שומרי המים: החברה ממודיעין שמצילה את הכנרת

רותי בוסידן
ברחבי העולם מתמודדים עם תופעה של פריחת אצות הפוגעת באיכות המים באגמים וימים, שמחסלת את המגוון הביולוגי והופכת את המים ללא ראויים לשתייה או השקיה. הפתרון הייחודי לבעיה הקשה יוצא בשנים האחרונות ממרכז עינב בעיר
צילום: עומרי יוסף עומסי, רט"ג

בעידן המודרני התרגלנו כבר מזמן לקחת כמובן מאליו את העובדה כי מי שתייה נקיים תמיד יהיו זמינים עבורנו, אבל מסתבר שמאחורי הקלעים מתנהל קרב של ממש כדי להבטיח זאת, ומי שמשתתפת בו היא חברת BlueGreen ממודיעין.

בצל שינויי האקלים, זיהום היתר ושימוש בזבזני במי שתייה, עומדת בפני מקורות המים העולמיים בעיה נוספת וחמורה במיוחד. מתברר כי בגופי מים רבים ברחבי העולם, וגם בכנרת שלנו, מתקיימת תופעה של פריחת אצות מזיקה, המתרבה באגמים ובאוקיינוסים, ומשתלטת על המערכות האקולוגיות הימיות. אותן אצות כחולות-ירוקות (ציאנובקטריות) פוגעות באיזון האקולוגי במערכות הימיות, הורגות אורגניזמים אחרים וגורמות נזק כלכלי הרסני לתעשיות המתבססות על אספקת מים.

להציל אגם בתוך מספר שעות

כאמור, החברה ממודיעין הוקמה במטרה להגן על משאבי המים היקרים, ולדברי אנשיה היא היחידה בעולם המתמודדת עם נושא בטיחות המים.

ב- BlueGreen מובילים את המאבק לשימור גופי המים הגדולים והמערכות האקולוגיות בהם בעזרת טכנולוגיה ייחודית שפיתחו, המחסלת את האצות המזיקות באופן סלקטיבי מבלי לפגוע בצורות חיים אחרות, ומבלי להשאיר עקבות חומרים כימיים במים. השבוע סיפרו כי בעזרת אותן טכנולוגיות הם משקמים גופי מים שנפגעו מהאצות, משחזרים את האיזון הסביבתי והמגוון הביולוגי, ובכך משפיעים לטובה על חייהם של מיליוני אנשים ברחבי העולם.

אייל הראל, מנכ"ל החברה הפועלת ממרכז עינב במודיעין, סיפר השבוע למודיעין NEWS: "אנחנו חברה ישראלית שקמה בשנת 2014 כדי לטפל במחלה של מים שנקראת פריחת אצות מזיקה. מדובר במחלה של מים שקיימת בתנאים מסויימים, בעיקר של זיהום והתחממות. בתנאים כאלה נוצרת אוכלוסיית חיידקים במים שמתרבה בקצב, משתלטת על המים ודוחקת צורות חיים אחרות, עד כדי כך שהמים הופכים למה שמכונה 'סביבה מימית מתה'. המחלה הגיעה ל-60 מיליון אגמים ו-30 מיליון קילומטרים רבועים של אוקיינוס ברחבי העולם. חלק מהבעיה היא שהם משחררים טוקסינים (רעלנים) למים, ובאירועי פריחה של האצות הללו המים הופכים להיות בלתי ראויים לשימוש. אי אפשר לשתות אותם ואי אפשר להשקות איתם".

כאמור, החברה המודיעינית היא היחידה בעולם הפועלת לתיקון המשבר שגורמות אותן אצות. "עד שאנחנו קמנו הפתרונות היו מוגבלים לשטחים קטנים", מסביר הראל, "אנחנו שברנו את תקרת הזכוכית. התחלנו להתפתח ולטפל באגמים גדולים של קילומטרים ועשרות ומאות קילומטרים. מדובר על טיפול כירורגי שגורם לאקטיבציה של תגובת שרשרת ביולוגית, שגורמת לתהליך שנקרא 'התאבדות קולקטיבית' של האצות. אלו תהליכים ביולוגיים מאוד מהירים, שיכולים לטהר אגמים בתוך שעות או ימים בודדים. ברגע שהאוכלוסיות הרעילות קורסות, רואים כניסה מאוד מהירה של אוכלוסיות לא רעילות שמיטיבות עם הסביבה, כמו פלנקטון, ונוצר שיקום של כל שרשרת המזון במים ואף מחוץ להם – דגים ואורגניזמים יותר גבוהים כמו ציפורים וכיוצא באלה".

