נהיגה בשכרות הינה נהיגה תחת השפעת אלכוהול אשר גורם לתגובות איטיות ופחות שקולות של הנוהג ברכב. הנהיגה בשכרות עלולה לסכן הן את הנוהג עצמו והן את משתמשי דרך אחרים ולכן נחשבת לעבירת תנועה חמורה בישראל וברוב מדינות העולם .
יכול אדם להיות מורשע בנהיגה בשכרות, או בשליטה ברכב במצב שכרות, גם אם רק ישב במושב הנהג ונמצא סיכוי שהוא עלול להתחיל בנסיעה תחת השפעת אלכוהול.
אדם נחשב לשיכור במידה וריכוז האלכוהול בגופו עולה על 50 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם או על 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף.
נהגים צעירים, נהגים חדשים ונהגים מקצועיים מוגדרים כשיכורים, אם בגופם נמצא אלכוהול בריכוז העולה על 10 מיליגרם אלכוהול ב 100 מיליליטר דם או על 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. כמו כן אדם ייחשב לשיכור כל מי שבגופו נמצא סם מסוכן.
מנת אלכוהול בישראל נחשבת ל"מנת משקה" ואין תקן יחיד ומדויק לגבי אמת מידה זו. והנתונים הנ"ל הינם ערכים מקורבים לריכוז האלכוהול במשקה.
- שליש כוס בירה 5% (330מ"ל).
- חצי כוס יין אדום 14%, ביין לבן בדרך כלל יש אחוזים נמוכים יותר.
- שני שליש כוסית שוט משקה חריף 40% (40 מ"ל).
- כוס ושליש צ'ייסר משקה חריף 40% (40 מ"ל).
כיום עונש המינימום על פי חוק לנהג אשר נהג תחת השפעת אלכוהול הינו שנתיים שלילת רישיון.
כאשר נהיגה בשכרות מסתיימת בתאונה קטלנית (תאונה עם הרוגים), נוהגת התביעה , במקרים רבים, להעמיד את הנהג לדין בגין עבירת הריגה ולא להסתפק בהאשמה בגרימת מוות ברשלנות בהתאם לכך, העונשים המוטלים על נהגים אלו מגיעים למספר שנות מאסר.
למשטרת ישראל מספר דרכים למדוד את רמת שכרותו של הנהג
בדיקת מאפיינים – ידועה גם בשם בדיקה התנהגותית, כיוון שהיא בודקת את דרכי התנהגות הנהג החשוד בנהיגה בשכרות והיא מתבצעת על ידי טופס מובנה כאשר השוטר חושב שקיים חשד סביר לנהיגה בשכרות.
- השוטר משוחח עם הנהג החשוד ובודק אם תשובות הנהג הגיוניות.
- השוטר מבקש מהנהג החשוד ללכת בקו ישר תוך כדי עצימת עניים והנחת את מאצבעות כף היד על האף.
- השוטר בודק האם יש ריח אלכוהול מגוף הנהג.
בדיקת הינשוף – מכשיר הינשוף הינו מכשיר אשר מודד את כמות האלכוהול בגופו של הנהג החשוד על ידי נשיפת אויר לתוכו והתוצאה הינה מיידית.
תוצאות הינשוף קבילות בבית משפט רק לאחר שהשוטר וידא את הדברים הבאים: שהנהג החשוד לא הקיא ברבע שעה האחרונה לפני הבדיקה, שהנהג החשוד לא שתה שתיה ללא אלכוהול ברבע השעה האחרונה לפני הבדיקה, שהנהג לא עישן בחמש דקות האחרונות לפני הבדיקה.
חשוב לקחת בחשבון כי סירוב הנהג החשוד לביצוע הבדיקה ייחשב להודאה אישית של הנהג המסרב בעבירת נהיגה בשכרות.
בדיקת דם – הינה הבדיקה המדויקת ביותר לגילוי ריכוז האלכוהול בדם והיא נעשית על ידי רופא. לרוב, השוטרים דורשים מנהגים אשר היו מעורבים בתאונה לבצע בדיקת דם זו על מנת שתהיה ראייה קבילה בבית משפט.
חשוב שתדעו
בסמכות קצין משטרה, לפסול לכם את רישיון הנהיגה לאלתר בין 30 ל-90 יום על פי חומרת המקרה. לנהג החשוד בנהיגה בשכרות ניתן לקיים שימוע מול קצין המשטרה וזאת על מנת להקל או לבטל את שלילת הרישיון המיידית.
כמו כן, במידה ונשלל רישיונכם בהליך פסילה מנהלתית, ניתן להגיש לבית המשפט בקשה במסגרת הליך משפטי המכונה: "בקשה לביטול פסילה מנהלית". הליך זה מתקיים בבתי המשפט לתעבורה, ומאפשר לכל נהג מואשם לערער בנוגע לתקופת הפסילה המנהלית. בנוסף לביטול תקופת הפסילה, בית המשפט יכול לקצר את משך הפסילה או להשאיר אותה כפי שהייתה.