דבר מוזר קורה כשמגיעים לשער בית המחסה של "תנו לחיות לחיות" השוכן בין שדות כפר רות שקט ושלוה כאילו ששוכני המקום הפנימו את העובדה שזהו ביתם ואולי יישארו פה לתמיד רק כשמתקרבים לכלובים העמוסים, עולה רעש הנביחות ויללת הנטושים והלב נחמץ
לא מרדימים
בבית המחסה הממוקם בצמוד למתחם האילוף של "הלוחש לכלבים", שוהים כ200- כלבים וכ- 50 חתולים שכולם מחפשים בית חם. לאחרונה נפתחה כאן גם מרפאה לשירות בעלי החיים השוהים במקום, בראשה עומדת הווטרינרית שרון מעוז–נבון, המנהלת גם את בית המחסה מעוז נבון , 35 , נשואה ואם לילד, מגדלת בעצמה נכון לעכשיו 3 כלבים ושני חתולים ועוד כלבה באומנה בבית. היא הגיעה לעמותה לפני שנים כווטרינרית מתנדבת עם סיום לימודיה, בהמשך שימשה כווטרינרית מחליפה בסופי שבוע ולאחר פרישתו של ווטרינר העמותה הוותיק, ניסים, התבקשה להחליף את מקומו. היא מכירה כמעט כל כלב וכל חתול בשמם, בחיוך מרגיע היא מלטפת, מחבקת, בודקת ומטפלת. לצידה עובדים במקום תמרה החתולנית, זהבית המאלפת, ואסתי ושי–לי הכלבניות. בנוסף מגיעה למקום מידי יום הדר, נהגת האמבולנס של רכב החילוץ וההצלה של העמותה.
מאיפה מגיעים כל הכלבים והחתולים?
מעוז–נבון: "יש כל מיני דרכי הגעה לכאן, חלקם נאספו על ידי האמבולנס שלנו שמציל בעלי חיים מכל מיני מצבי סכנה, חלקם מגיעים מתחנות הסגר. אם יש לנו קצת מקום או אם יש בעיה שלא יכולים לטפל בה בהסגר אנחנו לוקחים את הכלב או החתול, משקמים ומחפשים להם בית. חלק מגיעים על ידי אנשים שמצאו אותם נטושים ויש גם כלבים וחתולים שננטשו קשורים בפתח בית המחסה. בשבוע שעבר קשרו לנו חתול בחבל לשער ואספנו אותו לחתוליה".
שיטוט בין הכלובים חושף סיפורים קורעי לב. שרון מצביעה על קינג, כלב מבוגר בן 11 שהגיע לבית המחסה לפני שבועיים אחרי 9 שנים בבית. "התחילו לו בעיות רפואיות והמשפחה לא יכלה להתמודד איתן. כשהכלב הגיע אלינו הוא לא הבין מה נפל עליו, מהפרידה הוא נכנס ללחץ ודיכאון. במצב כזה המערכת החיסונית נחלשת מהסטרס והוא מתחיל לפתח בעיות. כשקינג הגיע אלינו היו כאן 2 עובדות שהתחילו לבכות. כל שנותר לנו זה לנסות ללטף ולהרגיע אותו".
כדי להסיר ספק ממהרת מעוז–נבון להבהיר" אנחנו עמותה שלא מרדימה בעלי חיים. כל החיות נשארות אצלנו עד שיאספו אותן או עד סיום חייהן, לכן אנחנו יכולים לקבל בעלי חיים חדשים רק כשמתפנה מקום על ידי בעלי חיים שיוצאים לאימוץ. יש פה כלבים שנמצאים אצלנו מעל 10 שנים. לשמחתנו לאחרונה היו כמה אימוצים של כלבים שחיו אצלנו מעל 4–5 שנים. הכלבים שמגיעים אלינו עברו פעמים רבות התעללויות, הזנחה, יש אצלנו כלבים שנמצאו קשורים ביערות בסביבה , שננטשו באזור שדה התעופה (לצערי היו הרבה מקרים מאז תחילת החופש הגדול) ישנם מקרים של אנשים שנפטרו ולא היה מי שידאג לכלבים שלהם)".
שרון מלטפת גורה קטנה וחברותית שמשתובבת עם כלב גדול: "זותי נמצאת אצלי באומנה כבר חודשיים. היא נמצאה מייללת מתחת למסלעה בנילי , יחד עם גור נוסף. הבחור שמצא אותן לקח אליו גור אחד ואת השניה הביא אלינו. זותי היתה מאד מפוחדת ואני לקחתי אותה אליי הביתה על מנת לאפשר לה חשיפה לאנשים."
