מאז מותו של בנה יותם חיים, בדצמבר 2023, לאחר שנורה בשוגג בידי חיילי צה"ל בעזה יחד עם החטופים אלון שמריז וסאמר אל-טלאלקה, הפכה אימו איריס לאחד מסמלי המלחמה עבור ישראלים רבים.
כעת, לאחר סיומה של שנת האבל, מבקשים הוריו של חיים להביא לעולם ילד מזרעו, ואת המסע שמתחיל כעת מלווה עורכת הדין נילי שץ ממודיעין, יחד עם עורכי הדין רומי קנבל ושמעון חסקי. שץ, מומחית לדיני משפחה, היא גם יו"ר ארגון ש.י.ל, המספק ייעוץ משפטי, ופעילה בסניף במודיעין מזה שנים רבות.
השבוע סיפרה חיים בריאיון לעיתון ידיעות אחרונות כי "יש לנו זרע, שזה דבר מדהים שמאוד עוזר. הנה, לפחות הבן שלנו השאיר משהו אחריו. יש לנו משהו פיזי. בעזרת הזרע תהיה לו המשכיות".
עוד סיפרה חיים על דמותה של האישה שתביא לעולם את נכדם, כי "אנחנו מחפשים אימא. לא אם פונדקאית שתביא את הילד ושאנחנו נגדל אותו, לא. אנחנו מחפשים מישהי שתרצה להיות אמא. לילד שייוולד תהיה דמות אבא. היא תוכל לדבר איתו על אבא שלו, יותם, ותהיה לו משפחה – אנחנו. זה נותן לנו הרבה תקווה ואור בחושך הזה". עוד הוסיפה כי "זו צריכה להיות אישה שמעוניינת בילד, ובנו כמשפחה. זה הכי חשוב, כי נהיה הסבא והסבתא שלו, ויהיו לו גם דודים. יש לנו הרבה, הרבה מה לתת, וזה החיבור בינינו. צריך שיהיו בה אהבה, חמלה ובשלות. לא פשוט להביא ילד מסיפור כזה. היא צריכה להיות אדם עם הרבה תעצומות נפש".
השבוע סיפרה עורכת הדין שץ כיצד נוצר הקשר עם הוריו של יותם חיים: "את איריס הכרתי כאשר ריאיינתי אותה ברצועת שידור שיש לי באולפן של לשכת עורכי הדין. שאלתי אותה אם קצרו זרע מבנה לאחר מותו והיא ענתה שכן, ואז עלה הרעיון ללכת לתביעה הזאת".
מה צפוי להורים כעת?
"תשמע, קודם כל, דבר כזה אושר רק פעם או פעמיים בכל ההיסטוריה של מדינת ישראל, והיו גם הרבה תביעות דומות שנדחו בבתי המשפט. בגלל אירועי ה-7 באוקטובר, ונסיבות מותו של יותם, אני מעריכה ומקווה שהפעם כן יאשרו. כיום גם הטכנולוגיה שונה מבעבר, ויש את בנק הזרע שהוא בצורה שונה ממה שהיום, אז זה כן מוציא מהמשוואה את כל הבעיות ההלכתיות והבירוקרטיות. פה יש מורשת, יש אדם, יש שם ופנים".
למה בעצם המדינה מערימה קשיים?
"קודם כל, כיום כשחייל נופל אז באופן אוטומטי שואלים את ההורים השכולים אם הם רוצים שיבצעו קצירת זרע. מצד אחד המדינה עושה את התהליך הזה, אבל מצד שני היא לא מאפשרת. יש פה דיסוננס. אין חוק בעניין, יש רק הנחיות של היועץ המשפטי לממשלה בעניין הזה. אני מקווה שעכשיו, בעקבות הפנייה שלנו והעניין התקשורתי, שזה כן יביא לתקדים ולהצעת חוק של חברי כנסת כדי לתת תקווה לעוד משפחות. כרגע המדינה עוד לא מתנגדת לבקשה שלנו, הם צריכים להגיש תגובה לבית המשפט בעוד עשרה ימים, ונראה מה הם יכתבו. ברוב הפעמים הפרקליטות מתנגדת, ואני מקווה שהפעם זה יהיה שונה".
עד כמה נחושים ההורים?
"מאז שפגשתי את איריס עברתי איתה ועם בעלה רביב תהליך שלם של הכנה ונקשרנו. היא אישה מדהימה. הם ואנחנו עורכי הדין מאוד נחושים בעניין. זה מסע. אני מקווה שהוא לא יהיה ארוך מדי ושהם יזכו להיות סבא וסבתא ושנוכל להגשים את החלום של יותם עצמו, שזאת הייתה צוואתו שיהיה לו ילד. אני מקווה שלא נצטרך להגיע עם זה עד לבית המשפט העליון".