חשוב להבין ולהפנים כי הפרעות אכילה הן הפרעות נפשיות לכל דבר ועניין, והטיפול בהן חייב להיות טיפול פסיכולוגי, או לפחות טיפול משולב הכולל גם טיפול פסיכולוגי
(צילום: depositphotos)
למרות שרובנו המכריע מכיר הפרעות אכילה דוגמת אנורקסיה או בולימיה בעיקר מטלוויזיה, סרטים או קריאה על הנושא, בפועל הרבה מאוד נשים סובלות מהפרעות אלו וגם לא מעט גברים, וחייהן/ם משתבשים משמעותית כתוצאה מכך. לכן, במידה ואדם כלשהו הקרוב אלינו סובל מהפרעה שכזו, חשוב שכולנו נהיה מודעים ורגישים לכך, נצליח לזהות (או לפחות לחשוד) כי זה המצב ובתקווה נוכל ללוות אותם במהלך ההתמודדות ההכרחית עם הבעיה. מהן הפרעות האכילה השכיחות? כיצד מזהים אותן ומהן דרכי הטיפול המומלצות?
חשוב להכיר – הפרעות אכילה שכיחות
שתי הפרעות האכילה השכיחות ביותר הן אנורקסיה ובולימיה. אלו הן הפרעות האכילה העיקריות והנפוצות ביותר, עד כי הפרעות אחרות מסווגות בז'רגון הרפואי כ"הפרעות אכילה לא ספציפיות".
אנורקסיה, ה"מפורסמת" יותר מבין השתיים, היא הפרעה במסגרתה מפתחים דימוי מעוות של הגוף ורתיעה של ממש מעליה במשקל, עד כדי כך כי מפסיקים לאכול ומורידים בצורה דראסטית במשקל. הפרעה זו מוגדרת כמסוכנת ומסכנת חיים ממש, ונשים רבות מגיעות בגינה למצב בו הן נזקקות לטיפול רפואי וסיוע נפשי.
ההפרעה השכיחה השנייה – בולימיה, מתאפיינת בהתקפי זלילה מרוכזים במהלכם בולסים ללא הכרה במשך פרק זמן קצר יחסית, ולאחר מכן עוסקים בפעילות "מטהרת" מסוימת דוגמת הקאה יזומה, ביצוע פעילות גופנית מאומצת בצורה אינטנסיבית ביותר, צום ושימוש במשלשלים. למידע נוסף על בולימיה בקישור הבא.
זיהוי הפרעות אכילה
במקרה של אנורקסיה זיהוי ההפרעה הוא פשוט וטריוויאלי יחסית – נשים הסובלות מאנורקסיה (למען הסר ספק – גם גברים סובלים מהפרעות אכילה אך אחוז הסובלות מהפרעות אלו בקרב נשים גבוה הרבה יותר, לכן ההתייחסות כאן היא ברובה בלשון נקבה) יורדות במשקל בצורה דראסטית וניכרת לעין, מה שהופך את הזיהוי (או לפחות התעוררות החשד) למתבקש ו"קל" ביותר.
בולימיה כבר קשה הרבה יותר לזהות מכיוון שהסובלות מהפרעה זו אינן מתאפיינות בהכרח בירידה במשקל, אלא נשארות במשקל תקין. כיצד בכל זאת ניתן לזהות כי אדם הקרוב אלינו סובל מבולימיה? ובכן, קיימים כמה סימנים מסגירים: למשל, במידה ואותו אדם עוסק בצומות ו/או בפעילות גופנית מוגזמת (שעות על גבי שעות מדי יום), כאשר ניכרים פגמים בשיניים או בחניכיים כתוצאה מחומציות מוגברת באזור הפה בעקבות הקאות תכופות, היווצרות של פצעים בפה ובגרון בעקבות דחיפה של חפצים זרים לגרון על מנת לעורר את אינסטינקט ההקאה, נפיחות של בלוטות הרוק עקב הקאות חוזרות ונשנות ועייפות כרונית כתוצאה מההקאות ומהעיסוק הבלתי פוסק במשקל הגוף.
טיפול בהפרעות אכילה
חשוב להבין ולהפנים כי הפרעות אכילה הן הפרעות נפשיות לכל דבר ועניין, והטיפול בהן חייב להיות טיפול פסיכולוגי, או לפחות טיפול משולב הכולל גם טיפול פסיכולוגי.
לכן, במידה ומישהי הקרובה אליכם סובלת מהפרעת אכילה חשוב לערב גורם חיצוני מקצועי, דוגמת מטפל/ת המתמחים ספציפית בהפרעות אכילה. הם גם יידעו כיצד לדבר עם אותה נערה/אישה, "לדובב" אותה ולשכנע אותה לשתף פעולה ולקבל טיפול, מה שבדרך כלל מתגלה כאתגר לא קטן.
למידע נוסף על הפרעות אכילה, היכנסו לדף המידע באתר בטיפולנט המציע לקסיקון מונחים, כתבות מקצועיות ואינדקס מטפלים המתעדכן ברמה היומית.