ומה יהיה כשימצאו לה משפחה?
"יהיה קשה להיפרד, אבל כשאדע שהכלבה הגיעה לבית טוב, וכשהיא תגיע לחיסונים עם כל המשפחה האוהבת, זה יהיה שווה מבחינתי את הפרידה. כשאנחנו רואים תמונות של כלבים שאומצו ושומעים על החיים הטובים שלהם זה מה שאנחנו לוקחים איתנו בסוף היום הביתה".
דרושה משפחה אחראית
"אנשים צריכים להבין שכלב שמגיע לבית מחסה משהו אצלו נשבר, נוצר אצלו חרדת נטישה ועוד חרדות, ולכן כשמגיעה אלינו משפחה שמחפשת לאמץ כלב אנחנו מבקשים שכל בני הבית יגיעו כדי להכיר אותם ולבדוק שכולם מוכנים ל"בן משפחה" חדש בבית. אם יש עוד כלב בבית אנחנו מבקשים שיביאו גם אותו למפגש. אנחנו שואלים הרבה שאלות שאנשים לפעמים לא מבינים את פישרן) כמו מי גר בבית, האם יש חצר , איזה כלב מחפשים, מה הציפיות ועוד). אנחנו לא מקלים ראש, חשוב לנו לדעת שהאימוץ יהיה לכל החיים. זו המטרה שלי כמנהלת הכלבייה, שכמות ההחזרות תהיה אפסית, וכמובן להסביר ולחנך אנשים אחרים על האחריות שבהחזקת כלב . יש המון יתרונות בגידול של כלב בבית וגידול ילדים עם כלב, אבל יש גם המון אחריות, כדי שיוכלו ליהנות מגידולו והכלב לא יפגע. לא מזמן היה לנו מבצע לאימוץ כלבים מבוגרים. הורדנו את עלות האימוץ, הוספנו ניקוי שיניים והייתה הענות יפה. אימצו כלבים בני 10, 12 כדי לתת להם לסיים את חייהם בבית . הייתה לנו כלבה בת 12 שחיה אצלנו מאז שהייתה גורה ומשפחה של מתנדבים אצלנו בשבתות לקחה אותה אליהם, האנשים האלו עשו מצווה גדולה כשנתנו לאותה כלבה לסיים את חייה בבית חם ואוהב".
לשרון חשוב לציין עד כמה העמותה מעודדת עיקורים וסירוסים. "על מנת להפחית את כמות הכלבים והחתולים המשוטטים והנטושים כל בעלי החיים יוצאים מכאן מסורסים או מעוקרים, אלא אם כן אלו גורים, ואז מתחייבים לחזור ולעקר/לסרס אצלנו ללא תשלום נוסף. אנשים שמאכילים חתולים לא מבינים שאם לא יעקרו ויסרסו בעוד שנה שנתיים יהיו להם יותר חתולים להאכיל. עיקור וסירוס מאריך את חיי החיה 100,000 כלבים בריאים מורדמים בשנה בארץ. אם אנשים היו מאמצים אותם במקום לקנות גורים היינו יורדים לאפס המתות. אנשים קונים גור ואחרי חצי שנה הילד לא רוצה לטפל בו (הסיבה הכי נפוצה לנטישות). לא ברור לי איך הורה שלוקח כלב מפיל את האחריות לגידולו על ילד. ההורה צריך להיות מספיק אחראי לטפל בכלב ולא להפיל את כל האחריות על ילד קטן שיטפל בכלב לבדו. מעבר לכך ילד שלא הצליח לטפל לבדו בכלב ולקחו אותו ממנו בחזרה לבית מחסה, יחיה כל חייו עם משקע גדול והרגשת כשלון.
כמה זה עולה?
"עלות אימוץ היא מינימאלית וכוללת חיסונים ראשונים, שבב ועיקור או סירוס" אומרת מעוז–נבון, "אצל וטרינר פרטי כל אלו יגיעו לכ-1500 ש''ח, אצלנו בשליש מזה יקבלו את הכלב. זו איזו שהיא תרומה לעמותה. אנחנו לוקחים אחריות על כל בעיה ראשונית בשבועיים הראשונים. המאמצים גם מקבלים שק מזון במתנה ואפשרות להתייעץ עם המאלפת שלנו זהבית. זה משהו שהתחלנו השנה, הכנסנו תקן למאלפת".
יש עוד סיבות לכך שאנשים נוטשים את הכלב שלהם?
