איי הג'יפ?

יהודה גולן,
2017-06-16 01:00:00
2017-06-16 01:00:00

מתחת לרדאר הציבורי אירעה בשבועות האחרונים במודיעין דרמה שקטה, שהגיעה לשיאה (וללא הכרזות פומביות) עם פירוקה למעשה של יחידת הג'יפים של מתנדבי המשטרה. ייתכן כי בעתיד תחזור לפעול מסגרת כזו יחד עם תחנת מודיעין, אבל היחידה במבנה המוכר והוותיק שלה, בה "שירתו" עשרות מתושבי העיר בהתנדבות – הגיעה לקצה והפסיקה לפעול.

את היחידה הקים לפני שנים רבות חנוך ברנרד, שגם עמד בראשה עד שהלך לעולמו לפני מספר שנים. מדובר בקבוצה שצמחה באופן טבעי על ידי בעלי מכוניות שטח וחבריהם, שרצו למזג את התחביב שלהם עם רצונם להתנדב למען הציבור. ובמקרים רבים – רצו גם לתרום מנסיונם שכן חלק גדול מהם הם אנשי צבא לשעבר. למותר לציין כי עלות הפעלת הג'יפים, תחזוקתם, הדלק והביטוח היו תמיד על חשבון המתנדבים. בשיטת "חבר מביא חבר" היחידה גדלה והפכה למשאב משמעותי שבו השתמשו מפקדי תחנת מודיעין לדורותיהם.

* * *

בחודשים האחרונים החלו הדברים להשתנות, ולמתנדבי היחידה היה ברור כי המשטרה החלה להצר את צעדיהם. מספר אחד מהם: "למשטרת מודיעין אין כמעט כלי נשק לתת לנו לצורך הפעילות המבצעית השוטפת שאנחנו מבצעים, אז חברים רבים מביאים את נשקם האישי איתם מהבית בעת הפעילות המבצעית וגם לאימונים. באחרונה ביקשה המשטרה מכל מתנדבי היחידה להציג אישור תקינות של כלי הנשק הפרטיים שלהם. בדיקת תקינות כזו עולה כמה מאות שקלים, אבל המשטרה לא מוכנה לממן את העלות. אז עם מה בדיוק הם רוצים שנעמוד במחסומים ושנבצע פעילות מבצעית?".

מתנדב אחר סבור כי המשטרה רצתה לשנות את המבנה האנושי של היחידה, ובפרט "להצעיר" אותה. כלומר – לגרום למתנדבים המבוגרים לעזוב. מתנדב זה מספר על בוחן כשירות גופנית שהמתנדבים התבקשו לבצע, כולל ריצה של מספר קילומטרים.

"חבל שזה קרה", אומר איש הנדל"ן זאב שומכר, שהתנדב ביחידה בשנים האחרונות. "ביחידה שלנו יש שילוב מצויין של אנשים בעלי רוח התנדבות ורצון לתרום לקהילה, ובתוך מסגרת חברתית מאד מגובשת של אנשים ממש מדהימים".

* * *

משטרת מודיעין אולי לא תהנה כבר מיחידת המתנדבים בג'יפים, אבל מי שאמורה להפיק מכך רווח היא יחידת החילוץ של איזור גוש עציון. כשנודע כי היחידה במודיעין במתכונתה הנוכחית מפסיקה לפעול פנו אנשי גוש עציון לכמה מה"מובטלים" והציעו להם שותפות. בימים אלה נבדקת האפשרות והכיוון הוא שאנשי היחידה אכן יעברו לפעול בגזרת גוש עציון, או לחילופין שאזור מודיעין יהווה שלוחה של יחידת החילוץ של גוש עציון.

המפקד הנוכחי של היחידה הוא יהלי עמית, אל"מ במילואים. לדבריו, ההתנתקות מתחנת המשטרה במודיעין נעשתה ברוח טובה וללא טונים צורמים או פיצוצים: "המשטרה כגוף בכלל החליטה לבצע שינויים בכל הקשור למערך המתנדבים, זה כלל הגבלה בשימוש בנשקנו הפרטי וזה גם כלל שינוי בנוהלי קליטה של מתנדבים ודרישות סף נוספות, חלקם כדי לנפות ולשחרר מתנדבים מבוגרים".

עמית לא פירט מהם השינויים הנדרשים ומהן דרישות הסף החדשות, אבל הדגיש כי "השינויים הללו מקשים עלינו מאד את היכולת לגייס מתנדבים חדשים ליחידה. לאחרונה הבנו שאין סיכוי לשנות את רוע הגזירה כי ההנחיות באו מלמעלה ולא ברמת התחנה כאן בעיר. בדקנו אפשרות שהמתנדבים שלנו לא ייפגעו, אבל זה לא הסתדר".

ומה קרה אז?

"החלטנו לבדוק אפשרות לעבור למשהו אחר. כלומר ההחלטה לעבור ליחידת החילוץ של גוש עציון היתה החלטה שקיבלתנו לפני כמה שבועות והיא החלטה סופית. בגדול אנחנו הולכים להיטמע ביחידת החילוץ שלהם".

אבל גם בגוש עציון זאת משטרת ישראל, עם אותם הקשחת נוהלים, לא?

"בגוש עציון זאת יחידת חילוץ עצמאית שאמנם עובדת מול משטרת גוש עציון, אבל היא אוטונומית ופה אנחנו יחידת ג'יפים של התחנה וזה שונה. שם נהיה עצמאים לפעול, מה גם שמבחינת חילוצים בשטח, היחידה בגוש עציון אחראית גם על גזרת מודיעין. אז נוכל למעשה לעבוד כאן בגיזרה תחת גוש עציון".

שמעת שמשטרת מודיעין עומדת להקים יחידת ג'יפים חדשה במקומכם?

"כן, שמעתי על כך. מבחינתנו זה בסדר גמור. שיקימו. בסך הכל יסתובבו כאן בגזרת העיר יותר ג'יפים שיוכלו לתת סיוע כנדרש. לנו אין בעיה שאם משטרת מודיעין תבקש מאיתנו לסייע שנמשיך לסייע לה. אבל בעוד כמה שבועות אנחנו מתחילים לעבוד ת.פ יחידת החילוץ בגוש עציון. בינתיים אנחנו מרוקנים את ארונית הציוד שלנו בתחנת מודיעין. ממילא רוב הציוד פרטי שלנו והשאר בלאי".

* * *

בשנים האחרונות השתתפה היחידה בפעילויות רבות ומגוונות, שבעיקרן נועדו להציל חיים ומרביתן לא הגיעו לידיעת הציבור: החל מחילוץ מכוניות ואנשים על כביש 443 בימי השלג בחורפים הקשים, אבטחת יער בן שמן והסביבה בימי שרב משריפות יער כפי שהיה בשנה שעברה, דרך איתור נעדרים שהיו על סף התאבדות ביער בן שמן, מציאת מטיילים שהלכו לאיבוד ביערות שסביב לעיר וכלה במשימות אבטחה שוטפות כמו הצבת מחסומי דרכים בקבלת אתרעות ובדיקות חשודים.

ביחידה כשלושים ג'יפאים ולפני שנתיים ביקשו ביחידה לצאת לאור הזרקורים כדי לגייס עוד חברים, לכן הסכימו לראשונה לצרף עיתונאי לתרגיל שביצעו ביער בן שמן.

שלום רוזנבלט, תושב חשמונאים, היה אז מפקד יחידת הג'יפים (יג"מ בשם המשטרתי) שזה גם אות הקריאה שלה ברשת הקשר המשטרתית. ערב אחד, כשהחבורה יצאה לתרגיל ביער בן שמן ואני התלוותי לשלום, הוא סיפר לי בעת שטיפסנו על גבעה מערבית לעיר שלכאן היה מגיע תמיד מפקדה הראשון של היחידה – חנוך ברנרד שנפטר בשנת 2011 מאירוע מוחי באופן פתאומי בגיל 49. "מה שהכניס את כולנו להלם גדול".

בתרגיל אז סיפרו הג'יפאים כי המתנדבים הם באמת מתנדבים במאה אחוז, כלומר המתנדב מביא את הג'יפ שלו, משלם על הדלק, על הבלאי ועל הכל בעצם. הוא מביא את הציוד הנדרש וזה הרבה: "אנחנו מקבלים מהמשטרה כמה כלי נשק לתרגיל, לפעמים מכשיר קשר משטרתי שנוכל לדבר איתם וזהו" הסביר לי אז יהלי עמית, אז סגן מפקד היחידה והיום מפקדה בפועל.

"אבל אין לנו טענות", הוא הוסיף אז. "אנחנו מבינים את המצוקה התקציבית ומקבלים את זה. אפילו את המפות שלנו אנחנו מסדרים בעצמנו. חילקנו את השטח לתאי שטח ממוספרים שיהיה יותר נוח לחפש, הכל עשינו בעצמנו".

ה"ראש הצבאי" נוכח מאוד בפעילות היחידה. מי שמקשיב לקשר בין הג'יפים, או שם לב לקוד הלבוש ה'חצי צה"לי', מבין שלמורשת הצבאית יש תפקיד חשוב מאד בעיצוב דפוסי ההתנהגות של היחידה. כך גם התדריך לפני היציאה לפעילות הוא לגמרי צה"לי, כולל הוראות פתיחה באש וכל מה שנדרש. מכשירי קשר שמותקנים בג'יפים לשימוש מבצעי נקנו בכסף הפרטי כמובן.

זיו, אחד המתנדבים מרגיש בבית במרחבי יער בן שמן: "כאן באזור יער בן שמן זה מגרש הבית שלנו. יש כאן הרבה פעילות שלנו גם באימונים וגם מבצעית, בעיקר אנשים שנעלמים ביער, או שהלכו לאיבוד, או שרצו להיעלם, כלומר כאלה שבמשבר או בדיכאון ורוצים להתאבד, מצאתנו כבר כאלה שהיו על סף התאבדות והגענו אליהם בדקה התשעים".

מסתבר שמתנדבי היחידה הצילו לא מעט אנשים שרצו לשים קץ לחייהם: "היו מכל הסוגים! הרבה שהלכו לנקות את הראש ולא בטוח שהם רצו להתאבד, הרבה שפשוט נמאס להם ורוצים קצת שקט והחליטו להיעלם לפרק זמן, וגם כאלה  שבאמת נשבר להם ורצו למות. לצד אלה יש את האנשים שהולכים לאיבוד, אלה שאיבדו את הדרך ולא יודעים איך לצאת מהיער, יער בן שמן הוא מקום גדול וצפוף וקרוב למרכז, לכן יש כאן תנועה גדולה של אנשים שבאים לכאן, לנפוש או לנסות להתאבד, בקיצור יש כאן הרבה עבודה ולא משעמם".

והיו גם הברסלבים: "הכי הרבה בשטח אנחנו פוגשים שני סוגים של אנשים: זוגות שמתבודדים ביער וברסלבים. חלק מתורתו של רבי נחמן מברסלב היא התבודדות והתחברות אל האלוהים בטבע, אז אם אנחנו רואים רכב ביער, מיד מחפשים שמא מישהו תלה את עצמו. ברוב המקרים אנחנו מגלים חסיד ברסלב עם הכיפה הלבנה המחודדת או יושב שקט ודומם, או רוקד שר וצועק לשמיים ומתפלל ואז אנחנו עוזבים אותו בשקט".

* * *

ומה אמרו אז, לפני שנתיים, במשטרת מודיעין על היחידה? סנ"צ אמיר קליין, מפקד המשטרה הקודם, היה נחרץ: "היחידה מנוהלת כמו סיירת מובחרת בצה"ל והם עובדים גם כמו יחידה צה"לית. הם נותנים עבודה איכותית שמוכיחה את עצמה בכל פעם מחדש. הם זמינים עשרים וארבע שבע. באים בלי לשאול שאלות מיותרות. אני יכול לומר בביטחון רב ובלי לעשות עין רעה שכל דבר שהם נוגעים בו, מצליח להם. יש להם את האמצעים הכי טובים ואלה הג'יפים, כדי לסרוק שטח ענק כמו יער בן שמן והיער גדול מאד".


המשטרה: "הם הפסיקו להתנדב"

במשטרה לא מכחישים את הידיעה שהיחידה המקורית פורקה למעשה, ואף שמתקיימים מאמצים להקים יחידה חדשה במקומה. גם על חבירת הצוות המקורי ליחידת החילוץ של גוש עציון כבר יודעים בתחנה.

הפנינו למשטרה סדרת שאלות בנושא וזו התגובה שהתקבלה: "מתנדבי יחידת הג'יפים של תחנת מודיעין הפסיקו את התנדבותם ביוזמתם ועל דעתם. לפיכך נבחנת הקמת יחידת מתנדבי ג'יפים תחנתית חדשה במודיעין.

"על-פי נהלי משטרת ישראל כל מתנדב המבקש להשתמש בנשקו הפרטי נדרש להציג אחת לשנה אישור בדיקת תקינות נשק טרם יציאתו לפעילות, הבדיקה נועדה לוודא שהנשק תקין ובטוח לשימוש. יש לציין כי המתנדבים במשטרת מודיעין לא נדרשו לעבור בוחן כשירות גופני".

צילום ארכיון אינגריד מולר

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

איחוד נוסף על הפרק

בעיריית מודיעין שוקלים לאחד כבר בשנת הלימודים הקרובה את בתי הספר כרמים והאלה, זאת לאחר שהתברר כי בכרמים לא תיפתח כיתת א' ויפעלו בו שמונה כיתות בלבד

איחוד נוסף על הפרק

בעיריית מודיעין שוקלים לאחד כבר בשנת הלימודים הקרובה את בתי הספר כרמים והאלה, זאת לאחר שהתברר כי בכרמים לא תיפתח כיתת א' ויפעלו בו שמונה כיתות בלבד

המשך קריאה »