במשטרת מודיעין מודאגים מאד מכמות תפיסות האלכוהול בקרב בני הנוער וקטינים ברחבי העיר, בעיקר בסופי שבוע, ומדווחים שהתופעה הלכה והתגברה מאד בחודשי הקיץ. מפקד משטרת מודיעין, סגן-ניצב אמיר קליין, העומד בראש 'פורום האכיפה' של עיריית מודיעין בו חברים כל ראשי האגפים בעירייה, יודע שרק פעולה נחושה ונמרצת תביא לירידה בהיקף שתיית האלכוהול בקרב בני נוער בעיר.
"אני מודאג מאד משתיית האלכוהול של קטינים בעיר. האלכוהול הפך לבעיה הקשה ביותר שלנו כמשטרה, ולאתגר גדול מאד", אמר סנ"צ קליין ל'מודיעיןNews', יומיים לאחר כינוס הפורום לאכיפה. מפקד המשטרה הוסיף: "הכמויות הגדולות של שפיכות האלכוהול ששוטרי העיר מבצעים בכל סוף שבוע מטרידות אותי מאד".
ונדליזם ואלימות בהשפעת האלכוהול
כאמור, במהלך הקיץ התגברה מאד התופעה, בעיקר בימי החופש הגדול, כאשר התלמידים הסתובבו חסרי מעש בערבים. אבל מדובר לא רק בנזקים כתוצאה משתיית האלכוהול, אלא גם במוקדי רעש והטרדה נגד שכנים, בהותרת לכלוך וזוהמה, וגם בהשחתת רכוש ציבורי ובוונדליזם, כמו פגיעה שבוצעה במתקנים בפארקים ובגנים הציבוריים. כך קרה ב'פארק הדגים', שם הושחתו מתקני משחקים לילדים על-ידי בני נוער שיכורים – שלא לדבר על אלימות, מכות ופציעות של בני נוער, המתלוות לשתיה.
בדרך כלל השכנים מתקשרים למשטרה ומודיעים על רעש שנגרם באמצע הלילה מתחת לחלון ביתם, אז מגיעה המשטרה ובקבוקי השתייה מוחרמים תוך שהשוטרים משתמשים בסמכותם לשפוך את האלכוהול מהבקבוקים.
מדיווחי המשטרה עולה כי היו כבר סופי שבוע שבהם תפסו שוטרי התחנה ושפכו עשרה ואפילו חמישה-עשר בקבוקי אלכוהול בליל שבת אחד, במספר מוקדים בעיר. מהמשטרה נמסר כי בדרך כלל תפיסות האלכוהול מתבצעות בפארקים הגדולים בעיר ובנקודות ריכוז של בני נוער, כמו בסמוך לקניון עזריאלי, בפארק ענבה, בשדרות עמק דותן ובעוד מקומות. השוטרים מספרים כי במקרים בודדים האלכוהול שנתפס נצרך גם על-ידי ילדים בגילאי 8-10, חלקם אחים ובני משפחה של בני הנוער, ואחרים שהצליחו להשיג את המשקאות החריפים בכוחות עצמם.
אחד המוקדים בהם מתרכזים בני נוער ושותים הוא אזור המסחר במתחם 'ישפרו', ובעיקר במתחמי תחנות הדלק בהן פועלות חנויות נוחות המוכרות את האלכוהול.
משלמים למבוגרים 'עמלה'
ר', אחד ממנהלי תחנת הדלק 'מיקה', סיפר ל'מודיעיןNews' כי בלילות מתרכזים בני נוער בקרבת התחנה ומשכנעים נהגים שבאים לתדלק את רכבם לקנות עבורם סיגריות ובירות בחנות הנוחות תמורת 'עמלה' של 10-20 שקל לרכישה. "אני יודע שהסחורה מיועדת לקטינים אבל מבחינה חוקית אם מגיע אדם בוגר וקונה בחנות אני חייב למכור לו", אומר ר'.
ב'מיקה' ניתן לרכוש מגוון סוגי בירות, משקאות אנרגיה אלכוהוליים ואפילו בקבוקי יין של יקבי 'סגל' ו'תבור' במבצע 'שניים ב-50 שקל', ללא ספק 'דיל' קורץ לבני הנוער. עובדים בתחנת הדלק סיפרו כי הנערים ממתינים מחוץ לתחנה לנהג שיחזור מהחנות, ושם מתבצעת מסירת הסחורה ותשלום ה'עמלה'. בעיקר מדובר במקרים שמתרחשים במשמרות הערב והלילה, אז מורגשת ליד התחנה פעילות ערה של בני הנוער והקטינים – "יש הרבה רעש, לכלוך, צעקות והשלכת בקבוקים ריקים כשבני הנוער יושבים שותים ומעשנים", אומר ר', "אני מצפה מהמשטרה שתתייחס לרצינות לתופעה המדאיגה הזאת ושתסייר יותר באזור, למרות ש'ישפרו' הוא אזור קצת מרוחק ממרכז העיר".
