המרוץ לבלפור החל

יהודה גולן
2036-07-16 01:38:00
2036-07-16 01:38:00

חיים ביבס, מי שנחשב לאחד ממקורביו של רה"מ וניהל עבורו את מטה הבחירות, החריף לאחרונה את התבטאויותיו כיו"ר מרכז השלטון המקומי נגד הממשלה • תוסיפו לכך את העובדה שהוא סירב להצעתו של נתניהו לתפקיד שר לפני מספר שנים, את הערכות גורמים מקורבים ופוליטיקאים שכבר היו מי שהשוו אותו לבגין ושרון, ותבינו שנראה כי המסע של ראש עיריית מודיעין אל ראשות הליכוד יצא לדרך

(צילום ארכיון: חורחה נובומינסקי)

מי שעוקב אחר התבטאויותיו של חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין ויו"ר מרכז השלטון המקומי, בשבועות האחרונים נגד מדיניות הממשלה, וודאי שם לב לנימת הביקורת ההולכת ומחריפה, זאת על אף העובדה כי ביבס נחשב לאחד המקורבים ביותר אל ראש הממשלה בנימין נתניהו. המסקנה, גם אם אין עדיין הצהרות רשמיות, מתבקשת מאליה: המרוץ של ביבס אל הבית בבלפור, או לפחות לראשות הליכוד, עלה מדרגה.

הנה מקבץ מההתבטאויות של ביבס לאחרונה:

"ממשלת ישראל, את מאבדת את הציבור. לעם נמאס מהשרירותיות, הוא צריך שקיפות והיגיון" (8/7).

"לממשלה היה זמן ללמוד, אך מסתבר שהיא לא למדה. אני קורא לממשלה להתעשת ולהציג תכנית מקצועית שלא נובעת מפאניקה" (6/7).

"סמכו על ראשי הערים! צריך להרחיב את מעגל הסמכויות לרשויות המקומיות ולאפשר לראשי הערים להיות מעורבים בהחלטה אילו עסקים לפתוח ואילו לסגור. אנו שותפים לביקורת הקשה שנמתחה על משרד הבריאות לגבי הטלת סגרים בלחיצת כפתור, מבלי להיוועץ קודם עם ראשי הערים" (29/6).

"ממשלת ישראל, אתם עושים מספיק למען העו"סים? פניתי במכתב לשר האוצר כדי שיתערב לטובת עובדי השירותים החברתיים, לפני שיקרסו" (25/6).

"ההצגה חייבת להימשך גם בהיכלי התרבות המקומיים! מתווה הסיוע לתיאטראות הוא בשורה חשובה – אך לא נסכים לאפליה הברורה העולה כתוצאה מכך… האם משרדי הממשלה שכחו את שוחרי התרבות בפריפריה?" (8/6).

אמנם שמו של נתניהו נפקד מהניסוחים החריפים של ביבס, אבל כשאלו מגיעים בעת כזו, בהאשמה ישירה כלפי הממשלה בראשות נתניהו וממי שעמד בראש מטה הבחירות שלו, קשה שלא לראות כאן שינוי מגמה של ממש.

כל אלה מובילים למסקנה מרכזית אחת: כנראה שהמתקפה החזיתית של ביבס היא בעצם יריית פתיחה למלחמת הירושה על ראשות בליכוד, כאשר מן הסתם הדרך אל ראשות המפלגה וכיסא ראש הממשלה, איפשהו בטווח של חמש-עשר השנים הקרובות, תעבור קודם בתפקיד שר בכיר.

אחד ממקורביו אמר השבוע למודיעין NEWS: "אני משוכנע שהוא יעשה את הקפיצה ובקרוב, כלומר בתוך משהו כמו חצי שנה. הכל תלוי כמובן בהתנהלות המשפט של ביבי, אבל בלי קשר לכך ביבס ראוי להיות בהנהגה הארצית הבכירה, כלומר בעשירייה הראשונה ובתפקיד שר בכיר בליכוד".

