בית המשפט המחוזי בלוד גזר השבוע את דינם של שישה מנהלים אזוריים בחברת "האחים מור ביטחון אזרחי בע"מ" ודן אותם לעונשי מאסר בפועל לתקופות של 15-27 חודשי מאסר בפועל, וקנסות מצטברים של כ-750 אלף שקל. מניסוח פסק הדין קשה להבין שהעבירה העיקרית היתה בעצם גביית דמי חסות. אבל עשרות קבלנים שפעלו במודיעין הרגישו את ה"פרוטקשן" היטב היטב.
על פי כתב האישום (בו הודו הנאשמים במסגרת הסדר טיעון), משנת 2008 ועד לשנת 2013 הם סיפקו שירותי שמירה למאות אתרים ברחבי הארץ, בהם גם עשרים אתרי בניה במודיעין, בפארק הטכנולוגי בליגד, במרכז עינב ובשכונות העיר השונות, תוך שאינם מדווחים על הכנסותיהם, ופועלים ללא רישיון למתן שירותי שמירה.
במהלך שנים אלה גילגלו בני משפחת אבו מור כספים בהיקף של למעלה ממאה מיליון שקל, כאשר כמחצית הסכום היה בצורת חשבוניות פיקטיביות שהוצאו ע"י גורמים שונים עבור בני משפחת אבו מור.
בגזר הדין כותבים השופטים כי "מנהלי החברה העבירו למפיצי החשבוניות הפיקטיביות את הסכומים הרשומים בהן, אולם בהמשך הכסף חזר לשליטתם ובמזומן, חלקו נשאר בידיהם וחלקו הועבר ל'ראיסים', קבלני השטח במעטפות ובמזומן, מבלי שה'ראיסים' רשמו את הסכומים בספרי החשבונות של החברה ומבלי שדיווחו על הסכומים לרשויות המס".
בגזר הדין צויינה עמדת הפרקליטות לפיה הערכים החברתיים שנפגעו מארגון שמירה ללא רישיון הם העדר פיקוח, שתכליתו בין היתר למנוע מצב בו עבריינים כופים מתן שירותי שמירה ולמעשה גובים בדרך זו דמי חסות.
כל אחד מן הנאשמים, אשר היה אחראי על אזור גיאוגרפי מסוים, כונה ע"י חברת השמירה "ראיס", והיה למעשה מנהלה של קבוצת שומרים אשר סיפקה את שירותי השמירה לאתרי בנייה באותו אזור. לפי בית המשפט, תוך כדי הפעלת לחצים, איומים, השחתת רכוש של קבלנים והפחדה.
ה"ראיס" קיבל את התשלום על שירותי השמירה באמצעות מעטפת מזומן חודשית בלא דיווח לרשויות המס, כאשר חברת השמירה קיזזה בספריה חשבוניות פיקטיביות שכיסו על התשלום ל"ראיסים".
שלושת מנהלי חברת השמירה הם מג'די אבו מור ואחיו חאלד אבו מור ומאג'ד אבו מור. הם הורשעו בהסדר טיעון, כאשר מג'די אבו מור הורשע גם בעבירה של איומים כלפי לקוח של החברה שהובילו להגדלת סכומי השמירה ששילם הלקוח לחברה.
התיק נוהל על-ידי עו"ד אורלי בן-ארי, איתן פינקלשטיין ופאדי אסעד מהחוליה לאכיפה כלכלית בפרקליטות מחוז מרכז, וזאת במסגרת התפיסה לפיה מאבק יעיל בתופעות פליליות כסחיטת דמי חסות באתרי בניה, אשר לגביהן המשטרה נתקלת לעיתים בקושי להשגת שיתוף פעולה של מתלוננים, עשויה להיעשות באופן יעיל באמצעות כלי האכיפה הכלכלית המשולבת.
(צילום אילוסטרציה: אלי גל)