בעוד חודש וחצי, בראשון לינואר 2015, יתעוררו תושבי מודיעין למצב חדש ולא ממש מלבב בתחום התנועה והתחבורה בעיר ובסביבתה. הסיבה: בתחילת ינואר עוברת חברת 'נתיבי ישראל' לשלב החדש בעבודות בכביש 1 לירושלים. וכדי לאפשר את הגידול בהיקף העבודות יוקטן נפח התנועה בכביש 1. כדי להפחית את עומס התנועה מכביש 1 יוסטו עשרות קווי אוטובוסים שמגיעים לירושלים מכל חלקי הארץ לכביש 443. כאן, ממש אצלנו. דוד לנדסמן, ראש מינהלת פרוייקט כביש 1, הבהיר: "מדובר בעשרות קווים מכל הארץ שעלו לירושלים דרך כביש 1 וגם יורדים מירושלים לשאר חלקי הארץ. מתחילת ינואר יסעו רוב האוטובוסים דרך כביש 443 לירושלים וממנה".
בהנחה שבכל קו כזה נוסעים ביום מספר אוטובוסים, הרי שהעומס על כביש 443 רק מתחבורה ציבורית יגדל במאות אוטובוסים ליום. אליהם יש להוסיף את מספרן הגדול של המשאיות שישתמשו בכביש 443, כך שברור שהתנועה הכבדה בכביש כיום רק תלך ותגבר.
"אנחנו מסיימים את פרוייקט שידרוג כביש 443 עד סוף דצמבר, כך שלקראת ה-1 לינואר נהיה ערוכים עם כביש טוב יותר ורחב יותר", הבטיח לנדסמן. לדבריו, העבודות בכביש 443 שאמורות להסתיים לפני שיסיטו את תנועת האוטובוסים לכביש, "כוללות נתיב תחבורה ציבורית בחלקו המערבי של הכביש, צמתים מרומזרים וכן חניון רכבים גדול בשיטת "חנה וסע" ליד מבוא מודיעין".
ואלו החדשות למי שטרם הבחין בכך: בצדו הצפוני של הכביש, ליד הרמזור החדש שהותקן בכניסה ליער בן שמן, צמח חניון אספלט ענק. מתחילת ינואר יוכלו נהגים שרוצים לעלות לבירה לחנות בו ומשם לעלות על אוטובוס לבירה. לנדסמן: "בתחילת פברואר נוסיף עוד שני קווי אוטובוסים לירושלים בנוסף לקיימים. אני לא צופה עומס תנועה גדול כי כביש 443 שודרג במיוחד לכך ואנחנו עובדים בדירוג. התנאי היה שלא נעבור לביצוע השלב הנוסף בכביש 1 עד שלא נסיים את שידרוג כביש 443".
בנוסף לשינויים נוספה גם עמדת בידוק רביעית במחסום מכבים כדי להקל על זרימת התנועה וכן שול רחב מצומת מכבים עד למתקן אדם, שיכול לשמש גם כנתיב תחבורה ציבורית בעת חירום או עומס בלתי צפוי. "אנחנו עושים הכל כדי שזרימת התנועה לירושלים לא תיפגע, בכל מקרה בכביש 1 אנחנו משאירים בכל מצב לפחות שני נתיבי תנועה פנויים לכיוון ירושלים, כך שהתנועה תזרום גם בכביש 1 למרות העבודות בכביש", הבטיח לנדסמן.
לקראת פברואר תציב נתיבי ישראל מצלמות אכיפה בנתיבי התחבורה הציבורית לאורך כביש 443 כדי לשחרר את נתיב התחבורה הציבורית מרכבים פרטיים ש"יתפלחו" לתוכו ויפריעו לאוטובוסים. לנדסמן: "אנחנו לא ניתן למכוניות להתגנב לנתיב התחבורה הציבורית כי זה מעכב את כל התנועה. כיום משתמשים בכביש 443 כשישים אלף כלי רכב ביום, אבל עם השינויים בתחילת ינואר, אין לי הערכה לכמה כלי רכב נגיע".
