אנחנו עוד מחכים

יהודה גולן
2016-08-25 01:00:00
2016-08-25 01:00:00

במודיעין אין "כספומטים" למכירת סמים, אין כאן חיסולים לאור היום ברחוב, כנופיות פשע לא נלחמות כאן על טריטוריות, אנשים לא נדקרים ברחוב על רקע פלילי. אבל גם אין, בינתיים, משטרה עירונית.

משטרה עירונית במודיעין הוא מושג חי ותוסס, אבל נכון לעכשיו הוא קיים רק על הנייר, כבר כמעט שנתיים. כשיצאו משטרת ישראל ועיריית מודיעין בהכרזה בנובמבר 2014 כי "בקרוב תוקם משטרה עירונית", כולם היו אופטימיים, הרעיון היה לצוות יחד שוטר ופקח עירוני שיהיו לו סמכויות שיטור, על ניידת משטרה עירונית – שלושים איש בשמונה ניידות שיעסקו אך ורק בשיטור עירוני, כלומר בעיקר בטיפול בבני נוער משוטטים בפארק, בונדליזם של בני נוער ששוברים מתקנים, ספסלים בגנים הציבוריים, פנסי רחוב ועוד, בהפרות סדר, מכות, אלימות, בשתיית אלכוהול ברחובות. אפילו בסיכסוכים משפחתיים.

המשטרה העירונית היתה אמורה לתת מענה לכל העבירות שמוגדרות כ"פגיעה באיכות החיים של התושבים" ושאינן כלולות בתחום העבירות שבהן המשטרה מטפלת בהיבט הקשה יותר – עבירות סמים, שוד, עבירות מין, התפרצויות, גניבות צווארון לבן, הונאה, אונס, רצח טיפול בשוהים פלסטינים בלתי חוקיים וכו'.

החשיבה נכונה: בעצם הקמת המשטרה העירונית, היא היתה אמורה לשחרר כח אדם לטפל בעבירות הקשות. אבל שנתיים ימים ותירוצים נשפכים בלי סוף, שמסבירים מדוע לא קמה עדיין המשטרה העירונית.

היה "צוק איתן"? סיבה טובה לכך שאפשר לדחות את הקמתה של המשטרה העירונית. היו בחירות לכנסת? סיבה עוד יותר טובה לעוד דחיה. תקציב המדינה הוקפא כשהכנסת התפזרה לקראת הבחירות והתקציב "לא ירד" לרשות  המקומית, ועוד ועוד סיבות שונות לעיכובים.

המשמעות היתה עיכוב נוסף של הכשרת פקחים ייעודיים למשטרה העירונית והכשרת השוטרים לתפקידם החדש, הוספת תקנים לתחנת המשטרה של מודיעין, מפקד למשטרה העירונית (שכבר מונה), קצין בדרגת רב פקד, וגם שמונה ניידות משטרה כבר הוקצו. ובינתיים קיץ שלישי עבר, מבלי שניידת שיטור עירונית אחת החלה להסתובב בלילות החמים ברחובות. הקיץ הוא מוקד הפעילות של בני נוער, ונדליזם, הקמת רעש, שוטטות. כל מה שמשטרה עירונית עוסקת בו.

למה צריך את זה בכלל?

לאחר הבחירות אושר תקציב המדינה והפקק השתחרר ובכל זאת אין משטרה עירונית. סנ"צ אמיר קליין אמר לנו בראיון בנובמבר 2014 כי "השאיפה שלי היא שבתחילת חודש מרץ הקרוב (כלומר מרץ 2015 – י.ג) תושבי העיר יראו ניידות שיטור עירוני מסתובבות ברחובות". אלא שקליין לא ידע אז שהבחירות יוקדמו ותקציב המדינה יוקפא.

הסיבה לשינוי החשוב היא החלטה אסטרטגית שהתקבלה במשטרה ובעיריית מודיעין, להקים משטרה עירונית לצד משטרת העיר, עקב הצורך שנוצר לכח שיטור עירוני שיטפל כאן במפגעים שממש מעצבנים את התושבים, כמו רעש בלילות שבני נוער מקימים בעיקר בחופשות, או וונדליזם בפארקים העירונים, כולל ניפוץ מתקני שעשועים, כשלכל זה לא פעם מתלווה גם סצינת שתיית אלכוהול, שלא ממש עושה נחת להורים ובכלל לתושבים.

