החלק שלהם

רותי בוסידן
מאחורי ההצלחה רבת השנים של נבחרות הרובוטיקה ממודיעין עומדים גם המנטורים, כאשר הוותיקה שבהם – המורה אתי הרשקוביץ מתיכון מו"ר – זכתה לאחרונה בתואר "מנטורית השנה" של הליגה
צילום: פרטי

השבוע המריאו לארצות הברית שתי נבחרות רובוטיקה מבתי הספר במודיעין שהעפילו לגמר העולמי, וזה זמן טוב להכיר גם את "מנטורית השנה" של הליגה, אתי הרשקוביץ, מורה מתיכון מו"ר המלווה את הנבחרות המודיעיניות מזה עשרים שנים.

"אני מובילה את הפרויקט משנת 2006", היא מספרת. "תיכון מו"ר התחיל את כל התחום בעיר, פיתחנו את זה וקידמנו את הנבחרות. היינו ארבע פעמים בתחרות העולמית בחו"ל, ומשנת 2019 התחלנו לקבל תלמידים מבתי ספר אחרים לקבוצה שלנו. התחברו אלינו תלמידים מעירוני א' ומאמית בנות, ובשנה הבאה גם בית ספר יחד יתחבר אלינו, והכל תחת הכותרת של נבחרת תיכון מו"ר שהיא הקבוצה הוותיקה במודיעין".

עוד מסבירה הרשקוביץ  כי גם היום, כאשר מודיעין היא כבר מזמן אימפריית רובוטיקה, חסרים להרבה קבוצות בעיר מנטורים. "פה במו"ר למעשה שילבנו את הבוגרים שלנו והם חלק בלתי נפרד מהפרויקט, וגם מובילים את התלמידים. התוכנית מוציאה מחזורים מטורפים של מהנדסי מכונות, שחלקם קיבלו מלגות לטכניון בעקבות התוכנית. הפרויקט נועד בסופו של דבר לחשוף את התלמידים לתחום הטכנולוגי/הנדסי ולהייטק. צה"ל מחפש את התלמידים האלה בנרות. תלמיד שמגיע לכזאת קבוצה מתנסה בבניית מוצר, מדבר מול קהל ומנהל צוות. זאת התנסות חשובה שמסייעת לו בהמשך".

מה זה אומר להיות מנטורית?

"המנטור מיועד לתת תמיכה לילדים ולהוביל אותם לחשיבה הנכונה. אין להם מושג איך בונים זרוע של רובוט, וזה התפקיד של המנטור. המנטור לא אומר להם מה לעשות, הוא רק תומך בהם ובודק אם הרעיון שלהם הוא בר מימוש. המנטור, שהוא גם ראש הקבוצה, עובד קשה. הוא צריך לנהל את הכספים, את כל הרישומים ואת החלק הפדגוגי. אצלי זה היה לתמרן בין חמישה בתי ספר, והשנה אני גם מגישה אותם לבגרות חמש יחידות בהתנדבות. זה שעות על גבי שעות במעבדה בלילה ובערב. אין לך חיים. אף מורה לא מוכן לעשות כזה דבר. זה קשה מאוד. פרויקט כזה עולה מינימום 150 אלף שקל. חלק מגיע מההורים וחלק ממשרד החינוך".

הרגשת בשינויים לאורך השנים שאת חלק מהפרויקט?

"משנת 2006 עד שנת 2025, לאט-לאט את רואה את FIRST ישראל הופך להיות גוף יותר מסחרי, כי אין לו ברירה בגלל העלויות המטורפות. יש שינויים בנושא של הישגיות ויותר דגש על התחום הטכנולוגי. המטרה היא לצאת לחו"ל. היום כבר יש הרבה יותר מנטורים בתשלום, כי הם לא מוכנים יותר להתנדב בגלל ההשקעה העצומה. זה הפך להיות יותר מסחרי לאורך השנים, אבל עדיין יש את הלמידה המשמעותית. תמיד האמנתי שזאת הלמידה הכי משמעותית, הרבה יותר מלשבת מול לוח בכיתה.  תהליך הלמידה האמיתי מתבצע כשהוא קורה בפועל, כשאת בונה בשטח ולא בכיתה".

רגע לפני ששתי הנבחרות ממודיעין יתחרו בגמר העולמי, מסבירה הרשקוביץ מה עדיין חסר בעיר. "אני מאוד מקווה שמודיעין תתחיל להשקיע יותר בתחום הזה והעירייה תבנה מגרש אימונים, כי לכל הקבוצות חסר מגרש כזה. צריך להגיד תודה לכל המנטורים. צריך לשמור אותם בצמר גפן, כי ההתנדבות לא מובנת מאליה. צריך להראות להם הערכה. בשורה התחתונה, אני רוצה לראות יותר תמיכה מצד עיריית מודיעין כדי לראות את כל הקבוצות מתקדמות. זה יעשה רק טוב לכולם".

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »