פעילי איכות הסביבה במודיעין מנהלים בשנים האחרונות מאבק לשמירה על העצים ברחבי בעיר, נושא שלאחרונה הם קיבלו המחשה נוספת לחשיבותו.
מירי פוקס, אחת הפעילות בקבוצת "צל עצים במודיעין", סיפרה השבוע על גיזום מסיבי שביצע קבלן פרטי בשני עצים גדולים במרכז המסחרי מליבו סנטר בשכונת הפרחים בעיר, עליו התלוננו לעירייה. "זה נקרא 'גרדום', שיוביל להרס עץ ותיק. מישהו החליט שזו הדרך הטובה ביותר לשמר עצים ולעזור להם למלא את תפקידם בעולם. במקרה הזה הוגשה תלונה בעירייה, אבל הדרך עוד ארוכה".
עד כמה נפוצים מקרים כאלו בעיר?
"זה קורה לפעמים במודיעין שעושים גיזום יתר, שמהווה גזר דין מוות לעץ. בכלל לא ברור למה הם עשו את זה. אנחנו לא מצליחים לאתר מי עשה את זה. התקשרנו לעירייה וגם הם לא יודעים. זה חלק מכל מה שקורה בעיר. העצים הם אחד מהמשאבים הנפלאים שיש לנו בטבע. אין במודיעין בכלל היערכות למשבר האקלים. אנחנו מנסים לקדם את הנושא מול העירייה, אבל עד כה ללא הצלחה יתרה".
מה צריך לעשות?
"לדעתי צריך שבכל שכונה יהיו 'נאמני עצים', שיראו מה קורה בשכונה שלהם. בכל שכונה יש עצים שנגזמו שצריך לטפל בהם. יש רחובות שלמים בעיר שאין בהם עצים או שיש בהם גיזום יתר. צריך יותר מעורבות. הכל מתחיל בהסברה. התמונה של העץ הגזום מדברת בעד עצמה. יש דבר יותר טוב מחנייה עם צל? מעצים שמונעים מהטמפרטורות לעלות? אנחנו רוצים שיותר אנשים יצטרפו לקבוצה שלנו ורוצים שיתוף פעולה עם העירייה, כדי להפוך את העיר לעיר מקיימת שתוכל להתמודד עם משבר האקלים".
כאמור, את המאבק מנהלים פעילי איכות הסביבה מזה מספר שנים, גם לאור בנייה חדשה נטולת עצים. "תסתכלי על תחנת הרכבת", היא אומרת, "היא ממש צחיחה. אין בה אפילו עץ אחד, ויש שם הרבה תעבורה של אנשים שצריכים צל. לעומת זאת, בקניון יש שדרה של עצים שהתפתחו מאוד יפה וגם במע"ר יש שדרה של עצים שהתפתחה. אז מה הבעיה לעשות אותו דבר באזורים שונים בעיר שלנו? השבוע היה אחד השבועות הכי חמים בארץ ומאוד פשוט לטפל בזה. יש מקומות בעיר שבהם העצים לא מתפתחים כמו שצריך בגלל תשתיות לא טובות. למשל, יש מקומות בישפרו שבהם חנקו את העצים מכל הכיוונים באבנים משלבות והעץ לא יכול להתפתח. זה נושא כל כך בסיסי שצריך לטפל בו. לפני שלוש שנים הכנו נייר עמדה של כל הגורמים ואמרו נעשה פיילוט ושיתוף ציבור, אבל בינתיים אין התקדמות בנושא".
"רחוב עם עצים נראה אחרת לגמרי לעומת רחוב בלי עצים", מסכמת פוקס. "העץ נותן צל, סופח פחמן דו חמצני, סופח אבק ומוריד את הטמפרטורות. יש המון סיבות לנטוע עצים וזה מאוד פשוט, צריך רק לתת להם תשתיות מתאימות והם יגדלו מעצמם. בעיניי זאת אחת המשימות הכי חשובות של העיר הזאת. העיר הולכת לגדול ולהכפיל את מספר התושבים שלה על חשבון השטחים הפתוחים, ולכן זה צריך להיות בראשית התכנון לפני הכל".
מדוברות העירייה נמסר: "מודיעין היא אחת הערים הירוקות ביותר בארץ, כאשר כ-50% משטח העיר הוא ירוק. כעיר ירוקה, המקדמת בחזונה את תחום איכות הסביבה, נמצא נושא ההצללה בראש סדר העדיפויות, ובעיר ניטעים מאות אלפי עצים בכל פרויקט שנבנה. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר בעיר צעירה מאוד שהשכונות בה הן צעירות, ועל כן לוקח זמן לעצים להגיע למימדים שנותנים צל. כמו כן, העירייה מעסיקה אגרונום שעיקר התמחותו היא בנושא עצי רחוב. במסגרת תפקידו מבצע האגרונום סקר העצים, במהלכו נבדקים עצי העיר במטרה לבחון פתרונות לרחובות מסויימים בהם לא נקלטו העצים. הפקות הלקחים מסקר זה מיושמות בשכונות החדשות, כך שייקלטו באופן מיטבי. ראוי לציין כי בשנים האחרונות שותלת העירייה עצים במספר שטחי בור ברחבי העיר ומטפחת את העצים, על מנת להעתיק אותם למקומות שיידרשו".