את הרגע בו ראה את תוצאות הבחירות המקומיות אלעד שמעונוביץ, המשנה לראש העירייה בקדנציה הקודמת, ודאי לא דמיין כך. אחרי שנפרד מביבס בבחירות 2018, רץ בראש רשימה משלו ורשם הישג יפה בדמות שני מנדטים, בבחירות 2023 שמעונוביץ כיוון גבוה יותר.
בריאיון למודיעין NEWS לפני הבחירות הוא הצהיר כי המטרה שלו הפעם היא שלושה מנדטים ואת תפקיד סגן ראש העירייה בשכר, אולם בבוקר שאחרי הבחירות, ועוד הבוקר בו חגג 40, התבררו התוצאות המאכזבות. שמעונוביץ איבד מאות קולות לעומת בחירות 2018, הסתפק בשני מנדטים וצפה בהצלחה הגדולה של אור גרינפלד, מי שתפס את מקומו כ"צעיר" בפוליטיקה המקומית. עם זאת, בפוליטיקה כמו בפוליטיקה, למרות האכזבה מהתוצאות זכה שמעונוביץ להשיג לפחות אחת ממטרותיו, כאשר קיבל מביבס את משרת סגן ראש העירייה בשכר, לפחות לשנתיים וחצי הקרובות.
"הופתעתי, הופתעתי לרעה. חשבתי שיש לי את היכולת, לאורך כל הקמפיין הארוך הזה, להביא שלושה מנדטים, וזאת בהחלט הייתה תוצאה מאכזבת".
ואיך עבר יום ההולדת ה-40?
"אנשים לא תמיד מבינים כמה אירוע בחירות זה אירוע מורכב וקשה, שמלווה בלחץ ובמתח ובחוסר וודאות. וכשהכל מתערבב עם חודשים של קמפיין, מלחמה ומצב לאומי קשה שהשפיע על כולנו, ותוצאה פחות טובה ממה שקיוויתי, ויום הולדת 40 שזה ציון דרך, אז הכל התערבב יחד לסערת רגשות. אבל צריך כן להודות על מה שיש לך ומה שכן הצלחת להשיג, אז קיבלתי את זה בצורה שקולה. אני לא רוצה להשתמש בקלישאות, אבל פוליטיקה היא כמו גלגל בסופו של דבר. יש פעמים שאתה חזק יותר על הגלגל ויש פעמים שפחות, וצריך לדעת להתמודד עם כל הסיטואציות. בבחירות הקודמות ב-2018 סיימתי בתחושה מאוד טובה, עם שני מנדטים ותמיכה גדולה, אבל לא סיימתי אותן כסגן ראש עיר עם כל הכלים לעבוד ובסוף הייתי צריך להמשיך ולהתפרנס במקום אחר ולהקדיש לו את רוב היום. הפעם סיימתי בתחושה מאוד מאכזבת, אבל כן, לפחות בחצי הראשון של הקדנציה אני מקבל כלים ואפשרויות הרבה יותר טובות לעשות ולהצליח".
עבר בראש "למה אני צריך את זה בכלל"?
"כן, עבר. אני חושב שכל מערכת בחירות היא אתגר לכל פוליטיקאי ונבחר ציבור, גם כשאתה יוצא אליה וגם כשמסיים. אתה משלם מחירים אישיים ומשפחתיים לא פשוטים".
כמה שבועות אחרי, אתה יודע להגיד מה בעצם לא עבד?
"תראה, המלחמה שיבשה הרבה מהקמפיין ומתוכנית העבודה שלי. הרגשתי לפני המלחמה במומנטום חיובי, ובחירות הן מאוד קטע של מומנטום. בנוסף, לא ידעתי איך נחזור, לאיזה קמפיין ומה יהיה מצב הרוח ורמת הקשב של הציבור. התעסקתי יותר בעבודת מטה ושימור הבייס הקיים ופחות בעבודת שטח ויציאה לקניונים וכל הדברים האלה, כי חשבתי שמצב הרוח לא יאפשר את זה, וטעיתי. בסוף, בשלושת השבועות האחרונים התנהל קמפיין רגיל לכל דבר ועניין. גם אני מרגיש שלא מספיק דיברתי על העתיד והצבתי חזון. עשיתי קמפיין שדיבר על העשייה וההצלחות שלי בקדנציה הקודמת, ולא מספיק על הבטחות לעתיד, ואני חושב שגם זה משהו שאני צריך לתקן לפעם הבאה".
אתה כבר ותיק בפוליטיקה ובאמת אף פעם לא היית ממפריחי ההבטחות ומצהירי ההצהרות.
"נכון, ויכול להיות שאני צריך להשתפר בזה, בטח כשיש לי תוכניות ושאיפות לעשות דברים. תמיד יש מה ללמוד. אני לא חושב שיש פוליטיקאי שלא עושה טעויות, בטח בזמן קמפיין שזו תקופה מאוד אינטנסיבית עם המון קבלת החלטות. אתה רואה גם הפעם ותיקים ממני שעשו טעויות. תמיד יש מה לשפר, ומי שלא יודע לקבל תוצאה פחות טובה גם לא יידע להצליח בעתיד".
ונעבור לקדנציה הבאה. כסגן בשכר תהיה לך יותר יכולת להשפיע?
"אני חושב שזה עניין של הפניות והזמינות שלך לקדם דברים בתוך המערכת. אני חושב שבקדנציה האחרונה הייתי חבר המועצה ללא שכר עם הכי הרבה תפקידים ואחריות. זה קושי לא קטן, גם לעבוד במשרה מלאה, גם יש לי משפחה. ועכשיו אהיה חלק מהמנגנון, שנמצא שם ביום-יום ולהקדיש את כולך לטובת הנושאים והפרויקטים שרוצה לקדם, וזה בא לידי ביטוי גם בקידום יותר מהיר, בפעולות יותר נכונות ומעורבות בהחלטות שהן לא רק בתיקים שלך".
אחרי שלוש קדנציות, ולצד כל המעלות שלו, ביבס הוא גם ראש עירייה מאוד ריכוזי. עד כמה יש לך באמת יכולת השפעה?
"אני חושב שהעבודה האמיתית נעשית בתוך התיקים ולא בתוך המועצה. ברור לחלוטין שהוא שולט ברוב גדול במועצה ולא תעבור החלטת מועצה בלעדיו או כנגדו. אני חלק מהקואליציה שלו בעשור האחרון, ואני מרגיש שיש לי יכולת השפעה ויכולת לקדם דברים, והוכחתי את זה גם בסחלבים, גם בתרבות וגם בצעירים. אתה רואה שגם הבאתי יוזמות חדשות, כמו לדוגמה התחבורה הציבורית בסופי השבוע, כן קיבלתי את הגיבוי מביבס ואת היכולת להביא את זה לביצוע".
עד כמה זה פוגע בעיר לדעתך שאין בעיר אופוזיציה אמיתית, או אופוזיציה בכלל הפעם?
"קודם כל, ראש העיר נבחר בבחירה ישירה, התפקיד היחידי במדינה שנבחר כך, וזה המבנה. היתרונות של זה הם יציבות והמשכיות, והחסרונות הם מה שציינת. אין שיטה דמוקרטית שהיא מושלמת, וזה המצב לטוב ולרע. אני מניח שכל אחד בוחר את דרך ההתנהלות שלו, גם מול חיים אישית וגם מולו כראש העיר, ולומד להסתדר ולבחור איפה רבים ומתווכחים. וגם זה קורה לי איתו, רק לא מעל דפי התקשורת או בפייסבוק. זה חלק מהמתחים האפילו טבעיים לדעתי שיש בקואליציה ובעבודה ציבורית משותפת".
מה לא הצלחת לקדם בקדנציה הנוכחית?
"הרבה דברים. ניסיתי לקדם את נושא מוניות השירות, כמו שהתחייבתי במערכת הבחירות. הייתי בקשר עם שרת התחבורה ואז הממשלה נפלה, אז את המשאבים הכלכליים והמערכתיים השקענו בתחבורה הציבורית. רציתי לפתוח בעיר יותר פוד טראקים ממה שנפתחו בסוף. אתה יודע, רואים אותנו מצטלמים עם בעלי עסקים במע"ר ואומרים 'כמה קל לבוא ולהצטלם', אבל לא תמיד יודעים כמה עבודה נעשית מאחורי הקלעים. היו לא מעט בעלי עסקים שנפגשתי איתם וניסיתי להביא לעיר ומכל מיני סיבות לא הצלחתי. לא כל האירועים שניסיתי להרים התממשו, אבל זה חלק מהעשייה".
החלום להיות ראש העיר עדיין קיים, למרות התוצאות וההצלחה של גרינפלד?
"לא, זה לא השתנה. התמודדות על ראשות עיר היא מאוד מאוד נקודתית, עם היסטוריה של המועמד והניסיון והידע שלו, אבל בתוך המפה הפוליטית והאופציות זה מאוד נקודתי. לפני שנתיים היינו מדברים על מויש לוי, שעכשיו פרש, או על אילן בן סעדון, שהפעם קיבל תוצאה פחות טובה, והיום אנחנו במקום אחר וסביר להניח שבעוד שנתיים או חמש שוב נהיה במקום אחר. אבל החלומות לא השתנו וההחלטה תהיה בהתאם למצב באותו רגע, וכמו שתמיד אמרתי – אני אתמודד לראשות העיר ביום שאחשוב שאני האדם הכי טוב להוביל אותה".