לפני מספר חודשים חשבנו שהנה הנה השיטור העירוני יוצא לדרך. אז הגדיר קליין את השיטור העירוני כ"כוח משמעותי מאד, שיאפשר לנו להפנות כוחות שיטור אחרים למשימות שעד היום אמנם טיפלנו בהן, אבל לא תמיד לעומק וביסודיות שרצינו".

אלו משימות למשל?

"טיפול בבעיות הקמת רעש, אלימות ברחוב, הפרות סדר, שתיית אלכוהול, זריקת חפצים, מכות, השחתת רכוש, סיכסוכי שכנים, דברים כאלה, השיטור העירוני הוא הכח הראשון שיוזנק לטפל בזה".

בעצם מדוע צריך כאן משטרה עירונית בכלל? הרי הפשע בעיר די שולי…

"נכון שרמת הפשיעה כאן נמוכה אבל יש הרבה דברים לפעמים קטנים שמעצבנים את התושבים, ופוגעים באיכות החיים. לא צריך הרבה כדי להרוס לתושב את שמחת החיים שלו, תחשוב על מישהו שגר ליד פארק ובלילה, בעיקר בלילות קיץ, יש רעש מתחת לחלון, הוא צריך לקום בבוקר לעבודה ולא מצליח לישון, היום שלו הרוס אחר כך. נכון שזה לא אלימות או שוד, אבל רעש הוא מטרד ומטרד מאד מאד אקוטי עבור התושבים וזאת רק דוגמה אחת".

מי קבע את העדיפות והיעדים לשיטור העירוני?

"מדובר בראייה משותפת של העירייה והמשטרה לגבי הצרכים של תושבי העיר, גם חיים ביבס וגם אני ראינו עין בעין את האינטרס של העיר, וזה מה שהוביל בסופו של דבר להחלטה להקים את השיטור העירוני. מי שקבע את סדר העדיפויות של השיטור העירוני הוא ראש העיר, שאמר במה הוא רוצה לטפל. במקביל המשטרה קבעה את יעדיה ובישיבה משותפת נקבעו היעדים המשותפים שלנו, שעל המשטרה העירונית נטיל את הטיפול בהם".

ומה בראש סדר העדיפויות?

"תחת הכותרת של איכות חיי התושבים, הכנסנו את הטיפול במוקדי הרעש, את השתייה והשכרות, הוואנדליזם ברחובות, נוכחות של רוכלים, ליכלוך וכל מה שקשור לאירועים בעלי אופי עירוני. אגב רוב היעדים שלנו הם משולבים, כלומר גם ראש העיר וגם המשטרה הציבו אותם בראש הרשימה".

הפקחים העירוניים יהיו ברמת הכשרה של השוטרים?

"כן ודאי, הפקחים העירונים שיפעלו בתוך ניידות המשטרה יעברו הכשרה מבצעית מקיפה, כולל קורס שיכלול אלמנטים של שימוש בכח, הגנה עצמית, ועוד סוגי הכשרה מבצעית שיכשיר אותם לתפקיד".

"המכשולים הוסרו לגמרי"

בעירייה מקבלים בטבעיות את העיכוב בן השנתיים בהפעלת השיטור העירוני. "זה הרבה בירוקרטיה ולצערי נפלנו בדיוק את תקופה שבה הלכנו לבחירות מוקדמות ותקציב המדינה הוקפא והיינו צריכים כרשות מקומית לחוקק חוק עזר עירוני חדש לנושא השמירה והבטחון וכל הדברים האלה לקחו זמן", אמר ראש העיריה חיים ביבס.

לביבס ברור שעכשיו, כלומר בעוד חודש חודשיים, השיטור העירוני ייצא לדרך: "המכשולים הוסרו לגמרי. יש חוק עזר חדש, יש אגרת שמירה חדשה והשוטרים יהיו בקרוב ברחובות".