היכונו לשינוי תודעתי
ובעיר מודיעין? אילן בן סעדון, מחזיק תיק התחבורה החדש, מודע לשינוי הקיצוני שעומד להתחולל: "אני מבין שעומס התנועה בכביש 443 יגדל מאד בתקופה הקרובה ואנחנו נערכים לטפל בבעיה מהבחינה שלנו. הרבה מאד מתושבי מודיעין עובדים בירושלים ומשתמשים בכל יום בכביש 443, ורבים עובדים בתל אביב ונוסעים על חלקו המערבי של הכביש, כך שנצטרך לבצע שינוי בתפיסה ולגרום לכך שכמה שיותר נהגים מבין תושבי מודיעין, שהיו רגילים להשתמש ברכבם הפרטי בנסיעה לירושלים, ישתמשו מעתה בתחבורה ציבורית".
בשבוע שעבר נפגש בן סעדון עם אנשי חברת קווים במסוף האוטובוסים החדש שבמרכז עינב כדי לדון בהשלכות של שינויי התנועה הצפויים. כרגע אין עדיין שום סיכום, אבל בן סעדון שואף "להוסיף במערך התחבורה הציבורית של מודיעין עוד קווי אוטובוסים לירושלים, כדי להקל על הלחץ".
השבוע אמורים בכירים בעיריית מודיעין להיפגש לדיון סגור שבסופו ייצא נייר דרישה מחברת קווים, שבמרכזו דרישה להוספת כמות נקובה של אוטובוסים לטובת תיגבור קווי התחבורה ממודיעין לתל אביב ולירושלים.
בן סעדון אמר לקראת הפגישה הצפויה: "לא תהיה לנו ברירה. אנחנו חייבים להיערך לקראת עומס התנועה הצפוי והפתרון הוא פשוט: לעודד את תושבי העיר להשתמש בתחבורה הציבורית ולכן נצטרך לדאוג לזמינות של אוטובוסים בעיקר בשעות הלחץ, ולנוחות הנסיעה, אחרת התושבים ימשיכו להשתמש ברכבם הפרטי".
נקודה חשובה בכל נושא השינויים הצפויים הוא ביטחון הנסיעה, בעיקר בלילות. צה"ל ביקש כבר מגורמי התחבורה את פירוט זמני הנסיעות ומסלולי הנסיעה של עשרות האוטובוסים, כדי להיערך לבעיה הביטחונית שתיווצר.
צה"ל מתכוון להגביר את אמצעי הביטחון לאורך ציר 443, כולל כמובן הגברת הסיורים הצבאיים, עם דגש על שעות החשיכה והערב, ובמיוחד ליד הכפרים הערביים. דן ליכטמן מחזיק תיק הביטחון בעיריית מודיעין וסמנכ"ל חברת "אגד תעבורה" שזכתה במכרז להפעיל את קווי האוטובוסים מחניון "חנה וסע" מ-433 לכיוון ירושלים: "תצטרך להיות היערכות צבאית שתתבסס על מודיעין והרתעה כדי למנוע התקרבות של צעירים מהכפרים לכביש כדי ליידות אבנים ובקבוקי תבערה ולכן העברת קווי האוטובוסים לכביש 443 תלווה בתוכנית אבטחה מפורטת וצמודה".
מי אחראי לכך?
"אנחנו נמצאים בדיאלוג שוטף וצפוף עם גורמי הביטחון לגבי הנסיעה בכביש, ואנחנו באגד תעבורה במיוחד ערוכים גם לתת מענה באמצעות אוטובוסים ממוגני אבנים ובקת"בים. אבל כמובן שאני לא רוצה שנגיע לזה. אני מאמין שהצבא יידע למצוא את דרכי ההרתעה כדי לשלוט בכביש, למרות זאת כולנו יודעים שגם אבן שמנפצת שמשת אוטובוס יכולה להיות מסוכנת מאד".
כמה קווים חדשים יהיו?
"אגד תעבורה תוציא מחניון 'חנה וסע' שלושה קווי אוטובוסים ישירים לירושלים. שניים מהם יסעו דרך 443 ואחד יסע דרך כביש 1. בנוסף לקווים האלה יעצרו בחניון עוד קווי אוטובוסים שיגיעו מחניון חנה וסע הגדול שבשפירים. מדובר באוטובוסים חדישים ובמספר גדול, כך שלא יהיה כמעט זמן המתנה לאוטובוס לירושלים".
צילום אינגריד מולר