מערך התחבורה הציבורית במודיעין, בעיקר בתוך העיר, סופג ביקורת רבה עוד מימיה הראשונים של העיר. מספר חברות תחבורה ציבורית כבר עברו כאן, ספגו ביקורות והמשיכו הלאה, ללא פיתרון משביע רצון. מאז פתיחת שנת הלימודים נרשם עוד גל תלונות מקרב תושבי מודיעין, בעיקר סביב הקווים המשמשים את תלמידי העיר, המוחים על צפיפות רבה ותדירות נסיעות נמוכה מדי.
כעת מסתבר כי גם לעיריית מודיעין נמאס מהמצב, כאשר בשבוע שעבר פנה למשרד התחבורה מ"מ ראש העירייה, שלמה פסי, שאף התריע כי העירייה שוקלת להגיש בג"ץ בנושא. עוד מסתמן כי חברת קווים לא תתמודד במכרז הבא להפעלת תחבורה ציבורית בעיר.
הילדים מוותרים, ההורים מסיעים
כאמור, גל התלונות הנוכחי מגיע מקרב הורי התלמידים, שאחד מהם, אריאל הלפרט, תיאר השבוע את מצוקת הנוסעים: "אני נמצא עכשיו ברחוב נחל זוהר פינת נהר הירדן. קו 88 מפוצץ ילדים עובר אותנו בתחנה, ילדים מסכנים מסמנים לו לעצור, והנהג עם תנועות ידיים של 'מצטער, אני מלא' פשוט עבר את התחנה. אחת הבנות מתקשרת לאבא שלה ושואלת מה לעשות, כי הקו הקודם פשוט לא הגיע וזה שעכשיו הגיע פשוט לא עצר. משום מה השיחה מוכרת לי מהבת שלי גם על שאר הקווים בבוקר שעוברים בשכונה לכיוון בתי הספר השונים בעיר. מה נסגר פה עם התחבורה? אני כבר לא מדבר על התדירות של הקווים, מזה התייאשנו כבר, אבל הגיע הזמן שמישהו יתעורר ויעזור לתלמידים המסכנים שבסך הכל רוצים להגיע בבוקר למסגרות".
בשיחה עם מודיעין NEWS סיפר הלפרט: "אנחנו גרים בגבעת משואה והבת שלי לומדת בבית הספר אמי"ת בנות בשכונת אבני חן. אני אישית נוסע בתחבורה הציבורית למעלה מעשר שנים ומכיר מקרוב את המצב. המצב קשה, לא רק בהסעות תלמידים, אלא באופן כללי, בעיקר בקווים העירוניים. גם הבן הבכור שלי, שכבר סיים בית ספר, התמודד עם אותה בעיה וכעת הבת שלי סובלת מזה. הקווים לא מגיעים או שהם מגיעים עמוסים בתלמידים. ראיתי במו עיני נהגים שלא עוצרים. מדובר בשעות העומס, והתלמידים מוותרים ומבקשים מההורים לקחת אותם. הרבה פעמים הקו פשוט לא מגיע. ניחא אם הקו היה מגיע כל עשר דקות, אבל את מדברת על תדירות של כל 25 דקות בין קו לקו. זו בעיה קשה וזה נמשך כבר שנים. זאת תופעה רוחבית, לא רק באזור מסוים".
יו"ר הנהגת ההורים העירונית, אייל כהן, אף הוא מודע למצב הבעייתי: "היו כמה בעיות בתחילת השנה עם הסעות התלמידים, עם ההסעות בתיכון מו"ר, בעירוני א' ובעירוני ד'. פנינו לעירייה ואיפה שהיה אפשר לתגבר תיגברו. אחרי החגים נבחן את זה שוב. באופן כללי, מצב התחבורה הציבורית בעיר קשה, והתחבורה הציבורית בכל העיר מוגבלת בהקצאות שמקבלים והמכרזים שיוצאים מול משרד התחבורה . זה לא נמצא בידיים של הרשות, ולכן זה לא תמיד מאה אחוז".
"אווירת סוף קורס'"
כאמור, מי שפועל כעת מול משרד התחבורה הוא שלמה פסי, מחזיק תיק התחבורה במועצת העירייה הנוכחית, שלא נשמע השבוע אופטימי. "מצב התחבורה הציבורית במודיעין הוא רע מאוד", אומר פסי למודיעין NEWS, "זה מתחיל מההיסטוריה של העיר מודיעין, שהייתה עיר חדשה ולא הייתה בה תשתית מוכרת של אגד או דן, ולכן זה נבנה על ידי מכרזים של משרד התחבורה עם חברות כמו מרגלית, קונקס, וויאולה ועכשיו קווים. בכל מכרז התחלפה חברה. צריך להבין דבר אחד מאוד יסודי – התקצוב והתכנון של קווי התחבורה בעיר לא נמצא בידי העירייה. אנחנו יכולים רק לדרוש, לשכנע ולבקש בכל הרמות, אבל הסמכות היא בידי משרד התחבורה שפועלים מול חברת האוטובוסים".
עוד הוסיף השבוע פסי כי "הגענו למצב קטסטרופלי. נבנו שכונות חדשות – נופים וציפורים, ועכשיו גם מורשת – ולא הייתה שום הקצאה של שום קו נוסף לטובת השכונות האלו. רמת השירות היא שערורייתית. הנושא הזה נמצא בשנים האחרונות בראש הטיפול שלנו מול משרד התחבורה. היו לנו מספר פגישות עם השרה הקודמת מירי רגב, ועם השרה הנוכחית מירב מיכאלי. לאחרונה הזמנו את מירב מיכאלי לבקר בעיר, נקבע תאריך, אבל היא ביטלה ברגע האחרון. התקיימו פגישות עם חברת קווים ועם המנכ"ל, והתשובות שקיבלנו הן תשובות בלתי קבילות לחלוטין. גם משרד התחבורה לא עושה מה שהוא צריך לעשות מול חברת קווים. הם כל הזמן אומרים שחסרים נהגים ושחסרים להם אוטובוסים".
אז מה עושים?
"לאחרונה הוציא היועץ המשפטי של העירייה התראה לפני הגשת עתירה בג"צ נגד משרד התחבורה. אני מכין עכשיו מסמך שכולל את כל הבעיות ומה נדרש לעשות. לצערי, אין לנו דרך אחרת, כי הסמכות נמצאת אצלם. יעקב כהן, הממונה מטעמנו בעירייה, עושה נפלאות מול חברת האוטובוסים. כל קווי התלמידים הם בניגוד למדיניות משרד התחבורה, שמתנגד לקווי תלמידים. מה שיש זה רק בזכות פעילות ומאמץ שלנו. חברת קווים למעשה הרימה ידיים ולא מתכוונת להשתתף במכרז הבא במודיעין, ולכן היא נמצאת באווירת 'סוף קורס', ואת יכולה לראות את רמת המוטיבציה וההיענות שיש להם לצרכי הציבור. והציבור כאן סובל. נעשתה בדיקה לגבי התחבורה הציבורית בהשוואה לערים אחרות, ואנחנו נמצאים במצב גרוע. לכן אני מבין את הציבור שכועס וסובל ומבין את הטענות. מי שחושב שאנחנו לא שמים לב זאת פשוט טעות. אנחנו נלחמים, אבל היכולת שלנו מוגבלת. בסופו של דבר ובלית ברירה נגיש בג"ץ, כי מה שקורה במודיעין עבר כל גבול".
מחברת קווים נמסר השבוע: "לא היו נסיעות תלמידים שלא התבצעו. החברה מקפידה הקפדה יתרה בקווי תלמידים, ודואגת לבצע אותם בצורה כהלכה. אנו ערים לעומסי נוסעים בתקופה האחרונה בקווי תלמידים, ופועלים לתגבר אותם בנסיעות נוספות מעבר למוגדר ברישיון הקו".