יעקב כהן מנהל אגף השירות בעירייה והאחראי על מוקד 106 שם יראו על המסכים בכל רגע נתון את ניידות השיטור העירוני, מגלה כי "גייסנו כבר את הפקחים העירוניים שישולבו בשיטור העירוני, ובנובמבר נעביר להם את ההשתלמות מקצועית הנדרשת כדי להעניק להם סמכויות שיטור. בדצמבר הם אמורים לצאת כבר לשטח".

כהן מסביר כי האנשים גוייסו כבר לפני חודשים אבל הם נשארו בעבודותיהם הקודמות עד אשר "יופשר" השיטור העירוני. "אגב", הוא אומר, "בניגוד למשטרת העיר שגזרתה גם מחוץ לעיר עד מחסום מכבים ועד כיוון לטרון, הרי שהשיטור העירוני לא ייצא מתחומי העיר ולא יגיע כלל לכביש 443 ולצומת שילת".

מה בעצם פתח את הפקק?

"הקמת מערך השיטור העירוני התאפשרה לאחר אישור תקציב המדינה לשנת 2016 ולאחר שהעירייה שינתה את אופן גביית אגרת השמירה, בהתאם להנחיית משרד הפנים. כזכור, עד כה נגבתה אגרת שמירה אחידה בקרב כל תושבי מודיעין בסך של כ-205 שקלים לשנה (כ-16.85 שקלים לחודש), כאשר תושבי מכבים רעות שילמו נוסף על סכום זה תוספת נוספת ובסה"כ 662 שקלים בשנה (כ-55.16 שקלים לחודש). כידוע, ההבדל בתשלום הוא ההחלטה של תושבי מכבים רעות להגדיל את מערך האבטחה בתוך הרובע, הכולל הוספת מאבטחים וניידת המיועדים לפעול אך ורק במכבים ורעות".

וזה חייב גם הליכי חקיקה?

"בהחלט. בעצם העירייה חוקקה חוק עזר עירוני חדש לנושא ביטחון. חוק העזר ביטל את אגרת השמירה הישנה שהיתה קיימת עד היום והנהיג את אגרת השמירה החדשה שתכנס לתוקף עם כניסת השיטור העירוני".

אפשר לפרט את ההבדלים באגרות?

"כן. על פי הנחיית משרד הפנים, העירייה אישרה בישיבת המועצה שנערכה בתחילת חודש מאי מעבר לשיטת גבייה של המס המבוססת על פי גודל הנכס. לצורך קביעת תעריף חיוב, קבע משרד הפנים תעריף מקסימום, שעמד על 2.61 שקלים למטר במודיעין ו-3.96 שקלים למטר במכבים רעות. בפועל, העירייה החליטה שלא לגבות על פי המקסימום וקבעה כי התעריפים יהיו 1.86 שקלים למטר במודיעין ו-3.75 שקלים במכבים רעות, כאשר הפער בין מודיעין למכבים רעות יאפשר את צרכי האבטחה הייחודיים של מכבים רעות הכוללים, כאמור, מערך מצלמות, ניידת ומאבטחים המוערכים בעלות של כ-900 אלף שקלים בשנה. האגרה הרגילה תממן כאמור את עלות הקמת מערך האבטחה העירוני, תממן הוספת 14 פקחים מסייעים נוספים (נוסף על מערך האבטחה), תממן את עלויות האבטחה בחוגים, באירועים עירוניים ואת עלויות הפעלת המוקד העירוני".

שמוליק כהן, קצין הביטחון העירוני, מדגיש כי "יש חשיבות גדולה מאד לשיטור עירוני מכיוון שבעיר מודיעין רוב האירועים שהמשטרה נדרשת לטפל בהם הם אירועים של איכות חיים, שזה בדיוק מה שהשיטור העירוני יעשה".

צילום דובר העיריה

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

חצה קו אדום

אירוע חריג במיוחד התרחש לאחרונה בבית הספר היסודי נוף הרים

חצה קו אדום

אירוע חריג במיוחד התרחש לאחרונה בבית הספר היסודי נוף הרים בשכונת נופים, לאחר שעבודתו של אחד המורים הופסקה בעקבות מקרה בו הפעיל כוח פיזי על

המשך קריאה »