לילדים שלנו אין גנים מיוחדים והם גם לא חכמים יותר מהאחרים • 30 הקבוצות שפועלות כאן עושות חיל הודות לרוח ההתנדבות שנושבת גם מהחניכים, גם מהוריהם וכמובן מה"מנטורים" שנמצאים שם כל הזמן ומראים את הדרך
בשבוע שעבר כתבנו פה על ההשגים המדהימים של הקבוצות בתוכנית הרובוטיקה FIRST LEGO League במודיעין ("מודיעין ניוז", 30.1.2019, "כך בונים מעצמה טכנולוגית"). בקצרה – התוכנית מיועדת לתלמידי כיתות ד'-ט'. השנה משתתפות בתוכנית 550 קבוצות בארץ, 30 מהן במודיעין. בשבועות האחרונים התקיימו תחרויות מקדימות ברחבי הארץ, שבסופן נקבעו 100 קבוצות שישתתפו בתחרות הארצית. 11 מהקבוצות שעלו לתחרות הארצית הן ממודיעין. כבוד! גם הקבוצות האחרות הביאו לעיר הרבה גביעים.
הקבוצות ממודיעין הצטיינו גם בשנה שעברה. מתוך 12 קבוצות שייצגו את ישראל בתחרויות בין לאומיות, שלוש היו ממודיעין (מבתי הספר אמי"ת בנים, ישיבת בני עקיבא ואורט עירוני ד').
אז מה מביא את ילדי מודיעין להצטיין בתוכנית הרבה יותר מהממוצע הארצי? התלמידים עצמם ברובם ילידי מודיעין אבל הוריהם לא (פשוט כי מודיעין נוסדה רק לפני כ-25 שנים). ההרכב הגנטי במודיעין לא שונה מזה שבכל הארץ. מה, אם כך עושה את ההבדל?
כדי להבין את התשובה נסביר על תוכנית FIRST LEGO League. התוכנית מהווה מסגרת בה קבוצות של עד עשרה ילדים בונות בכל שנה רובוט מלגו המבצע משימות מוגדרות וחוקרות נושא מדעי. התוכנית מופעלת בארץ על ידי FIRST ישראל, גוף ללא כוונת רווח השייך לטכניון ומהווה את השלוחה הישראלית של ארגון FIRST האמריקאי, ששם לו למטרה להביא בני נוער ללמוד, בהתלהבות ובהנאה, מדע וטכנולוגיה.
בארגון FIRST ישראל – המפעיל ארבע תוכניות שונות (FIRST LEGO League היא אחת מהן), ומגיע לכ-10,000 תלמידים ברחבי הארץ – יש רק כעשרה עובדים. הארגון אינו מעסיק מורה שילמד את התלמידים תיכנות או כתיבת עבודת חקר מדעי. הארגון אינו מעסיק מהנדס שינחה את התלמידים באתגר המורכב של בניית רובוט. הארגון אפילו לא מעסיק מדריך שיוביל קבוצת ילדים להתמדה, למסירות, לעמידה בזמנים ולהתנהלות קבוצתית הנדרשות בתוכנית.
ובכל זאת, התלמידים המשתתפים בתוכנית FIRST LEGO League בישראל מלווים על ידי מאות מהנדסים, אלפי מדריכים, על ידי מורים מסורים המקדישים אינספור שעות לקבוצה ולילדים, ועוד אנשי מקצוע ומבוגרים משמעותיים המעניקים לקבוצות השראה ומובילים אותן להישגים.
אז איך קורה הנס הזה? הארגון אינו מעסיק אותם, והילדים בכל זאת מקבלים כל כך הרבה ליווי והשראה? הסוד טמון במילה אחת: התנדבות.
תוכנית FIRST LEGO League בנויה כך שהיא לא רק מלהיבה נערות ונערים בגילאי בי"ס יסודי וחט"ב המשתתפים בה אלא גם מעודדת ומלהיבה בני נוער, הורים, מורים ומבוגרים רבים אחרים להתנדב, להדריך את קבוצות הילדים ולהעניק להן השראה. מהנדסים במשרה מלאה, מורים בתפקידים תובעניים, תלמידי תיכון הלומדים לבגרות ורבים אחרים מגיעים לאחר שעות העבודה / לימודים שלהם, לעיסוק שהפך מזמן לדבר העיקרי שהם עושים ומתגאים בו – הדרכה של קבוצת ה-FLL שלהם.
מודיעין התברכה במשפחות שהחינוך עומד אצלן בחשיבות ראשונה; ובמערכת חינוך מעולה, אולי הטובה בארץ. יש במודיעין אווירה המעודדת התנדבות – לא רק לתוכניות רובוטיקה. צירוף התנאים של מערכת חינוך מעולה ורוח ההתנדבות, מביא לנתונים האלה:
30 הקבוצות של תוכנית FIRST LEGO League במודיעין זוכות ל-45 מדריכות ומדריכים צעירים מבתי הספר התיכוניים בעיר (עירוני ב', אורט עירוני ד', אמי"ת בנות, אמי"ת בנים, תיכון מו"ר, עירוני א', ישיבת בני עקיבא וגם "עתיד מדעים" בלוד). רוב המדריכים הצעירים משתתפים בעצמם באחת התוכניות של FIRST – לפי גילם. מעל עשרים אנשי היי טק, מהנדסים, מדעניות, טייסים ואנשי מקצוע נוספים מתנדבים ומדריכים את הקבוצות כ"מנטורים". רובם הפכו את ההתנדבות בתוכנית לדבר העיקרי במעגלי החיים שלהם והעבודה ה"רגילה" היא מה שעושים כשאין מפגש עם ילדי הקבוצה.
ברוב המוחלט של הקבוצות יש מורה המקדיש/ה לקבוצה ולתוכנית אינספור שעות מעבר להיקף המשרה. כל קהילת ה-FLL במודיעין תומכת ומשופעת בעזרה הדדית. ארבע קבוצות חדשות שהוקמו השנה בעיר זכו וזוכות לתמיכה והנחיה על ידי קבוצות ומנטורים ותיקים. השנה התנדבו כעשרים תלמידים וכ-15 מבוגרים ממודיעין ליום שלם מבוקר עד ערב (וחלקם ליומיים או שלושה) כשופטים בתחרויות הרובוטיקה.
עם היקף תמיכה כזה במודיעין, אין פלא שהקבוצות מגיעות להישגים מרשימים. אל תטעו – המדריכים והמנטורים המלווים את הקבוצות לא בונים את הרובוטים ולא מבצעים את עבודת החקר. אחד הערכים החשובים והמוקפדים בתוכנית הוא שהילדים עושים את העבודה (לצד "אנחנו לומדים יחד עם המנטורים שלנו", וגם "אנחנו נהנים!"). המנטורים מציבים אתגרים ומטרות ביניים, נותנים הכוונה ויוצרים לילדים קשרים עם מדענים ומומחים בתחומי עבודת החקר, הם מלמדים, על ידי דוגמה אישית, התמדה ומסירות; בניית לוחות זמנים ועמידה בהם; חלוקת תפקידים וגם איך לסמוך על אחרים ואיך לגרום לאחרים לסמוך עליך – כישורים חיוניים לכל נערה ונער שיבחרו במקצוע טכנולוגי. הרבה יותר מכישורי תכנות או הרכבה – שגם אותם רוכשים בתוכנית.
נאחל לחברי 11 הקבוצות ממודיעין המשתתפות השנה בתחרויות הארציות (ירושלים 25 ו-26/2) הצלחה. בשבוע הבא נעקוב מקרוב אחר ההכנות שלהן לתחרות.
רוצים שהתוכנית תפעל גם בביה"ס של הילדה שלכם? מעוניינים להתנדב בתוכנית? רוצים לבקר בתחרות ולהתרשם? זהירות, זה מידבק!
פנו אלי yosi@yosigal.com, ואכוון אתכם בצעדים הראשונים, וגם בשניים. בהתנדבות, כמובן.