פעילי איכות הסביבה קיבלו השבוע בשמחה את פרסום תכנית האב למסדרון האקולוגי הארצי המזרחי, שהכין המשרד להגנת הסביבה יחד עם גורמים נוספים.
התכנית החדשה ממפה את החסמים השונים לתפקוד המסדרון, מעניקה כלים והמלצות בתחומים רבים ומפתחת פיתרונות לצווארי בקבוק שיוכלו לשמש את כלל המסדרונות האקולוגיים בישראל. על פי התכנית, מדובר על קטע באורך של כ-50 קילומטר, מתחומי מועצת מנשה בצפון, בסמוך לכביש 65, ועד למודיעין. קטע זה נחשב כמשמעותי ביותר בישראל, מכיוון שמדובר על שטחי הטבע האחרונים בלב האזור המפותח במרכז הארץ.
"זהו הרצף האחרון בארץ שנותר בציר צפון-דרום, ציר מרכזי של תנועת בעלי חיים", אמרה תמר רביב, מנהלת אגף שטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה. "מדובר באזור הכי לחוץ מבחינת פיתוח. אם הוא נחסם אין לנו חלופה אחרת, ובעלי החיים 'נתקעים' ולא יכולים לעבור דרך מקום אחר".
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, בירכה: "בד בבד עם הפיתוח המואץ הגורם להרס, לאובדן ולקיטוע של השטחים הטבעיים בישראל, הולכת ומתגבשת בישראל ההכרה בחשיבות קיומם של מסדרונות אקולוגיים לשמירה על המגוון הביולוגי, במיוחד בעידן של משבר אקלים מחריף. השמירה על רציפות, מעבר ותנועה בין אזורים בעלי אקלים ותנאים משתנים הפכה להיות אחד האמצעים החשובים ביותר לשמירה על הטבע בעת הזו. מערכת התכנון הישראלית החלה להפנים את הצורך להגן על המסדרונות האקולוגיים, באמצעות שילובן בתוכניות הכוללות הוראות לשמירה על המסדרונות, אך לא די בכך. תוכנית זו לוקחת את החזון הזה צעד אחד קדימה, ויוצרת המלצות וסל פתרונות מעשיים שגופים מנהלי שטח יכולים ליישם כבר היום".