נדב גינוסר, תלמיד כיתה י' בתיכון עירוני ב', זכה במקום השני בקטגוריית תלמידי כיתות י"א בתחרות האולימפיאדה הארצית לכימיה (ה"כימיאדה") שמקיים הטכניון. גינוסר הוא תלמיד מצטיין מכיתת המצוינות בשכבתו, הלומד גם בפרויקט "מצטייני הנשיא" באוניברסיטת ת"א – תוכנית ללימודי תואר ראשון לתלמידים מחוננים.
בתחרות היו שלושה שלבים אותם עבר גינוסר בהצטיינות: במבחנים בכתב, מבחן מעבדה והמבחן האחרון – הרצאה בפני מומחים בנושא "כיראליות של מולקולות ביולוגיות". המורה לכימיה רחל אידלמן סיכמה: "זה הישג חסר תקדים שתלמיד כיתה י' זוכה במעמד זה".
המקום השני מקנה לנדב מלגת לימודים מלאה לתואר בכימיה בטכניון ודמי מחיה לשנה, אם יחליט בעתיד ללמוד בטכניון. הוא גם יוזמן לאימון לקראת האולימפיאדה לכימיה הבינלאומית, שתתקיים השנה בויאטנם.
לדברי ריקי נגרי, מנהלת עירוני ב', בשנים האחרונות העפילו תלמידים רבים מהמגמה לשלב השני ב"כימיאדה". לשלב הגמר הגיעו עד כה עוד שניים: תום ארז (שייצג את התיכון פעמיים, בתשע"א ותשע"ב) ועמרי בן חורין.
רץ, מנווט ומנגן
נדב מגיע לאוניברסיטת תל אביב פעמיים בשבוע, למשך חמש שעות, משלוש אחר הצהריים עד שמונה בערב. בין השאר הוא משתתף במחקר בינלאומי המתבצע במעבדה, שם נבחנות תכונות מגנטיות של ננו חלקיקים במתכת קובלט. התכונות המעניינות שהתגלו בחלקיקים הבלתי נראים לעין יכולים לשמש לבניית גלאים או חיישנים במערכות שונות.
אתה משקיע הרבה בלימודים?
"עיקר הזמן שאני לומד באופן אינטנסיבי זה במסגרת הזמן שאני נמצא באוניברסיטה. לפעמים נותנים לנו עבודות ואני צריך לשבת מספר שעות נוספות בסוף השבוע. אבל זה לא קורה בתדירות גבוהה. בבית הספר יש לי פטור מהבגרות בכימיה בזכות עלייתי לגמר באולימפיאדה ואני לא מרגיש שאני צריך להשקיע בלימודים בבית הספר יתר על המידה. יש לי זמן פנוי לתחביבים".
כמו מה למשל?
"אני חבר בנבחרת ישראל בניווט ספורטיבי. משלב ניווט באמצעות מפה ומצפן עם ריצת שטח במסלולים שונים, בעיקר ביערות. אני מתאמן בריצה עם מאמן כושר פרטי מטעם הנבחרת שש פעמים בשבוע ומתחרה בעיקר בסופי שבוע כשיש תחרויות".
ענף ספורט לא שכיח במיוחד. למה דווקא ניווט ספורטיבי?
"אח שלי התחרה ומשך אותי לענף. וגם זה יותר כיף, מעניין ומאתגר מריצה רגילה".
לימודים באוניברסיטה, אימונים שש פעמים בשבוע ותחרויות בסופו… זה די סוגר לך את הלו"ז השבועי…
"בזמן שנשאר לי אני מנגן בס בלהקת מטאל בשם 'אקספיריור'. הקמנו את הלהקה לפני שלוש שנים ומאז הופענו במועדונים בתל אביב, בבית עם הגג האדום במודיעין ועל במת יום העצמאות ביום הנוער. אנחנו מתכננים להקליט בקרוב אלבום או מיני אלבום. כל הפעילויות האלו יחד לא משאירים לי זמן להימצא בבית".
החיבור למוזיקה או מדעים הגיע מהבית?
"ההורים שלי לא מנגנים או מחוברים לעולם המוזיקה במיוחד. ה'ראש' למדעים הגיע מאבא שלי שהוא מהנדס חשמל".
למה בחרת בכימיה ולא מדעי המחשב למשל? אתה יודע, הייטק…
"מחשבים הוא תחום שלא מעניין אותי בכלל. לא מושך אותי לשבת מול קופסה ולכתוב לה משפטים ותוכניות. מהרגע שהתחלתי ללמוד כימיה באוניברסיטה נמשכתי לכך".
שאיפות לעתיד, במדעים, במוזיקה…
"מוזיקה אני מאמין שאשאיר כתחביב. אין לי שאיפות להפוך את זה לקריירה. לגבי כימיה, בהחלט יתכן שארצה להמשיך וללמוד את המקצוע ולהשתלב בעתיד בתעשיית התרופות או בתעשיות של אנרגיה חלופית. אבל הכל עדיין פתוח ויכול להשתנות".
(צילום דוברות העיריה)