שינויים בהרגלי הפריצה

יהודה גולן
2013-12-04 00:00:00
2013-12-04 00:00:00

מספר מקרי הפריצות בעיר צנח באחרונה באופן קיצוני. הסיבה המשוערת: לכידת כנופיה שהתמחתה בשכונות מוריה, הנביאים, רעות ומכבים. שללה – עד התפיסה – הגיע מעשרות בתים ודירות שנפרצו ותכולתן "נוקתה".

הדבר היה לפני מספר שבועות. לאחר מאמצים רבים שכללו מארבים, תצפיות, עבודת מודיעין עמוקה, תישאול מקורבים, חקירה מסועפת והרבה עבודת שטח מאומצת – הצליחו בלשי משטרת מודיעין לשים את ידם על שלושת חברי הכנופיה. כעת הם נמצאים במעצר וממתינים למשפטם. את ההישג מייחסים בתחנה למפקד יחידת הבילוש פקד נועם שביט, שלדברי מפקד התחנה אמיר קליין "ידע להביא את המודיעין הדרוש ואת כל המידע הנחוץ לנו כדי שנוכל לשים עליהם יד".

בשל חשאיות הפרטים בהליך המשפטי, המשטרה מנועה מלחשוף את שיטת העבודה שהביאה ללכידתם וכן פרטים נוספים. אולם סנ"צ קליין מבהיר: "ברור לנו שיש קשר הדוק בין תפיסת החוליה ובין הירידה במספר מקרי ההתפרצויות לדירות ובתים בעיר. יותר מזה אינני יכול לפרט".

המספרים לא משקרים

את החישובים אפשר לעשות לבד: בספטמבר 2012 נפרצו במודיעין 26 דירות. בספטמבר השנה – מיד לאחר לכידת החוליה – נפרצו בעיר רק שלוש דירות. בסך הכל במהלך 2013 נפרצו במודיעין כמאה דירות. נתונים סופיים ומדוייקים לגבי כל השנה עדיין אין אבל כבר עכשיו ברור שמדובר בירידה של עשרות אחוזים יחסית לשנה שעברה. אם עד אוגוסט 2013 נרשמה עליה של 15 דירות שנפרצו בעיר למול התקופה המקבילה בשנת 2012, הרי שמאוגוסט ועד היום נרשמה כבר ירידה כוללת של 20 דירות שנפרצו מול התקופה המקבילה אשתקד. ("בתוך שלושה חודשים סגרנו פער של שלושים וחמש דירות שנפרצו", אומרים בתחנה).

סנ"צ קליין, בטוח כאן יותר עכשיו?

"מודיעין היא כיום העיר הכי בטוחה בארץ מבחינת אלימות ומספר מקרי הפשיעה הנמוך ביותר בישראל. אם ניקח בחשבון את מספר התושבים מול מספר מעשי הפשיעה בדגש על עבירות רכוש – אנחנו נמצאים בטופ של ההצלחות ובשפל של העבירות".

היסטוריה של אלימות

מודיעין היא עיר צומחת עם גידול אוכלוסיה של כחמישה אחוז בשנה. למרות הגידול המשמעותי הזה במספר התושבים, חלה ירידה במספר עבירות הרכוש בעיר. קליין: "נוספו לנו בשנה האחרונה אלף דירות חדשות ויותר מאלף רכבים. עשרות בתי עסק חדשים נפתחו. למול זאת דווקא צמצמנו את מספר העבירות".

לא תמיד היו כך פני הדברים. רמת הפשיעה במודיעין היתה במגמת עליה במשך שנות קיומה הראשונות, ומגמה זו נמשכה עד 2006 לפחות. אז החלה התייצבות, אבל עד אז מספרי הפשיעה היו גבוהים מאד יחסית לעיר הצעירה. מאז 2006, שבה הצליחה המשטרה לבלום את הגידול בפשיעה, החל אט אט שינוי מגמה. בעיקר בתחומי ההתפרצויות לבתים ודירות ובגניבות רכבים. קליין מייחס למספר גורמים את ההצלחה הגדולה בהקטנת מימדי הפשיעה: "ראשית השלמת גדר ההפרדה בשנת 2009 הביאה לירידה דראסטית במספר גניבות הרכב. אם לפני בניית הגדר היו נגנבים באזור מודיעין כארבע מאות כלי רכב בממוצע בשנה, הרי שבשנה האחרונה למשל נגנבו בתחומי העיר 50 רכבים. זאת גם ירידה יפה לעומת 70 רכבים שנגנבו בשנת 2012".

אתם פועלים רק בעיר?

"משטרת מודיעין תופסת בתחומי העיר ובצירי התנועה הראשיים שבסביבת מודיעין כמו כביש 443, כביש 431 וכביש 1 וכביש 6, רכבים גנובים רבים שנגנבו גם במקומות יישוב אחרים. בגלל הקרבה של העיר לצירי תנועה ראשיים וגם עקב פעילות מוגברת של יחידות ארציות נוספות כמו אתג"ר שהיא יחידה ארצית העוסקת בגניבות כלי רכב לרשות הפלסטינית והיס"מ, שעימן אנו עובדים בשיתוף פעולה מלא".

גם בפריצות לבתים ולדירות חלה ירידה גדולה בנתוני הפשיעה, אמנם את סיכומי שנת 2012 אמיר קליין שומר לסוף השנה, אבל הוא מוכן לציין כי "הירידה התרחשה בגלל גדר ההפרדה, מכיוון שלפורצים הפלסטינים היה קשה לנוע עם שללם ובנקודות הביקורת, במעברים ובמחסומים, קשה להם מאד לעבור עם שלל הגניבות וכמובן בגלל פעולות שיטור שאנחנו מבצעים ושאי אפשר לחשוף אותם כדי שלא לספק מידע לפושעים".

הקלות הבלתי נסבלת

זה נכון שקל לפרוץ לבתים יותר ממה שנדמה?

"קל מאד היום לשכפל מפתח. מי שהולך למשל לסופר ותוקע את הברזל לעגלה כדי לשחררה, בדרך כלל מחובר לברזל כל צרור המפתחות וזה קל מאד לשים פלסטלינה על המפתח ולשכפלו. גם קל להשיג מפתח שנתתם לילד לבית הספר והוא השאיר בתיק, לכן תמיד נתקו את מפתח הבית מהמטבע שמכניסים לעגלת הסופר ולילד תמיד תתלו את המפתח על הצוואר בשרשרת דיסקית, מתחת לגופיה".

לגבי גניבות מתוך מכוניות חונות נרשמה בתחנה ירידה משמעותית של כמעט 30%. משבעים מקרים בשנת 2012 לחמישים מקרים בשנת 2013. בנקודה זו מבקש מפקד התחנה להסביר כי "מאד מאד חשוב שלא להשאיר בכלי רכב חונים ציוד יקר ערך כמו סמארטפונים, לפטופים, אייפדים או ארנקים". לדבריו "הרבה מאד התפרצויות לכלי רכב מתבצעות כשהגנב המקרי רואה בתוך הרכב ציוד יקר וברוב המקרים זה נגמר בשבירת שמשה וגניבה".

מהי "כנופיית בית העלמין"?

"לאחרונה חיסלנו תופעה של פריצה לרכבים ליד בית הקברות בעיר. אנשים שהשתתפו בלוויה או אזכרה חזרו לרכב וגילו כי רכבם נפרץ. שכבנו שלושה ימים שם במארבים ולבסוף תפסנו את חבורת הפורצים ומיגרנו את התופעה".

גם תופעת הפריצות לבתי עסק ירדה משמעותית בעיר במהלך החודשים האחרונים. קליין: "גם פריצה למחסן באתר בניה וגניבת מעדר נחשבת לפריצה לבית עסק ובמודיעין יש הרבה מאד בתי עסק כי יש כאן הרבה מאד אתרי בניה. למרות זאת, שיעור הפריצות לבתי עסק בעיר הוא מהנמוכים בארץ ובשנה האחרונה נרשמו כאן 40 פריצות בלבד. רובן היו במחסנים באתרי בניה ואם ניקח בחשבון שבעיר נפתחו בשנה האחרונה שלושים עסקים חדשים, זאת ירידה של ממש".

(צילום אילוסטרציה חורחה נובומינסקי)

כתבות נוספות

שמה אותנו על המפה

מגפת הקורונה והמלחמה הביאו את מדריכת הטיולים נטע ברינט להתמקד בקהל הישראלי, וכיום מגיעים אליה מכל הארץ לסיורים ופעילויות שהיא מקיימת במודיעין והסביבה

מתאחדים ומתנגדים

לאחר שנים רבות נפל הפור ושני איחודים יירשמו בשנה הבאה בין בתי ספר יסודיים בעיר. במקביל, בעירייה שקלו להעביר את ניצנים לנתיב זבולון שמתפנה, אבל לא כולם מתלהבים

שמה אותנו על המפה

מגפת הקורונה והמלחמה הביאו את מדריכת הטיולים נטע ברינט להתמקד בקהל הישראלי, וכיום מגיעים אליה מכל הארץ לסיורים ופעילויות שהיא מקיימת במודיעין והסביבה

המשך קריאה »

מתאחדים ומתנגדים

לאחר שנים רבות נפל הפור ושני איחודים יירשמו בשנה הבאה בין בתי ספר יסודיים בעיר. במקביל, בעירייה שקלו להעביר את ניצנים לנתיב זבולון שמתפנה, אבל לא כולם מתלהבים

המשך קריאה »