"סיבה נפוצה נוספת היא בעיות התנהגות של הכלב. הרבה אנשים שקונים גורים, קונים ממגדלים לא מוסמכים. אני שומעת שמוכרים גורים לאנשים בגיל 3 שבועות, גיל שלא מפרידים כלב מאמו כי אז הוא לא ילמד את השפה. בחודשיים הראשונים גור צריך לקבל מסרים מאמו ומהשגר שלו. כשמפרידים גור מאמו בגיל צעיר מידיי, הוא עלול לפתח בעיות התנהגות. כלב כזה בגיל שנה עדיין יעשה צרכים בבית או יגרום הרס ואז הבעלים שלו לא מסוגלים להתמודד איתו ונוטשים אותו או מוסרים לבית מחסה. הגור הזה סבל מההפרדה מאמו וכעת שוב נוטשים אותו. לכן הבאנו את זהבית. שעובדת עם כלבים בעלי בעיות חרדה או חוסר חשיפה לבני אדם , מכוניות ובע''ח אחרים. למשל כלבים שנולדו בהסגר. הכלבים הללו לא יודעים להתנהל בעולם שבחוץ. אם אמסור אותם לבית הם לא ידעו כלום ואקבל אותם בחזרה תוך שבוע. זהבית מלמדת לחנך אותם וגם עוזרת בהתאמת כלבים למשפחות. ואנשים שאימצו יכולים לפנות אליה בשאלות ולקבל טיפים בקשר לחינוך הכלב וההתנהלות איתו בבית.
מבחינת אימוץ חשוב להבין שלי אישית חשוב לא למסור כמה שיותר כלבים לאימוץ אלא שיהיה אימוץ איכותי, שכלב יהפוך לחלק מהמשפחה וישאר בבית עד סוף ימיו , המשפחה צריכה להיות מודעת גם להוצאות ולטיפול. אבל הכי אני נפעמת ממשפחות שלוקחות שני כלבים. הייתה פה משפחה שהגיעה לאמץ כלב ובסוף הם אימצו שני גורים אחים בשביל לא להפריד ביניהם. משפחה כזו בא לי פשוט לחבק".
יש העדפה לאימוץ כלבים מסויימים?
"משום מה אני שמה לב שלאנשים יש רתיעה מבעלי חיים שחורים. יש דרישה לכלבים וחתולים לבנים, זה משהו שתמיד מדהים אותי, ניסיתי לברר למה, יש כאלו שנמנעו לענות לי, יש כאלה שטענו שעם פרווה שחורה ועיניים שחורות זה מפחיד אותם ואחרים טענו שלבן יותר יפה. רב האנשים רוצים כלבים קטנים, צעירים ושלא משירים הרבה שיער. וכמובן בלי נכויות. לי אישית יש גם כלבה עם 3 רגליים ואין הבדל בינה לאחרים בבית , היא אפילו יותר זריזה משאר הכלבים".
מתנדבים יותר בקיץ
לעזרת עובדות בית המחסה נחלצים עשרות המתנדבים שמגיעים מכל האזור. מידי שבת אפשר לראות עשרות כלבים מובלים לטיולים רגליים בשדות שמחוץ לבית המחסה. על פי מעוז–נבון בקיץ יש הרבה יותר מתנדבים מאשר בחורף. יש כאלו שבאים פעם או פעמיים אך הרוב קבועים. " רוב העזרה היא בטיול עם הכלבים או בניקיון החצרות. ההתנדבות היא מעל גיל 16 או ילדים בלווי מבוגר. מגיעים אלינו מתנדבים במסגרת מחויבות אישית מבתי הספר במודיעין, מסגרות של''ץ– עבודות שירות לציבור , חבר'ה מפנימיות והוסטלים. השנה הייתה כתה ה' מרעות שהגיעה כל חודש עם ההורים לטייל עם הכלבים ולנקות . זה טוב לכלבים ולחשיפה שלהם לבני אדם. יש מסגרות שדורשות ממני תשומת לב וזה בא על חשבון דברים אחרים אבל לרוב זה נהדר".