אחד האתגרים שעמדו בפני אנשי החברה ממודיעין היה להבין מה קורה במים של אגמים גדולים או ימים, ולצורך כך הם הקימו מאגר נתונים נרחב המספק מידע על המים. "ים זאת סביבה ביולוגית כאוטית שמשתנה מאוד מהר", מסביר הראל, "ועל מנת לבצע במים טיפול משמעותי אנחנו נדרשים למודיעין טוב לגבי מה שקורה במים בזמן אמת. על הרקע הזה גילינו שלמרות שמים מהווים 70% משטח כדור הארץ, אף אחד לא אסף מספיק נתונים על המים ואף אחד לא תיעד אותם. יכולות שאיבת המידע ממים בקנה מידה גדול הן מוגבלות מאוד. על הרקע הזה נאלצנו לפתח יכולות עצמאיות, וגייסנו צוות של מדעני דאטה שהקימו מערכת שהיא ראשונה מסוגה בעולם, והטובה בעולם, שמאפשרת לנו לזהות בזמן אמת נתוני מים שמתקבלים מלוויין. המערכת הזאת כבר נמצאת בשימוש אופרטיבי באתרים שאנחנו נמצאים בהם – בסין, ארצות הברית ובדרום אפריקה. אנחנו נמצאים בזירות שנחשבו לא ניתנות לטיפול, ואנחנו משיגים תוצאות פנטסטיות בכל מה שקשור לאיכות המים ושיקום אגני מים שלמים".

אייל הראל הוא עורך דין במקצועו שחבר לאחיו, ד"ר משה הראל, וביחד עם שותפים נוספים הקימו את החברה. "הקונספט הבסיסי עלה בקרב שלושה מדענים, שהראשון בהם הוא ד"ר משה הראל, שהוא אחי הבכור שעשה את הדוקטורט שלו באוניברסיטה העברית אצל פרופסור קפלן. המוצרים שלנו עברו אישורים אמריקאים לשימוש בכל סוגי המים, קיבלנו אישורים בסטנדרט בינלאומי לשימוש במי שתייה, ועברנו את רמות הרגולציה הגבוהות ביותר בעולם. אנחנו מאוד גאים במה שאנחנו עושים".

עוד מספר הראל כי אל מודיעין הם הגיעו דווקא בגלל המיקום הגיאוגרפי שלה. "המיקום היה הסיבה העיקרית. המשרדים שלנו נמצאים בפאתי מודיעין, בסמוך לכביש 6 ולכביש 1, ושמונה דקות הליכה מתחנת הרכבת. המיקום הוא WIN-WIN  לכולם. העובדים מגיעים מכל רחבי הארץ, הרבה מהם מגיעים ברכבת והמיקום נוח לכולם".

אתם פועלים גם בישראל?

"בישראל אנחנו פעילים בכל מאגרי המים בארץ, 500-600 מאגרים. המוצר שלנו הוא המוצר היחיד בארץ שמאושר לשימוש בכנרת על ידי משרד הבריאות".

כתבות נוספות

תל אביב הגיעה למודיעין

לאחרונה נפתחה במע"ר מרפאת SKIN לטיפולי פנים ואנטי-אייג'ינג, של מומחה האסתטיקה מהעיר הגדולה ד"ר אמיר זרח: "מביאים סטנדרטים בינלאומיים"

ביבס: "חוק גיוס אחד, לכולם"

ראש עיריית מודיעין השתתף בוועידת התאגידים באילת והתייחס לשאלת גיוס החרדים, ואמר כי "ראשי המחאה רוצים שנסגור את המדינה על כל דבר קטן"

סיבוב פרסה

יממה בלבד לאחר שהודיע על מינוי ראש שב"כ חדש חזר בו נתניהו מההחלטה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

המשך קריאה »