פרנסה לא חסר

איילת לוין
2014-06-26 01:00:00
2018-07-16 01:00:00

בני הנוער במהלך החופש הגדול לא רק נופשים ומבלים הם גם יוצאים לעבוד במטרה לממן את הבילויים. חלקם עובדים כדי לממן את הטיסה ליעד הבא וחלק מהם התחילו לעבוד עוד בזמן הלימודים כדי לממן את הוצאותיהם בין היתר עבור הוצאת רישיון נהיגה מבלי למצוץ להורים את הכיס.

בני הנוער לרוב מועסקים בעבודות בתחום המסעדנות, מזון מהיר, אולמות אירועים, בקניונים כמוכרים וכשליחים, כעוזרי מדריכים בקייטנות וברשתות שיווק מזון. וכך גם במודיעין, החופש הגדול רק התחיל (ב-21.6) וכבר פגשנו אותם במסגרת העבודה בקניון וגילינו כי אלה שפגשנו עובדים גם במהלך השנה. ובנוסף לבזבוזים – הכסף הגדול הולך להוצאת רישיון נהיגה וטיסות לחו"ל.  

קדימה למטוס

תום, העולה לכיתה י"ב בבית הספר הטכני "הולץ", עובד באחד מדוכני המזון בקומה השנייה בקניון. זו השנה הראשונה שהוא יצא לעבוד והוא עובד שם מתחילת השנה. הכסף שהרוויח עזר לו לממן את רישיון הנהיגה וטיסות לחו"ל. הוא שילם על הטיול לפולין במסגרת המשלחת שיצאה מבית הספר ובקיץ הזה הוא חוסך לטיול בקנדה עם אביו. ולא לשכוח גם כסף לבזבוזים.

כמה משמרות אתה נותן בשבוע?

"במהלך השנה עבדתי בין פעמיים לשלוש במהלך כל השבוע כולל סופשבוע. זה לא היה אינטנסיבי מדי ולכן גם לא הפריע לי בלימודים וסיימתי את השנה עם ציונים גבוהים. בקיץ אני אעבוד יותר. ארבע פעמים בשבוע לעיתים רחוקות חמש".

מה אורך המשמרת?

"משמרת נעה בין 6-8 שעות".

והשכר?

"מינימום".

בי הפי

בחנות "הפי שופ" פגשנו את קורי, שסיימה זה עתה את כיתה י"א בבית הספר הדמוקרטי.

מתי התחלת לעבוד?

"התחלתי בגיל 15 לעבוד בסטודיו לאמנות כ'יד הדמיון'. שנה לאחר מכן עבדתי כמקפלת בגדים בחנות 'סלקשיין' ולפני שלושה חודשים התחלתי לעבוד פה".

למה הכסף שאת מרוויחה משמש?

"בעיקר שופינג ובילויים. לא הרגשתי בנוח לבקש כל הזמן כסף מההורים בשביל לממן את אהבתי לבגדים ותכשיטים ויצאתי לעבוד על דעת עצמי, לא כי ההורים דרשו זאת ממני".

קורי מספרת שבזמן הלימודים היא נהגה לעבוד בין פעמיים לשלוש בשבוע. לדבריה זה השתלב ללא שום בעיה עם הלימודים ובמידה והייתה לה בגרות היא הייתה לוקחת יומיים או שלושה חופש לפני כן".

סיבה מיוחדת למה "הפי שופ"?

"זה קרוב לי לבית, הייתה משרה פנויה ומשלמים פה טוב, מעל שכר מינימום. גם השעות נוחות".

מהן שעות העבודה שלך?

"משמרת בוקר בין 9:00 ל-15:00. משמרת ערב בין 15:00 ל-22:00".

"נותן לי עניין"

את יובל ליפשיץ, תלמידת י"ב באולפנה, פגשנו ב"וופל בר". ליפשיץ מספרת כי זו השנה הרביעית שהיא עובדת, ולא רק בחופש הגדול. היא עבדה ב"ארומה" במשך שלוש שנים ובאותה תקופה גם התנדבה במד"א והייתה מדריכת בתנועת נוער.

למה יצאת לעבוד?

"גם בשביל הכסף, אבל גם בשביל התעסוקה וזה נתן לי עניין. הכסף הוא בשביל בזבוזים וטיסות לחו"ל. טסתי עם הכסף שחסכתי פעם אחת לאיטליה עם המשפחה ופעם אחת לבולגריה עם חברים בחופש הגדול האחרון. גם השנה אני חוסכת, לטיול ביוון".

כמה זמן את משקיעה בעבודה?

"כשעבדתי בארומה זה היה משתנה לפי תקופות. בתקופת בגרויות עבדתי פחות לפעמים רק משמרת אחת בשבוע ובתקופות אחרות עבדתי חמש פעמים בשבוע. משמרת בארומה היא שמונה שעות ושילמו לי שכר מינימום. עכשיו כברמנית בוופל בר אני מרוויחה מעל המינימום. במקביל אני גם מדריכת קורסים של עזרה ראשונה בחברה פרטית".

למה ברחתי ממלצרות

בחנות הבגדים "פאשה" פגשנו את מ', שביקשה לא להזדהות. בעבר עבדה כבייביסיטר ובגיל 16 עבדה במלצרות באחד מאולמות האירועים בעיר.

למה שם?

"זה כסף מהיר וקל. בנוסף לשכר בסיס – 120 שקלים לאירוע ערב מקבלים טיפים. גודל הטיפים משתנה לפי מי שיושב בשולחן".

למה משמש אותך הכסף?

"כשרק התחלתי לעבוד זה היה בעיקר כסף לבזבוזים. מאוחר יותר כל הכסף הלך ברובו לשיעורי נהיגה כי ידעתי שההורים שלי לא יכולים לממן אותם. לאחר כחצי שנה של עבודה פיזית קשה, להיות מלצרית באולם אירועים זה קשה – לי זה היה בכל אופן, וגם הרגשתי שהבעלים לא מתייחסים אלי יפה ועזבתי. ההורים עזרו לי לקראת הסוף עם רישיון הנהיגה. מה גם שאת הטיפ שהיו מקבלים מבעל האירוע לרוב לא היו מחלקים בין המלצרים אלא שומרים לעצמם".

בפאשה היא עובדת מזה חצי שנה והפעם היא אוהבת את העבודה. "אני אוהבת למכור בגדים. נעים לי פה וגם משתלם לעבוד פה. השכר הוא מעל המינימום ונע בין 26-27 שקלים".


מעסיק ומועסק – אלה החוקים

חוק עבודת נוער קובע את תנאי העסקה של בני הנוער, ובהם גיל העסקה, מועדים ושעות שבהם מותר להעסיק אותם, וזאת במטרה להגן עליהם. תקנות שכר מינימום (נוער עובד וחניכים) מסדירות את השכר המשולם לבני הנוער. החוק קובע כי לא יועסק נער מתחת לגיל 15. בני נוער מגיל 14 יכולים לעבוד בזמן חופשות בעבודות קלות שאינן מסכנות את בריאותם והתפתחותם, אך לשם העסקתם נדרש אישור ממשרד הכלכלה.

עוד נקבע כי אסור להעסיק יותר מ-8 שעות ביום בני נוער מתחת לגיל 16. מגיל 16, מותר להעסיק את בני הנוער עד 9 שעות ביום, אך לא ביום המנוחה השבועי ולא יותר מ-40 שעות שבועיות. נער שעובד מעל 6 שעות ביום, זכאי להפסקה של לפחות 45 דקות בכל יום. אם בני הנוער הועסקו יותר שעות, בניגוד לחוק, הם יהיו זכאים לתשלום עבור שעות נוספות לפי חישוב יומי: %125 עבור השעה התשיעית והעשירית, ו-%150 עבור השעה ה- 11, ה- 12 וכו'.

החוק גם קובע כי בין השעות 20:00 בערב ל- 08:00 בבוקר אין להעסיק בני נוער שגילם מתחת ל- 16 בין השעות 22:00 בערב ל- 06:00 בבוקר,  אין להעסיק בני נוער שגילם הוא 16 עד 18, אלא לפי היתר בהתקיים נסיבות מיוחדות, וגם זאת לא יאוחר מהשעה 23.00. 

שכר המינימום המעודכן לשנת 2014:

גיל

ברוטו לחודש

(עד 40 שעות שבועיות)

שעה

עד 16

3010.00 ₪ 

17.39 ₪

עד 17

3225.00 ₪

18.64 ₪

עד 18

3,569.00 ₪

20.63 ₪

 

(צילום: איילת לוין)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות