אחרי חמש שנים אינטנסיביות במועצת העירייה, מגיע כעת המשנה לראש העירייה עמיעד טאוב לבחירות בראשות רשימה מחודשת לגמרי (ראו מסגרת).
את עיקר כהונתו במועצת העירייה הקדיש טאוב (נשוי+5) לתיק השירותים החברתיים, בו ניתן לומר כי ביצע מהפיכה של ממש, שהתבטאה גם בהגדלה משמעותית של התקציב. בנוסף, עמיעד הוא יו"ר בהתנדבות של עמותת "אופק לחיים", העוסקת בשיפור מערכת הבריאות ומניעת רשלנות רפואית, מנכ"ל "עט תקשורת", בעל תואר שני במנהל ציבור וקצין במיל'. בעברו אף היה יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בר-אילן.
"עומדים מאחורי מהפיכה"
השבוע סיפר טאוב בריאיון למודיעין NEWS כיצד נכנס בכלל לפוליטיקה. כזכור, טאוב היה מקורב בעבר אל נפתלי בנט ואיילת שקד שהנהיגו את מפלגת הבית היהודי, אולם מאז חבירתו של רפי פרץ, יו"ר המפלגה דאז, לבן גביר הוא תופס מרחק מהנעשה בפוליטיקה הארצית. "אני מעורב בפעילות ציבורית בהתנדבות מגיל צעיר. כיהנתי כראש אגודת הסטודנטים בבר אילן, כסגן היו"ר בהתאחדות הארצית, וגם במספר תפקידים ציבוריים ארציים בהתנדבות. לפני חמש שנים הורדתי הילוך בפעילות הארצית, לאחר אכזבה מחוסר היכולת לקדם את תחום הטיפול והמטופל במערכת הבריאות. החלטתי להתמודד בבחירות המקומיות, וכבר חמש שנים שאני מקדיש לכך את רוב הזמן שלי, בעשייה ציבורית בהתנדבות מלאה".
איך אתה מסכם את הקדנציה?
"אנחנו עומדים מאחורי מהפכה בתחום החברתי במודיעין. השינוי כולל בעיקר את היכולת לראות כל אחד ואחד בעיר, לתת מענה אישי ולהציב חזון, ומתבטא בשורה ארוכה של הישגים שקבענו בשטח. למשל, פרויקט "דוד ילין" המכשיר בוגרים עם צרכים מיוחדים להיות בעלי תפקידים במערכת החינוך העירונית, בו הבוגרים הופכים מ"בעלי צרכים" לאנשי חינוך, ואין העצמה יותר גדולה מזו. הישג מהפכני נוסף הוא המאבק להשוואת תנאי העובדים במסגרות הרווחה. המאבק כלל עצרת הזדהות שיזמתי במודיעין, העלאת מודעות ושיתוף פעולה עם עמותות כמו אקים, אלו"ט, אילן ושקל. התוצאה – תוספת של 330 מיליון שקל לתקציב השכר של מטפלים. אני גאה במיוחד בסניפים החדשים שהוקמו לבני הנוער במרכז היום התעסוקתי לתפקודים נמוכים, שהינו הראשון בעיר, בהקמת הבית לעולי ברזיל, המרכז העירוני למיצוי זכויות והמרכז למיצוי זכויות לשורדי שואה, כמו גם במרכז יום לתשושי נפש ולאנשים המתמודדים עם ירידה תפקודית פיזית, והקמת מרכז ירקון לאזרחים ותיקים. עוד הקמנו בקדנציה הזאת את הלהקה המשולבת לבני נוער עם ובלי צרכים מיוחדים, וקידמנו 25 דירות לדיור עצמאי בקהילה לבוגרים עם מוגבלויות. בנוסף, גם מה שעשינו בשירותי הדת בהובלת דיגיטציה במחלקה ושילוב נשים ובוגרי צבא, או בפיתוח הלומדה להכשרת גורמי סף בקהילה לזיהוי אלימות במשפחה".
מה לא הספקת לעשות ומה אתה מתכנן לקדנציה הבאה?
"אני מתכוון לקחת אחריות גם על תחומי החינוך, החינוך המיוחד, הגמלאים, העולים, בני הנוער ומתמודדי הנפש. אני רוצה להשלים את המהפכה העירונית: לספק 100% פתרונות בתוך העיר בתחומי הדיור והתעסוקה; למנוע התנהגויות בסיכון, הדרה חברתית, מקרי אובדנות, אלימות ושימוש באלכוהול וסמים; להרחיב משמעותית את הפתרונות לאזרחים הוותיקים ושורדי השואה. זו הסיבה שהצטרפו אלינו גם נציגי הגמלאים, ואנחנו חותרים לעבר המטרות הללו בכל הכוח".
אישוש נוסף לפעילותו העניפה של טאוב בתחומים אלו הגיע לאחרונה, כאשר הוא זכה באות הוקרה מטעם ארגון אקים, הפועל למען אנשים עם מוגבלות שכלית, הודות לפועלו לקידום הכללתם של בעלי מוגבלות בחברה.
רגע לפני הישורת האחרונה לקראת הבחירות, ולאחר ששותפתו לסיעה במועצת העירייה נוגה כץ רפפורט הודיעה על עזיבה, הפתיע טאוב כאשר צירף לרשימתו את חבר המועצה עמיחי זליג, שפרש מסיעת "שחר – עושים חינוך" לאחר שעידן חמי תפס את מקומו בראש הרשימה של מויש לוי הפורש.
"עמיחי הוא אדם עם זכויות רבות, שפועל בעיר בהתנדבות מלאה", הסביר טאוב. "תחום הקהילות והשכונות בעיר רשום על שמו. כבר חודשים שאני חושב על חיבור נכון ומועיל, בעיקר לנוכח השנה החולפת, והחיבור איתו היה טבעי. בסך הכל, הערכים שלנו הם אותם ערכים. הרשימה של שנינו פועלת עצמאית ומקומית, ואינה קשורה לאף מפלגה ארצית. שנינו סירבנו למימון ממפלגות ארציות ואנו ממנים את הקמפיין מהלוואות שלקחנו. מאז ומתמיד קידמנו שנינו את תחומי החינוך והחברה בעיר, ולשנינו חשוב ליצור פלטפורמה מאחדת. הצלחנו להתאחד, ולהפתעתי זה לא היה קשה בכלל למצוא את המשותף: חינוך, חברה, אוכלוסיות מיוחדות, קהילות ייחודיות, תרבות יהודית, נוער, גמלאים ושורדי שואה".
"ממודיעין תצא הבשורה"
כאמור, את העיסוק בפוליטיקה הארצית זנח טאוב לגמרי, מאז חברו בבית היהודי, שבתמיכתם התמודד טאוב בבחירות 2013, אל בן גביר בשנת 2020. "מפלגת הבית היהודי הייתה, כשכיהנתי שם כיו"ר מועצת הסניפים, מפלגה שמציבה את החינוך והחברה בראש סדרי העדיפויות, מפלגה מחברת המשלבת דתיים, מסורתיים וחילונים ומהווה גשר בין חלקי העם. ההחלטה של פרץ ללכת עם בן גביר הייתה קו אדום בעיניי, וקיפול של הדגלים האידיאולוגיים בהם אני מאמין. מפלגה היא אמצעי לקידום אידיאולוגיה ולא מטרה. לכן יפעת ארליך ואני כינסנו מסיבת עיתונאים והודענו על פרישתנו. אין כיום אף מפלגה ארצית שאני מזדהה באופן מלא עם ערכיה, וגם אף מפלגה שמציבה את נושאי החינוך והחברה כמהותיים, ולכן אני מעדיף להוביל מפלגה שלי עם הדגלים האלו במישור המקומי".
איך אתה רואה את מה שקורה כיום בזירה הארצית?
"דווקא כאיש ימין בדעותיי, בן גביר והעסקנים החרדיים גורמים נזק בלתי ישוער לטעמי ליהדות ולציונות. העובדה שהמפלגות החרדיות לוקחות 13.6 מיליארד שקל ככספים קואליציוניים, בזמן שמסגרות הרווחה, החינוך והבריאות קורסות, מקדמות חוק גיוס מפלה כשהמדינה מתפוררת ורוצים שאברך יקבל משכורת גבוהה משל הבת שלי בבה"ד 1, זו שערורייה. כמי שאיבד חברים רבים מכל החברה הישראלית בשירות הצבאי, לראות את בן גביר מסתובב עם מדים בלי ששירת יום אחד את המדינה מזעזע אותי".
השנה האחרונה הייתה שנה רגישה ונפיצה מבחינה פוליטית, וטאוב מתעקש להישאר מחוץ למשחק הפוליטי הארצי ולהיזהר מאוד בשאלות רגישות הנוגעות ליחסי חילונים-דתיים בעיר. "כל השיח הדיכוטומי שמבקש לייצר תשובות של 'כן' ו'לא' הוא לא רק לא מקצועי, אלא שהוא רדוד ורע. צריך להיזהר מאוד מלהגיע למצב שבו מועצת העיר פופוליסטית ומייצרת עוד ועוד שנאת חינם. העיר שלנו מורכבת ממגוון נהדר של דתיים, מסורתיים וחילונים. אני זוכר איך בתחילת הקורונה הבנתי את דברי ז'בוטינסקי: 'האנשים פניהם יפות יותר בשעת מלחמה מאשר בחיי היום-יום'. אז, בתקופת חירום לאומית, הקמנו פרויקט מהיר של חלוקת תרופות ומזון לאזרחים ותיקים. אני זוכר שבאחד הימים הגעתי לבניין, וראיתי רב אורתודוקסי סוחב ארגזים ביחד עם אישה חילונית עם גופיה וקעקועים. אני לא פועל לפי תיוגים. אני לא מוכן להיגרר לשיח של דת ומדינה, כי הוא לא קיים בפועל במודיעין ועולה לכותרות רק ערב בחירות כדי לייצר הון פוליטי זול. איך אני יודע? כי בימים שבשגרה היחסים כאן נהדרים. מה שראיתי אז בקורונה קורה בכל יום – אנשים מתנדבים כתף לכתף, לא משנה מאיפה. אז לדעתי ממודיעין יכולה לצאת הבשורה".
ומה לגבי התיוג שלך כאיש הבית היהודי לשעבר, זה מעסיק אותך?
"ברמה האישית, תמיד ניסו לתייג אותי ולהכניס אותי לתבנית, רק משום שיש לי כיפה סרוגה על הראש. אני לא מוכן לשחק את המשחק הזה. הוא מיושן, לא רלוונטי ולא מקצועי. אני רוצה שישפטו אותי רק על בסיס היכולות, הביצועים והתרומה שלי. כמו שאני נאבק בשיטה הארכאית של הכנסת אנשים לתבניות בתחום הרווחה ונאבק בעד מתן מענים על בסיס תפקוד, כך גם בפעילות הציבורית. ברמה הארצית, כמו רוב האזרחים, גם אני רוצה לראות את הכספים הקואליציוניים מגיעים למסגרות החינוך והרווחה. אני רוצה לראות מנהיגות מדינית שפויה, אני רוצה לחזק את מערכת הבריאות והחינוך. זו הסיבה שאני עושה את מה שאני עושה. אם לא ברמה הארצית, אז ברמה המקומית, בעיר שלי. אז אני בוחר שלא לעסוק בנושאים הללו, שאגב, במרביתם אין שום יכולת השפעה לשלטון המקומי כי מדובר בהחלטות של השלטון המרכזי. זו לא התחמקות, אלא הפניית משאבים למקומות הנכונים. הערך המוסף שלי ושל הרשימה שלנו, שמורכבת מכל גווני החברה העירונית שלנו, הם הנושאים החברתיים והחינוכיים, והם המקומות שנעסוק בהם בנחישות בקדנציה הבאה".
בניגוד לטרנד הנוכחי, בחרת שלא להרכיב את הרשימה בשיטת ה"ריץ'-רץ'".
"האג'נדה שלנו, בכל מקום, זהה: אצלנו כולם "תו=שווים". אני מאמין בשילוב נשים במעשים ולא בהצהרות. נשים לא נבחרות אצלנו על בסיס מגדר, אלא על בסיס יכולות בלבד, בדיוק כמו הגברים ברשימה ובסיעה. בבחירות הנוכחיות הנשים ממוקמות אצלנו במקומות ריאליים. יש לנו 6 תותחיות בסיעה, עם שותפות מלאה בכל ההחלטות והתוכניות. הנשים שלנו מרשימות, יש להן הישגים רבים, וכל אחת מהן תהיה נכס אמיתי בעיר. את התפיסה הזאת הובלתי גם במהלך ראשוני בארץ של שילוב נשים בשירותי הדת, הצעה לסדר בנושא והקמת קורס למשגיחות כשרות".
ומה הבשורה העיקרית שאתה מביא לעיר?
"ביצועים ולא דיבורים, זה מה שאני מביא. הוכחתי בחמש השנים האחרונות את היכולת שלי כיזם חברתי. התושבים מוזמנים לבדוק את המצע שלי מ-2018 ולראות 100% קיום הבטחות. לצד זה, אנחנו מביאים יכולת מוכחת של חשיבת מאקרו לטווח ארוך, בניית משימות למימוש וביצוע בפועל, ואת תכנית "מחוברים 2028", שהיא יצירתית וחדשנית וצופה פני עתיד. לכן אני מוביל ומחוייב לביטחון חברתי ולאוכלוסיות הראויות למענים ייחודיים".
"מחוברים למודיעין"
- עמיעד טאוב, המשנה לראש עיריית מודיעין.
- עמיחי זליג, חבר מועצה מכהן ומחזיק תיק הקהילות.
- טובה ביבר ברוקנטל, בת 28, מנהלת מרכז רב-נכותי לבוגרים עם צרכים מיוחדים.
- משה ארקינג, עולה מניו יורק, מנהל בכיר בחברת אופנה בינלאומית ומתנדב ביחידת החילוץ העירונית.
- תמרה אצילדייב, אשת חינוך וחברת הנהלת ארגון ההורים במיוחדים במודיעין.
- לאה גולדברגר, סמנכ"לית עמותת עמדא ויו"ר הנהגת ההורים לילדים עם צרכים מיוחדים.
- מיכל מלצר, אשת חינוך, ממקימות קהילת "מוריה ישראלי".
- גילה גלטר, נציגת הגמלאים ומקימת קהילה ייעודית בעיר לחולי פרקינסון.
- אסתר אבני, אשת חינוך.
- עוזי זימן, אלוף משנה במיל'.