לעיר העתיד דרוש חזון סביבתי

גדעון בכר
גדעון בכר מעמותת "תושבים משפיעים במודיעין" מסביר מה צריך לעשות כדי להציל את הטבע המדהים העוטף את מודיעין מתוכניות פיתוח עתידיות: ממעבר עילי לבעלי חיים, דרך הקמת אגמון קבוע באזור שבין העיר למכבים, ועד להגנה על השטחים הפתוחים שבמערב
צילום: מודיעין News

"באין חזון ייפרע עם", כתוב במקורותינו (משלי כ"ט פסוק י"ח), ועל משקל זה אנו יכולים לומר שבכדי שהעיר מודיעין תשגשג ותפרח היא זקוקה לחזון של ממש על מנת להגשים את רצונה להיות "עיר העתיד".

הבחירות העירוניות שהתקיימו לאחרונה הינן הזדמנות טובה לממש ואף להעצים את החזון הסביבתי שאושר לאחרונה בתוכנית המתאר החדשה ובתוכנית יער מודיעין המקודמת בימים אלו, שהוא חזון מקיים השם לו למטרה לתת מענה בנושא המשבר האקלימי לעיר מודיעין. נציין כי המודעות לתחומים אלו גברה מאוד בקרב המתמודדים בבחירות למועצה ובפגישות שלנו עם נציגי כל הסיעות שהשתתפו בבחירות שמענו רצון כן להגן על משאבי הטבע העירוניים, הסביבה, המסדרון האקולוגי והשטחים הפתוחים (המוגנים ושאינם מוגנים).

במקביל, אנו רואים כי זהו צו השעה לקדם תכנית אסטרטגית אקלימית עירונית בעלת אופק ארוך טווח וראייה לעתיד טוב יותר ובטוח יותר. ברצוננו להציע חזון סביבתי אקלימי כולל לעיר מודיעין, ובמאמר זה ניגע בהיבט של שימור והרחבת השטחים הפתוחים המוגנים לרווחת תושבי העיר.

העיר מודיעין התברכה בשטחים פתוחים ואיכותיים נדירים במדינת ישראל, מעצם היותה ממוקמת במסדרון האקולוגי הלאומי העובר את ארצנו מצפונה לדרומה, ובמקום בו מצויה מודיעין, גם ממזרח למערב. ההחלטה שהתקבלה לשמר את הגבעות הדרומיות הינה אבן הראשה ליצירתו של  שטח בייעוד מוגן, ממזרח לעיר, שיחבר את הגבעות הדרומיות דרך גבעת הברושים, יער מכבים והשטחים החקלאיים שלאורך רחוב יאיר פרג, ובאמצעות מעבר עילי לבעלי חיים שיעבור על כביש 443 אל עבר עמק הצבאים של חבל מודיעין. יצירת מעבר עילי זה חשוב שתימצא בראש סדר היום העירוני, על מנת לשמר את המערכת האקולוגית העשירה כמתפקדת בתפקוד מיטבי, על מנת שתוכל לספק את כלל שירותי המערכת האקולוגיים לתושבי העיר.

תכנית מפורטת ברוח זו הכין המתכנן מוטי קפלן תחת השם "גן לאומי מורדות השומרון", שמטרתה שימור וחיזוק המסדרון האקולוגי באזור, הגנה על נופי מורשת ושימור שטחי טבע איכותיים בקרבת מודיעין ויישובי הסביבה, כך שיהוו ריאה ירוקה לתושבי האזור והמדינה בכלל.

בכדי שהחזון יהפוך למציאות צריכים להתקיים שלושה תנאים מרכזיים:

  1. מניעת הרס עמק הצבאים על ידי סלילת הכביש הבינעירוני 4431 והקמת תחנת משנה לחשמל (תחמ"ש) בתוך היער המצוי בו. סביב תוכניות אלו מתקיים מאבק בן מספר שנים שמנהלים תושבים מכל האזור, בכלל זה מודיעין.
  1. הקמת מעבר אקולוגי עילי לבעלי חיים על כביש 443, מעט מזרחית לצומת מכבים, שיחבר את עמק הצבאים עם יער מכבים והשטחים החקלאיים שמערבית למכבים. מעבר זה יאפשר מעבר מצפון לדרום, שכיום הינו מקוטע בשל הכביש הסואן בו נדרסים בעלי חיים באופן תדיר, חלקם נדירים ביותר כמו צבאים וצבועים. בנוסף, ניתן לייצר מעבר נוסף לפעילות פנאי ונופש של מטיילים.
  1. הסבת השטחים החקלאיים שבין מכבים למודיעין לאורך כביש יאיר פרג לשטח מוגן (יער). מדובר בשטח שהינו בתחום המוניציפלי של מודיעין, וכרגע לא מביא כל תועלת לתושבי העיר למעט היותו מרחב פתוח. ניתן להסב אותו לשטח יער אמיתי עם מעט השקעה, ובאמצעים פשוטים יחסית כמו השבת הצמחייה המקורית של חורש ארץ ישראלי וצמחייה מקומית שנעלמה ממנו, הקמת בריכות חורף שתשמשנה כבית גידול לחים, ואף הקמת אגמון קבוע שיהווה מקור משיכה לציפורי מים. חלק מהשטח יישאר לטובת שמירה על המערכות האקולוגיות הרגישות, כמו אתרי קינון לציפורים, וחלקו ישמש את הציבור הרחב באמצעות שבילי הליכה ורכיבה על אופנים, יצירת פינות ישיבה ועמדות צפייה בציפורים ובעלי חיים כדוגמת התחנה לחקר ציפורי ירושלים בגן סאקר ובעמק הצבאים בירושלים. הסבת השטח הזה לשטח בייעוד מוגן הינה חיונית גם להגנה עתידית עליו מפני כוונות בנייה, שבוא תבואנה עם הגידול באוכלוסיית המדינה.

המשכו של החזון הזה הוא ביצוע מה שכבר מצוי בתכנית המתאר של מודיעין שנים רבות: הקמת מעבר עילי לבעלי חיים על דרך החשמונאים, בין הגבעות הדרומיות לבין גבעת שר, המיועדת להיות שמורת טבע. נעיר שלדעתנו אין צורך בהקמת שכונת שר הצמודה לגבעת שר, בהיותה מנותקת מהמרקם העירוני של מודיעין ובשל העדיפות שיש לתת לריכוז מאמץ בפיתוח השטח שבין מודיעין למע"ר החדש המתוכנן באזור הפארק הטכנולוגי. שטח זה צריך להישמר כחלק מהחזון הכולל של הגנה על המסדרון האקולוגי, שהינו צוואר בקבוק של ממש באזור זה וחשוב לשמר בו רוחב מינימלי בכדי שאכן יוכל לתפקד ככזה.

המעבר הזה יצור רצף שטחים פתוחים שיתחבר עם המסדרון האקולוגי הארצי העובר ממערב ומדרום לעיר, שחלקו מיועד ליער מודיעין (בסמוך למרכז עינב) וחלקו מצוי בגבעות חרובה ורגב שממערב לפארק הטכנולוגי, שגם הן ראויות לקבל מעמד סטטוטורי מגן של ייעוד שטח מוגן. אזור זה, שניתן לתאר אותו כקשת הדרום-מערבית של השטחים הפתוחים של מודיעין, המשתרע בין גבעת שר לגבעות חרובה ורגב, קיבל במידה רבה הכרה בחשיבות שימורו כשטח פתוח בתכנית המתאר של מודיעין ובתכניות כלל ארציות. עם זאת, הוא מאוים תדירות על ידי תוכניות פיתוח נקודתיות שקוטעות אותו, דוגמת סלילת כביש שעלבים החדש מדרום למרכז עינב. כוונות מסוג זה לא היו עולות כלל על גיליונות התכנון אם היה למודיעין חזון כולל לשמירה על המערכות האקולוגיות והשטחים הפתוחים שמקיפים אותה, שכן היו סותרים אותו.

החזון שפרסנו כאן הינו חיוני לעתידה של העיר מודיעין. פיתוח ובינוי כשלעצמם, טובים ככל שיהיו, חייבים להיות מונחים ומובלים על ידי חזון ארוך טווח שיגדיר את העתיד הטוב שאנו רוצים ללכת לקראתו. שימור השטחים הפתוחים המקיפים את העיר מודיעין באופן רצוף ובלתי מקוטע, תוך שמירה על המסדרון האקולוגי הארצי, הם נכס אסטרטגי של מודיעין שרק מעט מאוד ישובים בישראל התברכו בו. חשוב לפתח ולקדם נכס זה כאחד העמודים המרכזיים עליו נשענת מודיעין.

כתבות נוספות

תל אביב הגיעה למודיעין

לאחרונה נפתחה במע"ר מרפאת SKIN לטיפולי פנים ואנטי-אייג'ינג, של מומחה האסתטיקה מהעיר הגדולה ד"ר אמיר זרח: "מביאים סטנדרטים בינלאומיים"

ביבס: "חוק גיוס אחד, לכולם"

ראש עיריית מודיעין השתתף בוועידת התאגידים באילת והתייחס לשאלת גיוס החרדים, ואמר כי "ראשי המחאה רוצים שנסגור את המדינה על כל דבר קטן"

סיבוב פרסה

יממה בלבד לאחר שהודיע על מינוי ראש שב"כ חדש חזר בו נתניהו מההחלטה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

מתקדמים בכרמים

ועדת המשנה לתכנון ובנייה תדון השבוע בבקשה להקלות שהגישה חברת רן-אור הנדסה, שזכתה בחלק מהמתחם האחרון למגורים בשכונה

המשך קריאה »