גורם אחר הוסיף כי "גם ביבס עצמו לא יאהב כתבה כזו, משום שזמן קצר אחרי פרסומה היא תגיע לבלפור וביבס לא רוצה להיות בעין הסערה, בטח שלא בימים אלה".

להשתלט על מוקד הכוח

ראש העיר של מודיעין, שלפני שש שנים חיזק וביסס את מעמדו עם בחירתו ליו"ר מרכז השלטון המקומי, עשה מהלך שהיה מתוכנן מראש לעשור שנים ויותר. מעין תוכנית חומש ארוכת טווח שנועדה להביאו לשולחן הממשלה, ומשם אולי לבלפור. לזכותו של ביבס ייאמר כי הוא ניחן בתכונות של רץ מרתון, כמו גם בסבלנות של בדואי, שיודע לחכות להזדמנות הנכונה ולא לרוץ למרחקים קצרים כמו מרבית הפוליטיקאים של ימינו, בטח אלו שבליכוד.

לכן, כל אלו שהרימו גבה כאשר ביבס הודיע על ריצה לתפקיד ראש עיריית מודיעין בפעם השלישית ולא מיהר לרוץ לפוליטיקה הארצית, צריכים להבין שמדובר ברץ מרתון. עם כל הכבוד לאהבתו של ביבס לעיר ולתפקיד ראש העירייה.

את צבירת הכוח הפוליטי הוא ביצע בכובעו כיו"ר מרכז השלטון המקומי. ביבס נבחר לתפקיד בשנת 2014, כשבמהלך מבריק הוא הנחיל ליו"ר המכהן שלמה בוחבוט ממעלות תרשיחא, מפלה במגרשו הביתי. ביבס הצליח אז בזמן קצר יחסית לגייס תמיכה של עשרות ראשי רשויות ערביים להצביע עבורו, רבים מהם מיישוביים גליליים שהיו בעלי ברית מובהקים של בוחבוט.

אז התגלתה יכולתו של ביבס במישור הפוליטי, כאשר מאז הוא רק הלך והתחזק והבחירות לקדנציה השנייה במרכז השלטון המקומי בשנת 2018 היו כבר בכיסו. רק כדי לסבר את האוזן – יו"ר מרכז השלטון המקומי מחזיק ביד כמאתיים חמישים רשויות מקומיות. אפילו ביבי לא יכול ל"השוויץ" ביכולת כזאת. ביבס ידע שמרכז השלטון המקומי הוא מוקד כח אדיר, ולפיכך הוא גם משקיע בו הרבה עבודה.

ביבס גם הפך לנושא הדגל של הרשויות המקומיות במאבקים הקשים מול הממשלה, ועל הדרך גם אסף לרזומה שורת הישגים מרשימים, בעיקר בתחומי החינוך (סייעת שלישית בגני הילדים ובהורדת הצפיפות בכיתות). בנוסף הוא גם הצליח לכופף את ידי משרד האוצר בשורת העברות תקציביות לטובת הרשויות המקומיות, ודי אם נזכיר את מענקי האיזון.

גורם נוסף המכיר את ראש העירייה היטב, הסביר: "לביבס יש שני יתרונות גדולים: האחד שהוא מגיע מעמדת כח של יו"ר שלטון מקומי, שזה תפקיד שמחבר אותו לראשי רשויות רבים שחייבים לו, ובתפקיד הזה הנתפס כתפקיד ביצועי הוא הוכיח את יכולותיו. השני – הוא מביא איתו כריזמה ואישיות חזקה. שילוב של שני האלמנטים האלה מבטיח הצלחה. תראה, הליכוד תמיד בחר מנהיגים שידעו להביא בוחרים לקלפי. מנהיגים אפורים, אם כי יעילים מאד ומוכשרים, לא הביאו לליכוד את השלטון, וביבס הוא כזה שיוכל להביא את השלטון שוב לליכוד".

מטבע הדברים כשאתה "נושא הדגל" בשם הרשויות המקומיות מול הממשלה, התפקיד יהיה כרוך גם בעימותים מול בכירי הממשלה, אלא שהסתבר כי ביבס לא חשש מהעימותים. לא מראש הממשלה ולא משרי האוצר. להיפך, ביבס ידע לנצל את הכאוס הפוליטי שנמשך כשנה וחצי של "אין ממשלה" במשך שלוש מערכות הבחירות, נמנע מלרוץ לכנסת בהזדמנויות האלו ואף יצא נגד בזבוז כספי הציבור המשווע, מה שהותיר אותו "נקי" מהזעם הציבורי והעמיד אותו בנקודת זינוק חזקה לקראת המהלך הבא שהולך ומבשיל.

"הוא מהסוג של בגין ושרון"

כאמור, במשך השנים האחרונות תהו רבים מדוע ביבס לא מזנק כבר אל הפוליטיקה הארצית והתפקידים הבכירים שוודאי הוצעו לו. ביבס אף סירב לבקשת נתניהו, שהציע לו לקבל את תפקיד שר הפנים לאחר שגדעון סהר עזב משרד זה באמצע הקדנציה לפני מספר שנים. ביבס אמר לביבי "לא, תודה", בידיעה שראש הממשלה אולי ייפגע, אבל לביבס היו תכניות אחרות כמו גזירת הסרט של המע"ר החדש בעיר, פרויקט שיהיה רשום על שמו בספר ההיסטוריה של מודיעין באותיות זהב, בנוסף לתחילת העבודות להקמת שכונת מורשת, המסמנות את השלמת שלב האיכלוס הראשון של העיר במסגרת הסכם הגג עם משרד השיכון.

אז מה קרה בשבועות האחרונים שגרם לביבס להחריף את התבטאויותיו נגד הממשלה, בהנחה שזה לא רק משבר הקורונה הבוקע מפיו? הנה כמה אפשרויות:

1. ראש העיר מעריך שבתוך זמן קצר (שבועות? חודשים ספורים?) נתניהו ייעלם מהזירה הפוליטית לתוככי אולם בית המשפט וקרב הירושה יחל, והוא ודאי לא ירצה להחמיץ הפעם את ההזדמנות.

2. לא רק הוא אלא גם בכירי הליכוד (ישראל כץ, גדעון סער)  נערכים למלחמת ירושה עקובה מדם (פוליטי), וכחלק מההכנות למלחמה כזאת צריך להתחיל להפיץ את הבשורה הפוליטית.

3. ככל הנראה ביבס כבר קיבל את ההחלטה שהיעד הבא שהוא מסמן לעצמו יהיה כיסא בכיר בשולחן הממשלה, ומי שמסמן יעד כזה חייב לחתור אליו כבר עכשיו, גם אם הבחירות הבאות יהיו רק בעוד חצי שנה או שנה (תלוי כמובן בבית המשפט).

מקורב נוסף לביבס אמר כי "לפני שנה ביבס לא היה מעיז לומר את מה שאמר בשבועות הקרובים על הממשלה", ואילו אחר סייג את משמעות הדברים: "ביבס הפנה ביקורת נגד הממשלה על התנהלות משבר הקורונה, ולא נגד ראש הממשלה ישירות, וזה הבדל גדול".

גם לגבי היכולת של ביבס להתמודד במשחק האמיתי של הפוליטיקה הארצית, יש לא מעט כאלו המשוכנעים כי הוא "תפור" לתפקיד. אחד הפוליטיקאים הישראליים, אמר: "ביבס הוא מהסוג של בגין ושרון, שיודע להלהיב את ההמונים, אבל גם מביא קבלות של עשייה, ואת זה אין לכל אחד בצמרת הליכוד".

לסיכום, אם "מלחמת הדיאדוכים" שפרצה בין קציניו הבכירים של אלכסנדר מוקדון על ירושת האימפריה האדירה נמשכה 20 שנה, הרי שהמלחמה בין בכירי הליכוד תהיה קצרה בהרבה, גם אם חריפה ביותר. דומה שהפעם יהיה לביבס תפקיד משמעותי בקרב הזה, ואולי מה ששמענו ממנו בשבועות האחרונים מסמן כי הפעם הוא יילך על כל הקופה.

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות