זה החל כמבצע שגרתי של משטרת מודיעין לבדיקת תקינות כלי רכב מסחריים, אבל הפך לתביעה נגד המשטרה בטענה להפרת זכויותיהם של הנבדקים. המבצע היה לפני שבוע במחסום מכבים, ומשם הופנו הנהגים שנמצאו בעייתיים לתחנת המשטרה בעיר. על מה שאירע בהמשך מרחיבה עורכת הדין חנה דוד, שמייצגת את הנהגים:
"מדובר בכארבעים נהגים, כולם תושבי מזרח ירושלים. בידי סרטון וידאו אותו צילמו הנהגים שבו נראים עשרות כלי הרכב שהובלו והוחנו על שדרות החשמונאים. הסרטון מוכיח כי השוטרים פעלו בניגוד חמור לחוק, תוך פגיעה גסה בזכויות הנהגים"?
"השוטרים רשמו את שעת עיכוב הנהגים ואת מקום עיכובם למרות שהפרטים לא היו נכונים. היו נהגים שהמתינו במקום כשלוש שעות והיו גם כאלה שעוכבו לשש שעות. אסור לשוטר לעכב אזרח ליותר משלוש שעות ללא אישור ממונה. ובכל מקרה – העיכוב צריך להיות לזמן המינימלי ביותר, מאחר ומדובר בהגבלת חירותו של אדם. מעבר לשלוש שעות יש לעצור את האזרח וליידע אותו מדוע הוא עצור".
עוה"ד דוד, בעצמה שוטרת לשעבר, טוענת כי נוהל בדיקת תקינות כלי רכב במשטרת ישראל שונה מאוד ממה שבוצע במודיעין. על פי הנוהל הסטנדרטי, בוחן הרכב והשוטרים המתלווים אליו מורידים רכב בודד מהכביש, בודקים אותו, משלחים אותו לדרכו, ורק אז תרים ומעכבים רכב נוסף לבדיקה. זאת כדי שלא לעכב נהגים שלא לצורך. "הפעולה של הורדה סיטונאית של רכבים מסחריים תוך כדי יום עבודה ועיכובם לחצי יום היא חסרת תקדים ומנוגדת לחוק"" היא אומרת. "זה מזכיר את ימי הממשל הצבאי שהיה נהוג ביישוב הערבי בישראל בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת".
בשם מספר נהגים עתרה דוד לבית הדין לתעבורה בשני סעיפים עיקריים: בקשה להחזרת רכב שהושבת, ובקשה להישפט ולבטל דו"ח כספי. לדבריה, בעל חברה שנפגע מהשבתת כלי הרכב שוקל להגיש תביעה אזרחית נגד המשטרה, לאחר שבעקבות עיכוב הנהג שלו הוא נאלץ להתמודד עם לקוחות מאוכזבים ואף לזרוק סחורה שניזוקה בגלל ההמתנה.
מהמשטרה נמסר בתגובה: "בחודשים האחרונים בוצעו בגזרת מרחב שפלה בערים מודיעין רמלה ולוד מבצעים לאיתור בדיקה והורדה מהכביש של כלי רכב עם ליקויי בטיחות חמורים.
במהלך המבצעים נבדקו מאות כלי רכב ע"י בוחנים ולמעלה מ-280 כלי רכב הורדו מהכביש. במבצע שנערך במודיעין הורדו מהכביש 45 כלי רכב עם ליקויים בטיחותיים מסוכנים לרבות כלי רכב שנסעו ללא מערכות בלמים, מערכות היגוי לקויות, צמיגים בלויים ועוד.
עשרה כלי רכב מתוך 45 הושבתו. הפעילות נעשתה במסגרת מאמץ לאיתור כלי רכב בעלי ליקויי בטיחות מסוכנים ולא נגד נהגים. למותר לציין כי נבדקו נהגים יהודיים וערבים כאחד ללא הבדל דת או לאום. משטרת ישראל תמשיך לקיים מבצעים להורדת כלי רכב מסוכנים מהכביש לשמירה על בטחונם של משתמשי הדרך".
תמונה מתוך הסרטון שבידי התביעה: שורת המכוניות בשדרות החשמונאים.