בשעה שבישראל סמי הפיצוציות הולכים ותופסים חלק גדול יותר בתחום הסמים, במודיעין הצליחה המשטרה למגר את התופעה כליל. כך מדווח מפקד התחנה, סנ"צ אמיר קליין. "אנחנו עושים ביקורות פתע בכל הפיצוציות בעיר וכבר תקופה ארוכה שבפיצוציות בעיר אין סמים", הוא אומר. "מבחינתנו בתחום סמי הפיצוציות מודיעין היא עיר נקיה. בעלי הפיצוציות הבינו שאם הם רוצים לשמור על מקום עבודתם, כדאי להם מאד שלא להכניס את הסמים לפיצוציה".
השבוע קבעה ועדת הבריאות של הכנסת כי רשימה ארוכה נוספת של חומרים מסוכנים הנמכרים בפיצוציות ברחבי הארץ והוכח כי הם גורמים לפעילות פסיכואקטיבית, יוצאו אל מחוץ לחוק. בין החומרים שפסלה הוועדה: צמח בשם "קראטום" הגדל בתאילנד, המכיל חומרים פסיכואקטיביים ומשנים מצבי רוח. השפעת החומרים דומה למורפיום וידוע על מקרים בהם גרמו למוות כתוצאה מבצקת בריאות וכשל נשימתי. משפחות של קנבינואידים סינתטיים (כימיקלים שמיוצרים באופן מלאכותי ב"מעבדות" לא חוקיות, ללא כל פיקוח רפואי), הנכללות בסם הפיצוציות "נייס גיא" וגורמות להשפעות פסיכוטרופיות ושינויי תודעה.
נציג המשטרה דיווח לוועדה כי מאז כניסתו לתוקף (לפני כחצי שנה) של חוק המרחיב את סמכויות המשטרה ומשרד הבריאות במלחמה בסמים מסוכנים, נרשמה עלייה של 524% בפתיחת תיקים פליליים על מכירה, שידול וייבוא חומרים אסורים ונפתחו 1,690 תיקים בחצי השנה אחרונה לעומת 322 בשנת 2013. בנוסף – הוגשו 309 כתבי אישום, להבדיל מ-16 בשנה הקודמת. עוד ציין "בשל החרמת החומרים והפעילות הנמרצת של המשטרה, שקית של סם פיצוציות נמכרת היום בין 120 ל-150 שקלים, בעוד שלפני שנה עלותה עמדה על 50 שקלים".
בעמותת "אל סם" מסבירים כי "הסמים הנמכרים בפיצוציות, מתחלפים ומתחדשים בקצב מהיר. הם משווקים כחומרים חוקיים ולא מזיקים מכיוון שכל עוד החומר הפעיל לא נבדק על ידי משרד הבריאות הוא נחשב לחומר חסר מעמד ולא יכול להיכנס לפקודת הסמים הלא חוקיים. בתוך הפרצה הזו ועל גב הנאיביות והבורות של הבליינים הצעירים, פועלים בעלי הפיצוציות".
אתר העמותה מפרט כי "בין סמי הפיצוציות הנפוצים ביותר כיום ניתן למצוא: נגזרות 'חגיגת', נמכרות תחת שמות כמו 'חגיגת קיץ', 'תותי פרוטי', 'חלום מתוק', 'שרי', 'רקפת', 'דרגון-פליי', 'שלגיה' ועוד. אלה נמכרים בקפסולה המכילה אבקה לבנה, וכולם מכילים תרכובת שונה של החומרים הפעילים קתינון או מתהקאתינון שפועלים כממריצים ומעוררים. מלבד הנזק של ממריצים לא מבוקרים שנכנסים לגוף ומשפיעים על המוח (בדומה לקוקאין ואקסטזי) בני נוער וצעירים נוטים לשתות אלכוהול תוך כדי הבילוי אם על מנת לאזן את השפעת הממריצים או כחלק מתרבות הבילוי הרווחת, ולא מודעים לנזק הכפול שנגרם למערכת העצבית של הגוף כתוצאה מהכנסת חומרים בעלי השפעות סותרות ומנוגדות."
בתמונה: פיצוציה. (צילום אילוסטרציה: miss pupik)