גם בתחנת הדלק השנייה במתחם, של חברת 'פז', מוכרים בירה חופשית וגם שם ניתן לקנות משקאות אנרגיה אלכוהוליים. החנות אמנם לא פתוחה בלילות שישי, אבל נהגים המתדלקים במקום ועובדים יודעים לספר כי ביום חמישי בלילה ישנם בני נוער רבים שמגיעים לשם ופורקים כל עול.
להיכנס לפעילות אינטנסיבית בבתי הספר ובחטיבות
בשבוע שעבר התקיימה בבניין העירייה הישיבה הדו-חודשית של 'פורום האכיפה', וסנ"צ קליין העלה את נושא שתיית האלכוהול לדיון והתייחס לעניין המלחמה בשיכרות: "בואו ניכנס לבתי הספר היסודיים ולחטיבות הביניים בעיר ונתחיל בפעולות הסברה נרחבות", אמר. הוא הסביר כי ניתן להביא לצורך הסברה אנשי מקצוע – לאו דווקא שוטרים – שיסבירו לבני הנוער את הסכנות שבשתיית אלכוהול מהיבטים שונים, ולכרוך את השתייה לשוכרה בסכנה של התנהגות פרועה בכבישים. קליין ציין כי אם המשטרה תיכנס לבית הספר בהסברה ישירה בנושא האלכוהול הדבר יגרום להתנגדות של התלמידים, ולכן תוכניתו היא לגבש מערך הסברה של בטיחות בדרכים, כשאחד הגורמים המרכזיים בו יהיה נושא הנהיגה בשיכרות ובכך לתקוף בעקיפין את נושא האלכוהול.
להציע לבני הנוער חלופות אטרקטיביות לבילוי בשעות הפנאי
הקרימינולוג ד"ר אריאל ליבנה, תושב מכבים, התבקש לפני מספר חודשים להסביר מה גורם לבני נוער להתקבץ בחבורות ולשתות לשוכרה, גם כשמדובר בקטינים: "אין לראות את התופעה דווקא בהיבט הפלילי, אלא יותר בהיבט החברתי, מכיוון שהשעמום מוציא את בני הנוער לרחובות. אנחנו צריכים לדאוג לפעילות בסופי השבוע עבור בני הנוער בעיר, אולי של מועדונים או מסגרות אחרות שיופעלו בערבי שבת, כך שבמקום להסתובב ברחובות, לשתות וודקה ולצרוח, הצעירים יוכלו להימצא במועדון שיפעיל עיסוקים שיעניינו אותם".
ד"ר ליבנה מדגיש כי "הצורך של בני נוער בגילאים האלה להיות ביחד ולהיות חלק מחבורה הוא גדול, זה חלק מלהיות 'אין' ומקובל בחברה, לכן צריך גם לבדוק מי הם הצעירים שמשתכרים ולבחון האם אין להם בעיות כלכליות או אחרות שדוחפות אותם להסתובב ברחובות ולשתות".
נזק לכל החיים
על השפעת האלכוהול על בני נוער מסבירה איילת מאליס שעומדת בראש עמותת 'ישראל אומרת לא לסמים', המטפלת גם בתופעת ריבוי שתיית האלכוהול בקרב בני נוער: "גוף של אדם צעיר לא יכול להתמודד עם אלכוהול באותו אופן שיכול גוף של מבוגר. שתייה עושה יותר נזק לבני העשרה מאשר למבוגרים מכיוון שהמוח שלהם עדיין מתפתח במהלך גיל ההתבגרות ולאחר מכן. שתייה במהלך שלב הגדילה הקריטי הזה עלולה לגרום לנזק בתפקוד המוחי לאורך כל החיים, במיוחד בכל האמור עם תפקודי הזיכרון, התפקוד המוטורי והקואורדינאציה".
היא מוסיפה כי "על פי מחקר, צעירים שמתחילים לשתות לפני גיל 15 חשופים פי ארבעה לפיתוח תלות באלכוהול מאלה המתחילים לשתות רק בגיל 21. מה שבני נוער ומבוגרים לא יודעים אודות סמים ואלכוהול עלול להרוג אותם. הנוער בימינו חשוף לסמים ואלכוהול מוקדם מאי פעם".
צילום ארכיון