אני פוגשת את משפחת שטרנליב ממודיעין. אמא תמי (37) אחות במקצועה, רועי ומרים בני 9 לומדים בבית הספר שבטי ישראל וגלעד בן 6 עולה לכתה א'. לבית המחסה הם הגיעו דרך חברה של מרים שמתנדבת במקום עם הוריה. במשך הקיץ הם באו לטפל בהתנדבות בכלבים והם מקוים שיצליחו להתמיד גם בתקופת הלימודים בבית ספר. רועי: "אנחנו מגיעים לכאן כל פעם בערך לשעה, עוזרים בניקוי החצרות ומטיילים עם הכלבים. כל פעם אנחנו מוציאים כלב או שניים ומטיילים איתו". תוך כדי טיפול בכלבים בני המשפחה התאהבו בכלבה ואימצו אותה בעצמם. תמי: "בשביל הילדים חשוב שיראו את ערך הנתינה ואהבת בעלי חיים. כשהגענו להתנדב הכרנו את הכלבה שלנו, היה בה משהו מיוחד. היא נמסרה לבית המחסה והייתה עצובה, התחלנו לטייל איתה ולהכיר אותה והתאהבנו בה. בעלי פחד שהילדים לא יטפלו בה אבל הם ממש מטפלים בה יפה."
אתם לא מפחדים מנשיכות?
תמי: "אנחנו לא מרגישים איום וסומכים על הצוות שלא יתנו לנו כלב מסוכן, וגם לומדים להתנהל בזהירות".
מיאו חתולה
בצידו השני של בית המחסה נמצא אגף החתולים, החתולייה, בטיפולה המסור של תמרה, המחולקים לבוגרים וגורים. עשרות חתולים, בצבעים שונים , מתפנקים, מנמנמים על המתקנים המקסימים שנבנו עבורם. חלקם פגועים בגוף, מחפשים חום ואהבה.
מעוז–נבון: "בתקופת ההמלטות כפעמיים שלוש בשנה, מביאים לנו כמויות אדירות של חתולים יונקים שאסור להפריד מהאם. לפעמים האמא עוזבת את החתולים ויוצאת לחפש מזון, וילדים רואים את החתולים המייללים ומביאים אלינו. צריך מאד להיזהר לא להפריד גורים מאמהותיהם. מצד שני ישנם גורים שהומלטו במקומות לא נוחים והזויים כמו פחי זבל ומקומות מסוכנים. חתולים שנמצאו על כבישים ראשיים. לפני כחודש הביאו לנו חמישה גורי חתול שהומלטו מאחורי מנוע של מייבש כביסה. האמא לא שרדה והגורים כן. לשמחתי 3 מהגורים כבר מצאו בית . לא מזמן מצאנו 2 גורים שננטשו בארגז בשמש ליד מכולת הזבל שלנו, זהבית לקחה אותם אליה להאכיל והצילה אותם. היתה אצלנו חתולה שנמצאה בכפ''ס משוטטת ללא ציפורניים (עבירה על החוק). החתולה הסתובבה כבר חודש בפינת האכלה והגיעה אלינו כי היא לא יכולה לחיות בחוץ. ככל הנראה היא גדלה לפני כן בתוך בית ולא יכלה להתמודד עם החיים ברחוב ללא ציפורניים להגן על עצמה מפני חתולים וכלבים ובלי יכולת לטפס על עצים. טיפלנו בחתולה במרפאה ואחר כך היא שהתה כשבועיים בחתולייה. אתמול בבוקר הגיעה החתולנית שלנו תמרה ושמעה שהחתולה אומצה וזה עשה לה את היום".
פותחים את הכיס
בית המחסה כולו מתקיים מתרומות. אנשים תורמים כסף, ציוד או מזמנם. מעוז–נבון: "יש פה מישהי ממושב באזור שמגיעה לעשות תיקונים ולבנות מתקנים לחיות בחצרות. יש רתך שתרם מזמנו וציודו לבנות תאים. היתה סבתא שהורישה לנכדיה 1200 ש"ח והם החליטו לתרום לנו את הכסף. יש אנשים שתורמים שמיכות לחורף, יש שתורמים צ'ופרים לכלבים, מישהי הביאה 2 שקיות עצמות לעיסה לכלבים שהספיק להנאת חצי מהכלבים . אפילו מסך המחשב שלי הוא תרומה. היו ילדים שמכרו שתיה קרה והביאו לנו את הכסף. באיזו מספרה בפ''ת עשו יום התרמה והקדישו לנו את ההכנסות. יש אנשים שבאים למקום עושים סיבוב ומוצא חן בעיניהם ומתחילים לתרום. כעת היא מחפשת ציוד למרפאה החדשה. "אני מחפשת תרומות מיני בר/ מקרר לחיסונים וציוד רפואי".
ואגב, בשבת 31/8 יתקיים בבית המחסה בכפר רות יום אימוץ "חבר מביא חבר". משפחות בעלות כלב אחד בבית יבואו עם הכלב לאמץ כלב נוסף". יש המון יתרונות באימוץ כלב נוסף . הכלבים נהנים לשחק יחד וסף החרדה לכלב עם חרדת נטישה יורד".