איש ההיי-טק והיזם המקומי משה פורת, יחד עם בני נוער מתיכון מו"ר, הקימו את קבוצת הנוער MTC (modiin teenage community) לפיתוח ועידוד יזמות טכנולוגית בקרב בני נוער במודיעין והסביבה. הקבוצה תתחיל את פעילותה באופן מסודר בתחילת שנת הלימודים ותקדם תוכנית שנתית לפיתוח פרויקטים וקיום תחרות ביניהם. זאת ביוזמת פורת, כחלק מאג'נדה חינוכית חברתית הארוגה בפעילותו העסקית, החברה שהקים בינואר האחרון – MESH משמשת כפלטפורמה מקומית עבור פעילות הקבוצה.
בינתיים החליט פורת להתחיל, לפני תחילת שנת הלימודים, לקיים פעילות תעסוקתית משמעותית עבור בני הנוער בחופש הגדול – התמחות (סטאז') בחברות הטכנולוגיה הממוקמות ב-MESH. אחד מאירועי השיא בקיץ הזה לבני הנוער בעיר יתקיים במשרדי החברה בין ה-28-29/8, ה"האקתון" שיתמקד בנושא "טכנולוגיה לבישה". במשך כ-36 תהיה לבני הנוער הזדמנות לפתח תוכנה וטכנולוגיה על מחשוב לביש בקבוצות.
MESH ((Modiin Enterpreneurs' StrtUp Hub משמשת חממה עבור חברות סטרטאפ וחברות הייטק מתחומים שונים. המתחם מספק ליזמים בית מקומי ובו מארג תמיכה החל מנוחות פיסית (משרדים פרטיים, OPENSPACE, חדר ישיבות, אולם הרצאות ועוד), גישה למנטורים, אירועים והרצאות העשרה, במה לחשיפה בפני הקהילה ועד גישה למשקיעים.
פורת: "כמו שיש לנו תושבים ואנשי קריירה איכותיים כך גם בני הנוער שלנו ולכן התחלתי לפעול בשני אפיקים. האחד – הקמתי תוכנית התמחות לחודשי הקיץ לתלמידים שסיימו ט' ועד י"ב בחברות הממוקמות ב-MESH בתחומים שונים כגון סייבר, אנימציה, אפליקציות ועוד. זה גם חלק מהרצון לקדם יזמות טכנולוגית בקרב בני הנוער וגם לספק להם תעסוקה הולמת בחודשי הקיץ כשרבים מהם מסתובבים בחוסר מעש. כיום יש אצלנו כעשרים סטז'רים המפוזרים בחברות השונות והם פוגשים ומתנסים בכל הנוגע לפעילות העסקית של אותה חברה. האפיק השני הוא תוכנית רחבה יותר שהקמתי יחד עם קבוצה של תלמידים מבית ספר מו"ר – MTC".
מה זה בדיוק MTC? אילו פעילויות יהיו בה?
"המטרה היא ליצור תוכנית יזמות חוצת בתי ספר, בה ישתתפו בני נוער בליווי ותמיכה ממני ומנטורים נוספים ב-MESH וגם ממנהלי בתי הספר או מנהלי המגמות הטכנולוגיות. בראש ובראשונה כדי לייצר שיח טכנולוגי. המטרה העיקרית היא לעודד את בני הנוער לא רק לשבת בכיתה וללמוד אלא לנסות ולהרים פרויקטים. יחד עם מנהלי הקבוצה – חברי קבוצת הרובוטיקה במו"ר, ניר פרופר, מעיין לוין ובראשם עודד ענתר – נבנה קווים מנחים לאופן שיתנהלו הפרויקטים וננהל תחרות בין היוזמות לאחר שנבנה צוות שיפוט".
ואיך תתבצע הלמידה?
"הלמידה תהיה מבוססת גם על בני נוער שילמדו בני נוער וגם אני ומנטורים אחרים שילמדו ויכשירו אותם בתחומי טכנולוגיה שונים".
לשחק במגרש של הגדולים
שוחחנו עם דנה נחום, החצי השני של "הנחומים" – חברת אנימציה שכיום מעסיקה צעיר בן 14 כעובד מן המניין ולא רק כמתמחה במשרדם שב-MESH. הוא התחיל ללמוד אצל הנחומים באופן פרטי לפני ארבע שנים ביוזמת הוריו וגילה כשרון בתחום. "רק חיכינו שימלאו לו 14 ונוכל להעסיק אותו", אומרת דנה. "בעיני הוא שווה יותר מכל סטודנט אחר. בעקבות הניסיון שהיה לנו איתו הבנו שאין לזלזל בבני הנוער. לעיתים הם יותר מוכשרים מאיתנו בכל הנוגע לטכנולוגיה ויש להם רעב גדול להצליח ולהתפתח. זה מצב שבו שני הצדדים מרוויחים, הם לומדים, משתפשפים ונהנים ואנו מקבלים את העזרה לה אנו זקוקים בעת הצורך. בעקבות היוזמה של משה נפגשנו עם בני נוער נוספים ואנו חושבים בימים אלו כיצד לשלב אותם בפעילות שלנו במהלך השנה".
אביו של הנער סיפר לנו כי לאחר שראה את בנו כשבא לאסוף אותו מהמשרד, באינטראקציה חברתית עם מבוגרים ובכירים ממנו, הוא מבין טוב יותר איזה שיעור לחיים הוא מקבל שם. מספר האב: "אני נפעם שיש לבן שלי בגיל 14 מקצוע ביד. אני חושב שזה יכול להיות מודל ראוי לחיקוי בחברות אחרות, בעזרת לימוד ילדים מגיל צעיר את רזי המקצוע בתוך החברה, תוך כדי שהוא מכיר מקרוב את תפיסת הארגון ושיטותיו וכך מייצרים את העובד האולטימטיבי מבפנים".
אלו יתרונות נוספים ההתמחות מספקת עבורו לדעתך?
"עכשיו במקום לשלם עבור חוג – משלמים לו. בגיל 14 הוא מתחכך בעולם הגדולים ומתייחסים אליו ככזה. זה מעשיר, מגדיל את הביטחון העצמי ומספק התנסות אמיתית בכישורי חיים".
גלעד הנחית את העמוד
אופיר פז ושותפו מתן דהן, בעלי חברת Appun Studios, העסיקו את גלעד, תלמיד כיתה י"א, בתפקיד מעצב גרפי במסגרת תוכנית ההתמחות. זאת בשלושת השבועות האחרונים, לבניית "עמוד הנחיתה" של העסק החדש שלהם. פז: "אנחנו בית עסק חדש ובימים אלו ממשיכים לעבוד במרץ על פיתוח הטכנולוגיה, גיוס משקיעים, מעבר על חוזים וכדומה ולא תמיד יש זמן לדברים בסיסיים והכרחיים כמו בניית אתר. גלעד, שהשתלט במהירות על פלטפורמת WIX לבניית עמוד הנחיתה על פי הדרישות שלנו, עמד במשימה בהצלחה יתרה. הגדרנו את החזון שלנו והוא הצליח להגשים אותו. תוך כדי עבודה, בעודנו מספקים לו הערות על התקדמותו, בעזרת סיעור מוחות והצגה של דברים חדשים, הייתה לו ההזדמנות להתנסות מעשית וללמוד את רזיה כמעצב גרפי לכל דבר".
בשבועות הקרובים הם יצרפו לצוות שלהם חבר צעיר אחר, שיעזור להם בפרויקט בו נדרש ידע בפיתוח לסביבת אנדרואיד.
(צילום: איילת לוין)