במדינה כמו שלנו, בה הכל כרוך בבירוקרטיה קפדנית, הרבה אנשים שהיו שמחים לעבור קופת חולים לא עושים זאת מהחשש להסתבך עם טפסים רבים ובתהליכים מתישים. בפועל, המעבר בין קופות חולים הוא לא מאוד מסובך, במיוחד בימינו כשהכל דיגיטלי וקורה בקליק, כך שסך הכל מדובר כמה צעדים פשוטים.
מה הם התנאים לביצוע מעבר בין קופות חולים?
מעבר בין קופות חולים אמנם תהליך די פשוט מהצד שלנו, אך כן מדובר בהעברת תיקים רפואיים בני הרבה שנים (בהתאם לגילו של האדם המבצע את המעבר), מה שכן הופך אותו לתהליך שדורש פיקוח. לכן, המדינה מגבילה את כמות המעברים שאפשר לבצע מקופה לקופה לרק שתיים בשנה, כלומר רק כל חצי שנה. בנוסף, יש שישה תאריכים שהוחלטו מראש בהם המעבר נכנס לתוקף בפועל. תאריכים אלו עלולים להשתנות ולכן תמיד עדיף לוודא אותם בחיפוש קצר באינטרנט, או בפשטות, לשאול את קופת החולים שלכם (או זו שתרצו לעבור אליה) והם ישמחו לסייע. הסיבה שהמדינה דורשת לבצע את המעברים בתאריכים ובסמנים מסוימים נעוצה בצורך לפקח על המעבר ולוודא שכל המידע שלכם עובר במלואו אל קופת החולים החדשה, כך שלא משנה לאן תפנו, ידעו לטפל בכם בדיוק כפי שאתם צריכים.
מעבר לכך, אין חוקים נוקשים בנוגע למעבר בין קופות חולים. למעשה, כל קופת חולים שתרצו לעבור אליה מחויבת לקבל אתכם, ללא קשר למצבכם הרפואי או הכלכלי, וזוהי זכותו המלאה של כל אדם לבחור לאיזה קופת חולים תרצו לעבור, והם יהיו מחויבים לשמור על זכאותכם לטיפולים ותרופות מסוימות בדיוק כפי שהיה בקופת החולים הקודמת, אלא אם האדם עצמו מחליט לשנות את תנאי חברותו בקופת החולים.
מה צריך לעשות כדי לבצע מעבר בין קופות חולים?
על פי החוק במדינה, כל תושב חייב להיות חבר בקופת חולים לבחירתו. עוד מהרגע שנולדנו רשמו אותנו לקופת חולים ומשם והלאה, המדינה בודקת שאנחנו עדיין רשומים באחת ושיש לנו ביטוח רפואי כלשהוא, גם אם הכי בסיסי. לכן, כאשר מבצעים מעבר בין קופות חולים, צריך להודיע למדינה שאנו מבצעים את השינוי על מנת שתדע לפקח על זה בהתאם, ולכן יש שתי דרכים לעשות את השינוי:
- דרך דואר ישראל – לגשת לאחד הסניפים עם תעודת זהות (חובה!) ולבקש מהפקידים למלא טופס מעבר בין קופות חולים. את הטופס עצמו תצטרכו לרכוש, אבל לאחר שתמלאו אותו, הם כבר יעבירו אותו הלאה. לאחר מספר ימי עסקים, תקבלו הודעה שהטופס התקבל להמשך טיפול ואת ההנחיות עבורכם לאיך להמשיך משם.
- באתר של ביטוח לאומי – אם אינכם רשומים לאתר של הביטוח הלאומי תצטרכו להצטייד בתעודת זהות ודרכון בשביל ההרשמה לפני ביצוע פעולות. אם הינכם כבר רשומים הדבר היחיד שתצטרכו זה כרטיס אשראי בתוקף. חשוב לשמור את האישור שמקבלים בסוף התהליך כדי להציג אסמכתא במקרה הצורך.
שימו לב – חשוב מאוד להקפיד למלא את הפרטים שלכם בצורה המדויקת ביותר כדי לא לעכב את התהליך.
אם אתם מעוניינים לרשום תינוקות לקופת חולים, שימו לב שניתן לעשות זו רק אם התינוק מעל גיל שבועיים וכבר רשומים במשרד הפנים. תוכלו לרשום אותו אך ורק לקופת חולים שבו רשום אחד מהוריו או כל אפוטרופוס אחר.
איך לוודא שהתיק הרפואי שלי עובר מקופה לקופה?
למרות ששלחנו בקשה למעבר בין קופות החולים, העניין אינו מתבצע אוטומטית ועלינו לוודא שהתיק הרפואי שלנו עובר במלואו ובמדויק לקופת החולים החדשה.
תחילה, יש לבקש מרופא המשפחה הקבוע שלנו לתת לנו סיכום מידע רפואי, ולאחר מכן לפנות לקופת החולים עצמה ולבקש טופס הנקרא "אישור ותק בביטוח משלים", כך שאם יש לכם ביטוח משלים כלשהוא, כל הזכויות שיש לכם עבורו ישמרו גם במעבר לקופת החולים החדשה. לבסוף, יש לברר עם קופת החולים החדשה שעברנו אליה שהמסמכים שלנו התקבלו והאם הם צריכים מאיתנו עוד משהו לפני הפעלה מלאה של הביטוח שלנו אצלם.
לאחר שוידאתם עם שתי קופות החולים שהמעבר הושלם וקיבלתם את התאריך בו הוא יכנס לתוקף, תוכלו להנות מקופת החולים החדשה שלכם, עם כל הזכויות המגיעות לכם עוד מקופת החולים הישנה.