המתפללים בבית הכנסת "משכן גרשון" בשדרות עמק זבולון נדהמו לגלות בשבת בבוקר, כשהגיעו לתפילת שחרית, כי נעשה ניסיון להצית את בית הכנסת ולהעלותו באש.
אריאל עמיחי, יו"ר עמותת "מאיר מודיעין" שבית הכנסת שייך לה, היה מזועזע: "הגענו בשבת לקראת תשע בבוקר וגילינו את דבר השריפה. המקום כבר היה אפוף בעשן אבל האש כבתה במהלך הלילה. נגרם נזק לכיסאות, לספרי קודש, פרוכת של ארון הקודש נשרפה כך גם כמה טליתות. למזלנו האש כבתה כנראה מעצמה במהלך הלילה והנזק שנגרם היה יכול להיות גבוה בהרבה".
לדעתך זו הצתה?
"ברור שמדובר בהצתה, כי מישהו הוציא את עלוני בית הכנסת מהארונות, קירב את הכיסאות למרכז והניח שם ספרים כדי ללבות את האש. המזל הגדול הוא שספרי התורה לא נפגעו, למרות שכמה ספרי קודש וסידורים נשרפו ונחרכו. היה כאן נס גדול, ולא משנה לי אם מי ששרף את המקום הם בני נוער או מישהו אחר".
חוקר השריפות של שירותי הכבאות הוזעק לבית הכנסת ואיתר לפחות שני מוקדי שריפה. מספר עמיחי: "חוקר השריפות אמר לי שהוא כבר תשע עשרה שנים במקצוע ועם אש כזאת הבניין כולו היה אמור לעלות באש".
איך הזעקתם את כוחות הביטחון בשבת, בלי טלפונים?
"כדי לא לחלל את השבת ולטלפן למשטרה אחד המתפללים ניגש למעונו של מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו שגר ברחוב סמוך והמאבטח שלו טילפן למוקד 100 והזמין ניידת משטרה לזירת האירוע".
למקום הגיע גם סגן מפקד תחנת מודיעין, רפ"ק יניב פינקל, שהחל בגביית עדויות ואיסוף מימצאים מהזירה. גם אנשי זיהוי פלילי הוזעקו ולקחו טביעות אצבעות בניסיון לאתר את האחראים. נבדק מידע על שכן שטילפן למוקד 100 בחצות הלילה ודיווח על נערים שמשחקים סמוך לבית הכנסת ומציתים מדורה. מפקד התחנה, סנ"צ אמיר קליין, אמר כי "אנחנו מטפלים בחקירה ברגישות רבה משום שמדובר בבית כנסת ומקום קדוש. כל כיווני החקירה נבדקים ביסודיות. יחד עם זאת אנחנו לא שוללים שום אפשרות לגבי המציתים ואני בטוח שנגיע לאחראים לדבר".
גם מיכאל חרל"פ, סגן ראש העיריה, היה נסער מהמקרה: "ניסיון ההצתה הוא עליית מדרגה ואסור לעבור על כך לסדר היום. בית כנסת הוא מקום מקודש לעם היהודי וכך היה בכל הדורות. אנו מזועזעים וכואבים מניסיון ההצתה של בית הכנסת שלמזלנו לא צלח. ביקרתי מיד בצאת השבת בבית הכנסת והיה שם נס גדול כשבית הכנסת לא נשרף כולו".
לאן הולכים מכאן?
"ביקשתי ממפקד תחנה משטרת מודיעין להמשיך בחקירה עד לתפיסת הגורמים האחראים לניסיון ההצתה ואני בטוח שהמשטרה תתייחס לנושא בכובד ראש ותעשה ככל יכולתה לתפישת האשמים. כמו כן ביקשתי מראש מינהל החינוך שבכל בתי הספר ותנועות הנוער בעיר יוקדש שיעור על הנושא של הרס, ונדליזם, פגיעה ברכוש לאור חומרתו של המקרה".
בקרוב – משטרה קהילתית
את באגסי סיגל ואל קאפון לא תראו שועטים ברחובות העיר בלילות גשומים ויורים לכל עבר, וגם סוחרי סמים לא ממש מציפים כאן כל פינה ובתי הימורים לא חוקיים ממש לא פועלים בשכונות העיר. אבל בכל זאת – מודיעין זוכה לקבל יחידת שיטור ואכיפה מיוחדת במינה. עם סמכויות שיטור ומעצר לכל דבר, שידאגו שהתושבים יוכלו לישון יותר בשקט.
נא להכיר: המשטרה העירונית החדשה יוצאת לדרך בקרוב מאד. "השאיפה שלי היא שבתחילת חודש מרץ הקרוב תושבי העיר יראו ניידות שיטור עירוני מסתובבות ברחובות", חושף מפקד משטרת במודיעין סנ"צ אמיר קליין. ובעברית: התחנה המקומית עומדת לקבל תוספת רצינית של כח אדם וניידות, שישדרגו אותה מאוד.
הסיבה לשינוי היא החלטה אסטרטגית שהתקבלה במשטרה ובעיריית מודיעין, להקים משטרה עירונית לצד משטרת העיר, עקב הצורך שנוצר לכח שיטור עירוני שיטפל כאן במפגעים שממש "מעצבנים"את התושבים, כמו רעש בלילות שבני נוער מקימים בעיקר בחופשות, או וונדליזם בפארקים העירונים, כולל ניפוץ מתקני שעשועים, כשלכל זה לא פעם מתלווה גם סצינת שתיית אלכוהול, שלא ממש עושה נחת להורים ובכלל לתושבים.
סנ"צ קליין, מה תקבלו כתוספת שיטור?
"נקבל 15 שוטרים, קצין אחד ועוד 14 שוטרים סיירים ושמונה ניידות משטרה חדשות. זה כוח משמעותי מאד, כך שנוכל להפנות כוחות שיטור אחרים למשימות שעד היום אמנם טיפלנו בהן, אבל לא תמיד לעומק וביסודיות שרצינו".
מתי תקבל את האנשים ואת האמצעים?
"בתחילת ינואר הקרוב נהיה כבר מאחורי שלב הבירוקרטיה, כלומר כל התקנים מאושרים, כח האדם ידוע, כך שלקראת מרץ 2015 התושבים יתחילו לראות ברחובות ניידות של שיטור עירוני".
איך יורכב הכח?
"מדובר על 28 סיירים, 14 שוטרי משטרת ישראל ועוד 14 פקחים עירוניים. הכח יחולק לצוותים, שוטר ופקח בכל ניידת, שיוזנקו לאירועים שתכליתם פגיעה באיכות החיים של התושבים".
תסביר מה הכוונה…
"לא כל עבירה שמתבצעת בתחומי העיר מודיעין – יש לה נגיעה מיידית לחיים של התושבים. למשל פעילות נגד מסיעי פועלים פלסטינים, שנעשית בכל הזמן, לא ממש נוגעת לתושבים בכל רגע נתון. אבל רעש, אלימות ברחוב, הפרות סדר, שתיית אלכוהול, זריקת חפצים, מכות, השחתת רכוש, סיכסוכי שכנים, דברים כאלה – השיטור העירוני הוא הכח הראשון שיוזנק לטפל בזה".
בעצם מדוע צריך כאן משטרה עירונית, אנחנו לא בארצות הברית, הפשע בעיר די שולי, אז מה הסיפור?
"נכון שרמת הפשיעה כאן נמוכה וטוב שכך, אבל יש הרבה דברים לפעמים קטנים שמעצבנים את התושבים ופוגעים באיכות החיים. לא צריך הרבה כדי להרוס לתושב את שמחת החיים שלו. תחשוב על מישהו שגר ליד פארק ובלילה, בעיקר בלילות קיץ, יש רעש מתחת לחלון, הוא צריך לקום בבוקר לעבודה ולא מצליח לישון. היום שלו הרוס אחר כך. נכון שזה לא אלימות או שוד, אבל רעש הוא מטרד ומטרד מאד מאד אקוטי עבור התושבים וזאת רק דוגמה אחת".
כלומר מישהו הגיע למסקנה שבכל זאת הנוער כאן די פרובלמטי בכל מה שקשור להתנהגות?
"מדובר בראייה משותפת של העירייה והמשטרה לגבי הצרכים של תושבי העיר. אני שמח לומר שכיום גם חיים ביבס וגם אני רואים עין בעין את האינטרס של העיר, וזה מה שהוביל בסופו של דבר להחלטה להקים את השיטור העירוני".
ולפי מה החלטתם על יעדי המשטרה העירונית?
"כמובן לפי סדר עדיפויות שנקבע. ראש העיר קבע את היעדים שבהם הוא רוצה לטפל, במקביל המשטרה קבעה את יעדיה ובישיבה משותפת נקבעו היעדים המשותפים שלנו, שעל המשטרה העירונית נטיל את הטיפול בהם".
ומה בראש סדר העדיפויות?
"תחת הכותרת של 'איכות חיי התושבים' הכנסנו את הטיפול במוקדי הרעש, את השתייה והשיכרות, הוונדליזם ברחובות, נוכחות של רוכלים, ליכלוך וכל מה שקשור לאירועים בעלי אופי עירוני. אגב רוב היעדים שלנו הם משולבים. כלומר גם ראש העיר וגם המשטרה הציבו אותם בראש הרשימה".
ואיך זה יעבוד בשטח?
"בכל ניידת ישבו שוטר אחד ופקח עירוני אחד, שיהיו לו סמכויות שיטור. השוטר יקבל דיווחים ממוקד 100 של המשטרה והפקח יקבל דיווחים ממוקד 106 העירוני. שניהם יצליבו את המידע ויחליטו לאיזה אירוע הם 'רצים' קודם. הניידות של המשטרה העירונית יהיו זמינות ברחובות במהירות כך שנגיע מהר מאד לכל זירת התרחשות בעיר".
ואם למשל אתם נתקלים במקרה של עישון סמים, או מכירת סמים, השיטור העירוני יטפל במקרה או שהם יזעיקו את מחלק הסמים של התחנה וימתינו לבלשים?
"הם כמובן יתנו מענה ראשוני, יעצרו את מי שצריך ויעבירו אותו להמשך טיפול לידי הבלשים. זה ממש כמו היום שהסיירים מגיבים ראשונים ואז מעבירים את הטיפול למחלק המתאים, תנועה, חקירות, נוער או סמים, בהתאם למקרה".
הפקחים העירוניים יהיו ברמת הכשרה של השוטרים?
"כן ודאי, הפקחים העירונים שיפעלו בתוך ניידות המשטרה יעברו הכשרה מבצעית מקיפה, כולל קורס שיכלול אלמנטים של שימוש בכח, הגנה עצמית, ועוד סוגי הכשרה מבצעית שיכשיר אותם לתפקיד".
מדובר בהשקעה כספית גדולה, איך זה מסתדר מבחינה תקציבית?
התקציב למשטרה העירונית נקבע כבר מראש, ומעוגן בספר התקציב, גם המשטרה וגם העירייה משתתפות במימון המשטרה העירונית. ההשקעה של המשטרה בפרוייקט בא על רקע ההבנה של אגף התיכנון במשטרה (אג"ת) בצורך, במשטרה הבינו שבעיר מודיעין ישנם אירועים שהם בעיקר על בסיס איכות חיים, ואת המענה לאירועים האלה תיתן משטרה עירונית בצורה מיטבית".
אני המפקד!
השבוע נפגש סנ"צ קליין עם ביבס כדי לתאם "סגירות" אחרונות של הפרוייקט. מבחינתו ביבס הוא המקביל לו בהפעלת הכח, אבל קליין יודע שבהרבה דרגים מעליו במשטרה בוחנים היטב את הצלחת הפרוייקט, שאם אכן יתן פירות במודיעין, ישמש מודל להרבה ערים בישראל. אחת העדויות לכך שהמשטרה מייחסת חשיבות גבוהה למשטרה העירונית במודיעין, למרות שעד היום לא נעשה מאמץ שיווקי ויחצ"ני בנושא, הוא מפקד השיטור העירוני, שטרם נקבע, אבל מה שכן נקבע כבר היא העובדה שמפקד השיטור העירוני יהיה כפוף ישירות למפקד המשטרה קליין ולא לקצין אג"ם, או לראש אחד המחלקים בתחנה.
קליין: "רק אני אתן למפקד המשטרה העירונית פקודות. הוא יהיה כפוף אלי. בכלל, המשטרה העירונית שייכת למשטרה ולא לעירייה וצריך להבין את זה. לכן מפקד המשטרה העירונית הוא מקביל לקצינים בכירים בתחנה, שזה מעניק לו עמדת כוח גדולה יותר, לו ולמשטרה העירונית ואנחנו רצינו ליצור את המצב הזה".
סנ"צ אמיר קליין. אני אנווט (צילום ארכיון)
מבחינה העירייה וגם מבחינת המשטרה, המשטרה העירונית במודיעין היא ספינת הדגל של שנת 2015 בתחום הביטחון האישי והאזרחי בעיר, "זאת תפנית חשובה מאד בחיי העיר", מציין קליין ומסביר ש"מה שהפיל את האסימון היה המקרה הטראגי של גדי וקסמן ז"ל בבאר שבע, שבסך הכל ירד למטה כדי לבקש קצת שקט מצעירים שרעשו ונדקר למוות".
הדוגמה הזאת מתאימה למודיעין?
"זה יכול להתרחש בכל מקום ובכל עיר, עובדה היא שזה קרה בחטף, ואדם נהרג ככה סתם, כתוצאה מהמקרה הזה אנחנו מנחים אזרחים שמתלוננים על רעש שמקימים צעירים בעיר, שלא יירדו למטה ושלא יתעמתו עם הנערים, כדי שלא יידקרו או ייפגעו, כי אתה לא יכול לדעת מי מהם תחת השפעת סמים או אלכוהול ואתה יכול להיפגע, ההתייחסות שלנו כמשטרה לנושא הרעש, הוונדליזם, וגם השתיה והשיכרות שינתה פאזה לגמרי מאז המקרה בבאר שבע.
עורו ההורים
חבר מועצת העיר, מחזיק תיק הנוער והצעירים אלעד שמעונוביץ, התייחס לתופעת הוונדליזם ושכרות בני הנוער: "הגרף הוא מאוד ברור: ככל שאנחנו מייצרים יותר פעילות ומסגרות לבני הנוער בעיר, כך רמת ההתנהגויות בסיכון כמו שתיית אלכוהול או ונדליזם יורדת. ראינו את זה בקיץ כאשר התקיימה פעילות מודיעין ויליג' בחופש הגדול היו הרבה פחות מקרים של אלימות, ונדליזם והקמות רעש. הגדרנו את ימי שישי כיעד מרכזי בשנה הנוכחית ליצירת פעילות. כבר בשישי הקרוב, במסגרת פסטיבל צלילי סתיו תתקיים הופעה לבני נוער עם גיא ויהל מכוכב נולד ובחודש הקרוב ייפתחו לפעילות שלושה מועדוני נוער ברחבי העיר".
יחד עם זאת שמעונוביץ מציין כי "ההורים הם חלק בלתי נפרד מהמאמצים, לדעת איפה הילד שלהם, מה הוא עושה ועם מי הוא מסתובב ומתי הוא חוזר. אנחנו לא מתחמקים מאחריות בעירייה, גם בחינוך וגם באכיפה, אבל רק במשולש של פעילות לנוער, חינוך ואכיפה עם השיטור המשולב החדש, והתערבות הורים נצליח להקטין התנהגויות בסיכון בקרב בני נוער".
בתמונה: הנזק בבית הכנסת. "מזל שספרי התורה לא נשרפו" (צילום מתפללי בית הכנסת)