גניבות רכבים במודיעין: במגמת שיפור

ערן קמינסקי
נתוני המשטרה חושפים כי ברבעון השלישי של השנה ירד מספר הרכבים שנגנבו בעיר ל-78, זאת לעומת 98 ו-126 בשני הרבעונים הראשונים # בסך הכל נגנבו עד כה 301 רכבים השנה, הרבה יותר מנתוני השנים האחרונות
צילום: דוברות העירייה

תופעת גניבות הרכבים הגיעה השנה לשיאים שטרם נרשמו, בארץ בכלל ובמודיעין בפרט, אולם נתוני משטרת ישראל מצביעים על האטה מסויימת בחודשים האחרונים.

כפי שפורסם במודיעין NEWS, במחצית הראשונה של השנה נגנבו בעיר 234 רכבים (ממוצע של כמעט 1.3 רכבים ביום), נתון כמעט זהה לזה שנרשם בכל שנת 2021 – 238 רכבים גנובים. ברבעון הראשון של השנה נגנבו מספר שיא של 126 רכבים, 98 ברבעון השני, וכעת נחשפים נתוני הרבעון השלישי של השנה (יולי-ספטמבר), בו נגנבו במודיעין 78 כלי רכב. בסך הכל, מתחילת השנה נגנבו בעיר 301 רכבים, נתון גבוה בהרבה מזה שנרשם בעיר בשנים האחרונות: 238 בשנת 2021,  87 בשנת 2020 (שנת הקורונה), 67 ב-2019 ו-126 בשנת 2018. בסך הכל, וללא נתוני הרבעון הרביעי של השנה, חלה בשנת 2022 עלייה של 26% במספר הרכבים שנגנבו בעיר.

עוד חושפים נתוני המשטרה כי גם בתחומים אחרים חלה האטה. כך למשל, עד כה בוצעו בעיר 35 גניבות מתוך רכבים (לעומת 74 בשנה שעברה), ו-38 התפרצויות לדירות (לעומת 46 ב-2021).

בעקבות התעצמות התופעה בשנה האחרונה ביצעו העירייה ומשטרת מודיעין פעולות רבות, בהן הצבת מחסומי פתע, חסימת דרכי עפר המובילות מחוץ לעיר ועוד. במשטרה הסבירו למודיעין NEWS כי מיקומה הגיאוגרפי של מודיעין מהווה גורם משמעותי בעובדה כי מודיעין טיפסה לצמרת הערים בהן נגנבים הכי הרבה כלי רכב, כאשר בתוך שתי דקות וחצי מרגע הפריצה לרכב נמצאים הגנבים כבר מעבר למחסומים ובשטחי הרשות הפלסטינית.

לפני כחודש הודיעה עיריית מודיעין על מבצע אכיפה משלה, בניסיון לצמצם את ממדי התופעה. במסגרת התכנית הוחלט, במקביל להיערכות להתקנת מאות מצלמות אבטחה ברחבי העיר, לפרוס מחסומים בכניסות לעיר ולהגביר את הפעילות והנוכחות בחניונים הציבוריים, הן בשעות הלילה והן בשעות היום. עוד הוחלט כי כבר בתקופה הקרובה תחל התקנת מערכות אבטחה טכנולוגיות בחניונים ציבוריים, בכניסות לעיר ובתוך השכונות, בנוסף לשימוש שכבר נעשה בידי אגף הביטחון במצלמות רחוב וברחפנים. עוד בכוונת העירייה להרחיב את מערך הסיור העירוני באמצעות גיוס סטודנטים שיוכלו לעבוד במשרה חלקית, ולהקים משמר עירוני שיורכב ממתנדבים יוצאי יחידות קרביות בצה"ל, בעיקר לצרכי הרתעה ונוכחות בשטח.

ראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, אמר עם פרסום התכנית החדשה: "אנחנו לא נשקוט ולא נקל ראש בכל הקשור בשמירה על ביטחון התושבים, ונוסיף להשקיע משאבים רבים בהגברת תחושת הביטחון, הגברת פעילות האכיפה העירונית והטמעת כלים טכנולוגים מתקדמים במטרה להיאבק בתופעה הזו".

בינתיים כבר יצא לדרך מיזם המשמר העירוני, כאשר אל קבוצת המתנדבים הראשונית הצטרפה לאחרונה סיירת האופנועים, פועלת במסגרת המשמר העירוני החדש, אותו הקים אגף ביטחון וחירום בעירייה. הסיירת מונה כעשרה מתנדבות ומתנדבים תושבי העיר, שיצטרפו לפעילות בשטח.

יש לציין כי נתוני הרבעון השלישי, המצביעים על האטה בממדי התופעה, מתייחסים לחודשים שקדמו לתכנית האכיפה החדשה של העירייה. גורם בעירייה אמר השבוע: "קודם כל, אני לא מכיר את הנתונים שאתה מביא ולא יודע להתייחס אליהם. עם זאת, גם אם מספר הרכבים הגנובים ירד ברבעון השלישי ל-78, זה עדיין מספר שלא הכרנו בעבר במודיעין. אנחנו שואפים לצמצם את התופעה למינימום, וצריך לתת מענה ופיתרון גם ל-78 האלה. מפה נולד הצורך במשמרי השכונה שאנו מקימים, במצלמות, בהגברת פעילות והצבת מחסומים כדי לצמצם ולמנוע ולהיות יותר נוכחים בשטח, כדי לייצר הרתעה ומניעה ולהציב עוד זוגות עיניים שיודעות לדווח ולתת מענה ראשוני. אם יש ירידה אז סימן שזה עובד".

אפשר להסביר את הירידה בתגבור הכוחות הצבאיים על תוואי גדר ההפרדה בחודשים האחרונים?

"יש מגוון רחב של פעולות שצריכות התבצע כדי לצמצם את התופעה. צריך לזכור גם שמדובר על תופעה ארצית, ולא נקודתית למודיעין, כאשר השנה חלה עלייה של 47% במספר גניבות הרכבים. לתוך זה נכנסים לא מעט גורמים שצריכים לתת מענה, ביניהם גם הצבא, שסגר השנה את הפרצות בגדר באזור מודיעין ומצליח להחזיק אותן סגורות. אין ספק שיש לזה אפקט מונע, אבל עם זאת, הגנבים יודעים להתאים את עצמם. אם סגרו להם פרצה הם ינסו לייצר אחת חדשה, או למצוא דרך אחרת להעביר את הרכבים הגנובים לשטחי הרשות הפלסטיני. נכון להיום אנחנו רואים שהם מנסים להשתמש בכבישים, 443 ו-446, כאשר לאחר שהם עוברים את המחסום הצה"לי הם יורדים מהכביש לתוך הכפרים".

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »