקבל.