הנגשת בתים פרטיים ודירות – אלו הצעדים שאתם חייבים להכיר

תוכן פרסומי
כדי לעצב את הבית בצורה נגישה ככל שניתן כדאי לפנות למעצב פנים מומלץ שמתמחה בנושא של הנגשת בתים
צילום: freepik

נגישות היא חלק בלתי נפרד היום מתכנון המרחב מתוך חשיבה עתידית על התאמתו לצרכים המשתנים במהלך השנים והפיכת הבית או הדירה לידידותיים יותר לבעלי מגבלה תנועתית או לשימוש בכיסא גלגלים.

כדאי כבר בשלב האפיון של המרחב להשיר מבט קדימה ולחשוב איך אפשר מלכתחילה להסב את החלל לנוח ויעיל יותר לשילוב אלמנטים לצרכי נגישות.
לפניכם דגשים חשובים בתהליך ההנגשה של סביבת המגורים הפרטית והמשותפת וכיצד אפשר לשלב אביזרים ופתרונות טכנולוגיים למיקסום ההנגשה הפיזית בכל פרויקט:

הרחבת הפתחים והתקנת דלתות הזזה
יש לדאוג למעברים רחבים יותר שיתאימו לנסיעה בכיסא גלגלים הן במסדרונות והן בכניסה לחדרים. במקרים רבים ההעדפה תהיה לשילובן של דלתות כיס מסוג דלתות הזזה המחליקות לעומק הקיר הנחשבות לקלות יותר לפתיחה ואפילו לדלתות הנפתחות בלחיצת כפתור.

ריצוף מונע החלקה וחשיבותם של מוטות אחיזה
הבחירה באריחי ריצוף היא בעלת השפעה משמעותית על הנסיעה בבית בכיסא גלגלים כאשר ההמלצה היא לרצפת פרקט אחידה או לשימוש באריחים קטנים עם מינימום רווחים ביניהם. בחדרים בעלי נטייה לרטיבות כמו חדר הרחצה והמטבח כדאי להפחית סיכון להחלקה באמצעות אריחים עמידים בפני החלקה או תוספת ציפוי אנטי סליפ למניעת החלקה. יש להימנע משימוש בשטיחים שעשויים להגביל את חופש התנועה. ישנם מוטות אחיזה שניתן להצמיד לקיר במקומות בהם נדרש עוגן אחיזה או מוטות להעלאת היציבות כמו במקלחת או לצד השירותים, במסדרון. על מוטות האחיזה להיות מחוברים בצורה מאובטחת ויש להשקיע בתהליך הקיבוע.

הנמכת פתרונות אחסון לגובה ישיבה
המיקום של הארונות ברחבי הבית קריטי ויש למקם אותם נמוך כדי לאפשר גישה עצמאית ליושבים בכיסא גלגלים: ארונות מטבח, השיש במטבח, ארונות האמבטיה, הכיור יונמכו לגובה ישיבה.
כדאי להשאיר גם פתח רחב מתחת לכיור על מנת לאפשר קרבה של כיסא הגלגלים. יש למקם גם את מתגי האור והשקעים נמוכה על מנת לאפשר לאנשים המרותקים לכיסא גלגלים להגיע אליהם בקלות. בכל הנוגע למכשירי חשמל, יש לבחור מוצרי חשמל בעלי שימוש ופתיחה חזותית לגישה מקסימלית.

במטבחים ובחדרי הרחצה יש לשלב ברזים מתכווננים עם פיה עליונה ארוכה מסתובבת כולל ידית מרפק שבאמצעותה ניתן להפעיל את זרם המים. כמו כן, ישנם ברזים בעלי חיישנים המזהים תנועה ומופעלים רק כאשר הם מזהים תנועה וגם ברזים ש"זוכרים" את טמפרטורת המים המבוקשת.

למידע נוסף על פתרונות הנגשת בית לנכה ולבעלי מוגבלויות לחצו כאן >>

הוספת רמפה ומעלון
במידה ויש מדרגות כניסה לבית יש להשקיע בבניית רמפה על מנת לאפשר עלייה נוחה עם כיסא גלגלים בצורה עצמאית. ניתן להתקין רמפה מחומרים שונים כמו עץ, אלומיניום או בטון יצוק לפי דרישות התכנון ובהתאם לאילוצי השטח. בבתים פרטיים של מספר קומות או מפלסים יש לקדם הוספת מעלית או מעלון. ישנם מעלונים משופעים עם כיסא או עם רמפה לפי בחירה.
יש לשקול שימוש ברהיטים המאפשרים התכווננות בלחיצת כפתור כאשר היום ניתן למצוא דגמים שונים מתוך מבחר מרשים של כורסאות המתכוונות גם למצב של קימה עד עמידה ואפילו מושבי אסלה חכמים מתכווננים. הקו העיצובי המנחה הוא מינימליסטי ופונקציונאלי ככל שניתן.

מבחינת תאורה, ההמלצה היא לאפשר מספר מוקדי תאורה ושילוב בין מקורות אור על מנת לאפשר הארה אופטימאלית של סביבת המגורים. היום ישנה אופציה למערכות בית חכם שמאפשרות שליטה מרחוק באמצעות הטלפון הנייד או מערכת בקרה בכל האמצעים החשמליים – מיזוג אוויר, תאורה, תריסים חשמליים, מכשירי חשמל.

בכל מקרה, כדי לעצב את הבית בצורה נגישה ככל שניתן כדאי לפנות למעצב פנים מומלץ שמתמחה בנושא של הנגשת בתים ויוכל ללוות אתכם ביצירת מרחב תמרון והנגשת הבית בדרך הטובה ביותר בהתאם ללוחות הזמנים והתקציב של הפרויקט.

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות