מדי שבת הומה יער בן שמן, שעכשיו מצוי בשיא פריחתו, מטיילים ומנגליסטים הגודשים כל פינה. אחת הפינות הפחות מוכרות לקהל הרחב נמצאת צפונית למושב שילת. הפרש הגבהים בין הרכס שעליו נמצא המושב לנחל מודיעין שמתחת כולל מצוק בגובה 32 מטר. המצוק הוא קיר תלול שכבר לפני שנים "קרץ" למטפסים. פעם היו מגיעים אליו רק ה"משוגעים לדבר". עם איכלוס האיזור והקמת העיר מודיעין התרבו המטפסים והגולשים. בשלב מסויים גם קובעו למצוק נקודות עגינה, אך בשנים האחרונות הוא מהווה "כאב ראש" לרשויות. הסיבה – היותו זמין לכל (בשטח פתוח) מהווה סכנה לציבור. הנסיונות לאסור על השימוש בו התגלו עד כה כלא יעילים במיוחד. אחרי הכל – "מצוק" הוא לא בדיוק משהו שאפשר לסגור כך סתם.
בשבוע שעבר הגיע למקום צעיר בשנות העשרים לחייו. הבילוי שתיכנן הסתיים בתאונה קשה: הוא נפל מהמצוק ונפצע באורח קשה מאוד. כדי לעמוד על פופולריות המקום ולראות מה קורה בו יצאנו לשם בשבת האחרונה. המראה לא השאיר מקום לפרשנות: קבוצות של מטיילים, גולשים מקצועיים (ואולי גם פחות מקצועיים) גדשו את המקום וגלשו בנחת.
כאמור, המצוק הגבוה חולש על האזור ופונה לכיוון צפון, כך שרוב היום הוא מוצל, עובדה המוסיפה לפופולריות שלי בקרב קהילת הטיפוס והסנפלינג. כבר במילניום הקודם עלה המקום על מפת המטפסים, אולם הקפיצה בפופולריות שלו אירעה לאחר פריצת האינתיפאדה השנייה בשנת 2001, כאשר חובבי הספורט האתגרי הפסיקו לפקוד את המצוקים שבשטחי הרשות הפלסטינית בעקבות המצב הבטחוני.
ניתן להגיע למצוק מלמטה, דרך נחל מודיעין, או מלמעלה – דרך יער בן שמן. המצוק, הבנוי מסלע גיר ונחשב ליציב למדי, מחולק לשלושה אזורי טיפוס/גלישה, בהם הותקנו עוגנים והוכשרו 26 מסלולי טיפוס וגלישה ספורטיביים בדרגות קושי שונות. בין היתר מתאמנות במקום מספר יחידות חילוץ, ביניהן היחידה הצה"לית 669 שהתאמנה כאן בעבר באופן קבוע.
הם גולשים ושרים
בבוקר שבת אנו מתרחקים מעט מהמטיילים הגודשים את שולחנות קק"ל שביער ופונים צפונה כאשר לאחר הליכה של מאה מטרים מתגלה קצה המצוק כשהוא עמוס מטפסים וגולשים. את מסלול הטיפוס מאכלסת קבוצת צעירים, במסלול הגלישה המזרחי מדרבנים שני אבות את בניהם להתמודד עם הפחד שאחז בהם בעת התחלת הגלישה מטה ("בלי פאניקה, תשירו את 'מעליות עולות יורדות ומתרסקות'. רגע, בלי ה'מתרסקות'". הבנים אכן התגברו על הפחד וגלשו מטה תוך כדי שירה.
במסלול האמצעי יש מספר משפחות המתארגנות לגלישה בהדרכת מדריכים מוסמכים מטעם חברת הטיולים "אתגרים", שהפיקה "אירוע גלישה לכל המשפחה".
המדריך בוריס ושותפתו להדרכה מספרים כי לא שמעו כלל על התאונה שאירעה רק לפני מספר ימים. אזור ההתארגנות שלהם מגודר באמצעות סרטי פלסטיק. בין העצים תלויות על חבל שלל קסדות וערימות חבלים פזורות בכל מקום. "כל תאונה הוא תוצאה של טעות אנוש או ציוד לקוי", אומר בוריס. "תסתכל על הבחור שם שעומד קרוב למצוק בלי שהוא רתום לחבל. זאת עבירת בטיחות. ככה תאונות קורות. כל עוד מצייתים להוראות הבטיחות, אין תאונות". לדברי בוריס ושותפתו, הם מעולם לא שמעו שהמצוק אסור לגלישה.
תלמדו מרשות הטבע והגנים
אך כפי שנכתב כאן קודם – יש אמת בדבר. רועי נחמיאס הוא יו"ר מועדון המטפסים הישראלי. ההסבר שלו על הסטטוס החוקי של המצוק ומהי המציאות בשטח הוא כנראה הנכון ביותר. נחמיאס: "ספורט הטיפוס לא ממש מעוגן בחוק בישראל. יש מצוקים שנמצאים בשטח של קק"ל ואחרים שבשטחי רשות הטבע והגנים. לגבי מצוק שילת בפרט ומצוקים אחרים בכלל, קק"ל הוציאה לפני מספר שנים הודעה שאסור לטפס או לגלוש בשטחים שבאחריותה. בפועל הם לא ממש יכולים לאכוף את זה ולסגור את כל המצוקים לפעילות. העניין פה הוא אחריות. הרי אי אפשר להציב שומר בכל מצוק, שיוודא שרק מטפסים וגולשים מוסמכים ישתמשו בו. אפשר לשים שלט במקום שאומר שמדובר בספורט מסוכן, שנדרשת הסמכה ושהאחריות היא על הספורטאים. היה במצוק שילת בעבר שלט שאנחנו שמנו, אבל מישהו עקר אותו מהמקום".
אז מה אתם כן מצליחים לעשות?
"יש לנו הסדר עם רשות הטבע והגנים לגבי המצוקים בשטח הרשות, שלפיו אנחנו אחראים לתחזוק המקום ואנחנו לוקחים עליו אחריות מלאה. אם מטפס נפצע יש ביטוח שמכסה את העלויות הטיפול הרפואי. קק"ל לא פועלים להסברה בנושא וניסינו ליצור איתם את אותו שיתוף פעולה שיש לנו עם רשות הטבע והגנים. בינתיים זה לא הצליח. אפשר להבין אותם מצד אחד, וגם אפשר להתבאס מזה".
איזה פעולות תחזוק אתם עושים במצוקים ובאיזו תדירות?
"המועדון מבצע פעולות תחזוקה באופן שוטף על פי דיווחים שמתקבלים ממטפסים. אם השתחררה איזו תחנת עגינה למשל אז מטפלים. בעיקרון, העוגנים שמוטבעים במצוקים טובים ל-30-50 שנה, כך שאין צורך במעקב תקופתי קבוע אלא רק על פי דיווחים. מי שמוסמך לבלט (מלשון "בולטים" – עגינות קבועות בסלע) גם ככה מטפס שם כל הזמן, כך שיש בקרה די קבועה".
מה תגובתך לתאונה שקרתה במקום בשבוע שעבר?
"אני רוצה להבהיר משהו לגבי הבחור שנפל מהמצוק בשבוע שעבר. קהילת המטפסים/גולשים היא קהילה קטנטנה שפועלת בכמה באתרי אינטרנט ובפייסבוק וכולם מכירים את כולם. אחרי שקרה המקרה ניסינו לברר אם מישהו שמע על המקרה או יודע מה בדיוק קרה שם ואף אחד לא שמע ולא ראה. לפני כמה שבועות נפל בחור בעין פרת והיו שם עשרים מטפסים שנתנו עדות. לגבי המקרה הזה אף אחד לא יודע כלום. אפילו יצאה שמועה שמדובר בכלל בצעיר חרדי מישוב סמוך ושלא מדובר במטפס. דווקא חשוב לנו לדעת מה בדיוק קרה שם ובמי מדובר".
תגובת קק"ל לא נתקבלה.
בתמונה. גולשים ומטיילים בצוק שילת. "כל עוד מצייתים להוראות הבטיחות, אין תאונות" (צילום: ערן קמינסקי)