2013: התושב הצעיר אור גרינפלד החליט לפתוח במירוץ וירטואלי לראשות העירייה, עוד טרם מלאו לו 22 שנה, ויש לו מסר חזק עבור ראש העיר הבא: "הישמע לקריאות הצעירים וטפח אותם – הם מבינים עניין. אחרי הכל, הם הדור הראשון שגדל במודיעין".
מה שהחל בנימה קומית הפך חמש שנים מאוחר יותר, בבחירות 2018, למציאות של ממש, כאשר גרינפלד התמודד עם תנועת "אנחנו הצעירים" שלו, אולם במהלך הקמפיין בחר לחבור אל מויש לוי ובסופו של דבר מצא את עצמו מחוץ לשולחן המועצה. שנתיים וחצי חולפות, עדי מן פורשת מהמועצה, וגרינפלד תופס את מקומה ומקבל לידיו את תיק העסקים הקטנים.
כעת, אחרי שנתיים וחצי של עשייה מתוך המועצה, מגיע גרינפלד אל הבחירות הקרובות בשל ומוכן מתמיד, ואף עומד בראש רשימת "המחנה הליברלי", בתמיכת מפלגת יש עתיד. "ב-2013 רצינו לעשות פה משהו, והיום אני מסתכל אחורה בגאווה. עשינו פה דברים. אני כאדם גם התפתחתי, הקהילה הזאת התפתחה ו"אנחנו הצעירים" זה משהו שהרבה יודעים מהו היום. כוח מאורגן ורלוונטי שלדעתי השפיע על המדיניות בעיר. אני עוד לא ראש העיר, כמו שאמרתי אז לחיים, וגם לא מתמודד, אבל היה הרבה תוכן מאחורי הקוריוז וזה מה שנתן את הדרייב לעשייה עד היום".
"המצב לא יכול להישאר ככה"
בוא נדבר על "המחנה הליברלי". הציניקנים יגידו שאתה "רוכב על הגל".
"אני לא חושב שאני רוכב על הגל. חייבים מחנה ליברלי חזק שיהיה במועצת העיר ובמוקדי קבלת ההחלטות בקואליציה. אני חושב שהעשייה שלי וסט הערכים שלי תואמים את המחנה הליברלי. אנחנו מקדמים פה עסקים גם בשבת, עושים אירועים גם בשבתות כתוצאה מהצעה שלי בהנהלת העיר. בסוף, מי שמתעלם מהמצב הלאומי כרגע לא רואה את התמונה הרחבה. חייבים לתת ביטחון לתושבים ולתושבות ולייצר פה סדר יום ליברלי, כי יכול להיות שינסו להנחית עלינו. ניסו לעשות את זה עם חוק המרכולים, ניסה לעשות את זה אבי מעוז. אי אפשר לתת לזה להתפשט ולחלחל. להיות ליברלי זה לתת מקום לכולם. זאת עיר שהיא דוגמה ומופת למה שצריך להיות במדינה".
אז אם אנחנו דוגמה ומופת, איפה פה חוסר הליברליות שצריך להתגונן מפניו?
"אנחנו צריכים לשמור על העיר כליברלית ופלורליסטית, כי לאט-לאט זה מחלחל. אני רואה את זה כל הזמן. אני רואה את זה בתפיסה של האנשים, בחוסר הקבלה ובשיח. כרגע אנחנו מייצרים סדר יום ליברלי במועצה, אבל פתאום יש גילויי שנאה ויש שריפה של דגלי להט"ב. זה יכול לחלחל למטה, ואנחנו רואים שהממשלה מייצרת שיח כזה וזה יכול להגיע גם לעיר. גם בוא, עד לא מזמן לא היו אירועים בשבתות עד שאני עשיתי. אני גם באתי ועשיתי "מפת שבת" של כל העסקים שפתוחים בעיר בשבתות. אנחנו צריכים לעבור תהליך של התעדכנות למושג מה זה ליברלי".
בניגוד לרבים מהמתמודדים האחרים בבחירות, גרינפלד טרם פרסם את המצטרפים לרשימתו, למרות שכבר הצהיר כי הרשימה תהיה שוויונית ותורכב בשיטת הריץ'-רץ'. לדבריו, הוא עדיין פתוח לאיחוד עם רשימות אחרות, גם בשל ה"אינפלציה" במספר הרשימות שכבר הודיעו כי יתמודדו. בינתיים, חזרנו איתו אל התיק המשמעותי בו הוא אוחז ולשיחה על מצב התעסוקה והעסקים בעיר.
"יש הרבה אתגרים שאנחנו צריכים להתמודד איתם, כמו למשל התעסוקה. זה מה שמייצר בסוף עיר שינה, וזה האתגר האמיתי של העיר", הוא אומר. "זה משפיע על זה שאין אנשים בעסקים בשעות היום, אין הכנסות לעירייה, אין חיבור קהילתי ועוד. אנחנו עיר של מאה אלף איש, עם עוגנים גדולים, והמצב לא יכול להישאר ככה".
אז מה עושים?
"צריך לעשות שלושה דברים: לתמרץ, להשביח ולעטוף את מעגלי הכוח והאנשים המוכשרים שיש פה. קרוב לרבע מהעיר הם אנשי הייטק, אבל רק 5% מהעסקים בעיר הם מהתחום. זה פרדוקס. אני מחזיק את תיק העסקים ומפתח עיניים של בעל עסק. אני מסתכל בעיניים של הדור שלי, שגדל כאן, ואין פה עבודה בעיר. יש פיתוח, יש מאמצים מצד העירייה, אבל צריך להביא פונקציה עירונית שתהיה אחראית על זה. אני נוסע בכל יום ראשון ונפגוש עם יזמים בניסיון להביא עסקים לעיר. יש תוכניות מטורפות לעתיד של העיר, אבל זה לא בשל כרגע. אני עושה את הפעילות כחבר מועצה בהתנדבות, אני גם לא קובע מדיניות, ואני רוצה שהעירייה תיקח את זה על עצמה. לגבי השבחה, בתוך העיר יש חיים. אנחנו עוזרים ומאפשרים ליצור חיים במרכזים המסחריים, דרך עסקים צעירים, על פי תוכנית שאני עשיתי עם בעלי העסקים וחברות הניהול של המרכזים, ועם יד מכוונת של מנהלת אופק. מרכז רננים ומרכז התחבורה ודונה סנטר והמרכז ברעות, כולם הופכים לאבן שואבת לצעירים. חייבים לייצר את הסצנה הזאת, וזה מה שיביא אנשים ועסקים לעיר".
במקביל, נדמה שבמע"ר העירייה לא מסייעת מספיק לבעלי העסקים. למה אין הנחות בארנונה ובאגרות למשך השנה הראשונה?
"אני בעד. הבאנו את בעלי העסקים לראש העיר, ואני אניע את זה ואדרוש לעשות מחשבה מחודשת על הארנונה במע"ר. לא הייתי בזמן התכנון, ואני חושב שיש שם אתגרים רבים. הבאתי הלוואות לעסקים דרך פילנתרופיה, לא דרך העירייה, יש לנו את מעו"ף שעושים ועוזרים, אנחנו כן עושים אירועים. אלה דברים שלא היו פעם. אני מגיע לכל אחד, שומע, ומנהלת אופק מסייעים, בשותפות מאוד מיוחדת ביני לבין גלי בר ניר המנכ"לית, ואנחנו מקלים בבירוקרטיה. יש סוף סוף אבא ואימא לעסקים במע"ר. אבל קח בחשבון שזו תקופה כלכלית מאוד קשה. העיר גדלה וצריך לזכור שהמע"ר רק בתחילת דרכו, רק בשלב א'. ברמת העירייה צריך להתערב שם עוד, לתמרץ ולסייע".
ואי אפשר להתעלם מהבעיה הגדולה של הצעירים, נושא הדיור.
"אני חושב שמחיר למשתכן רק יצר פערים גדולים יותר בחברה הישראלית, אבל זה באחריות המדינה. אי אפשר להמשיך ולגלגל את הבלוף, צריך לראות מה אנחנו יכולים לעשות. יש סצנה של דירות שותפים שצריך לתת לה יד, גם בקמפיין וגם בתיווך חברתי עירוני. יש את עניין פיצול הדירות בצמודי קרקע, אפשר לקחת מגרשים של קרקע עירונית ולשנות ייעוד ולבנות דיור לשכירות ארוכת טווח. יש גם זכויות בנייה על מרכזים מסחריים ואפשר להוסיף קומות לטובת דיור. יש מי שיחשוב שאין לזה היתכנות כלכלית, אבל צריך לחשוב ולנסות לדחוף את זה. אי אפשר לדעת במדינה הזאת מה יהיה עוד שבוע, ובגלל זה אני לא רוצה לחשוב על העתיד אלא על ההווה. לראות מה אנחנו יכולים לעשות כבר עכשיו".