תושבי מודיעין, היכונו. בקרוב מאוד תוכלו להשתמש בתחבורה הציבורית העירונית ולדמיין שאתם בווינה. השניצל כבר עשה עלייה, מזג האוויר המושלג לא מראה סימני התפשטות למזרח התיכון, אבל האוטובוס החשמלי, שכבר פועל בעיר הבירה האוסטרית בהצלחה מזה מספר שנים, מתכוון לנחות כאן ב-2014. השבוע החל בתל אביב מודל ניסויי באוטובוס חשמלי מטעם חברת 'דן', ומודיעין תהיה העיר הראשונה בישראל בה ינחתו בקרוב שני אוטובוסים חשמליים שיותאמו במיוחד לאחד ממסלולי הקווים העירוניים. היוזמה החשמלית היא של חברת 'קווים', בשיתוף עיריית מודיעין, והיא מבטיחה מודל חדש של אוטובוסים – שקטים להפליא, לא מזהמים, בטכנולוגיה חדשה – ובהשקעה כספית עצומה.
25 ק"מ או שעה וחצי
"מדובר בתכנית ניסויית שמתחילה במודיעין ומתוכננת, אם תצליח, להתרחב בהמשך לכל הארץ", נמסר השבוע מחברת 'קווים'. האוטובוסים יצויידו בסוללות ובמנוע של חברת 'סימנס' הגרמנית ובשילדה של חברת 'וולוו' השבדית. טווח הנסיעה של האוטובוסים החשמליים עומד על 25 קילומטר או שעה וחצי של נסיעה עירונית. "מדובר בטכנולוגיה חדשנית", מסבירים ב'קווים', "עד כה תמיד הייתה בעיה לייצר קווי אוטובוס חשמליים כי היו להם שני חסרונות עיקריים: זמן טעינה ארוך וטווח סוללה קצר. הדרישה מאוטובוס היא שיעבוד כל היום ובאופן רציף, כך שהייתה כאן בעיה. את הבעיה הזו פתרה חברת 'סימנס', ובאוטובוסים החדשים זמן הטעינה מאוד קצר – בין עשר דקות לרבע שעה, וטווח הנסיעה גדל ל-25 קילומטרים".
בכל נקודת קצה של קווי האוטובוסים הללו תותקן עמדת טעינה. כאשר האוטובוס יסיים את מסלול הקו שלו, שיותאם באורך ובזמן לדרישות הטכנולוגיות, יעצור כלי הרכב להתרעננות של רבע שעה, סוללתו תוטען, והוא יוכל לצאת שוב לדרכו. זאת, בנוסף לטעינה ארוכה שתקבל הסוללה במהלך שעות הלילה. כל המרכיבים אמנם יגיעו מצידו השני של הים, אך האוטובוסים עצמם יורכבו במפעל ישראלי למהדרין – 'מרכבים' בקיסריה.
מה יקרה אם האוטובוס יתקע בפקק או יתעכב בדרך? הסוללה תגמר?
"הטווח הוא של 25 קילומטר או שעה וחצי, לכן מסלול האוטובוס כמובן ייבחר בהתאם לתנאים הללו. אנחנו עדיין לא יודעים לומר אילו קווי אוטובוס במודיעין ייבחרו עבור שני האוטובוסים החשמליים הראשונים, אבל הבחירה תיעשה בהתאם למסלול הקו. חשוב לציין שבאוסטריה האוטובוס החשמלי כבר עובד ללא כל תקלות כמה שנים".
יתרונות האוטובוס החשמלי ברורים: האוטובוס נוסע כמעט בדממה מוחלטת, אינו פולט לאוויר חומרים מזהמים, אינו זולל דלק ולכן אמור להיות זול יותר להפעלה. מילת המפתח פה היא 'אמור', ולכן מטרת התוכנית הראשונית, והסיבה שבתחילת הדרך יגיעו למודיעין שני אוטובוסים כאלה בלבד, היא לבדוק את כדאיותו הכלכלית.
2 מיליון שקל
"מחיר של אוטובוס חשמלי הכפול מזה של אוטובוס רגיל", מסבירים ב'קווים', "אוטובוס רגיל עולה כמיליון שקלים, אז אוטובוס חשמלי עולה שני מיליון. אבל צריך לקחת כאן בחשבון את בניית התשתית שהיא מאוד יקרה. צריך לבנות עמדות הטענה בשני קצוות הקו, להעביר קווי חשמל מתחת לאדמה, ובסופו של דבר לקבוע חשבונאית האם זה באמת משתלם כלכלית וחסכוני יותר".
לאחר סיום תוכנית הפיילוט, אם זו תוכתר כהצלחה, מתכוונת 'קווים' לרכוש בחמש השנים הבאות כמה עשרות אוטובוסים חשמליים נוספים, ולשלבם גם באזורים אחרים בהם היא פועלת. זאת, במקביל לתוכנית הניסויית שהחלה השבוע בקו 5 התל אביבי. שם חנך השבוע שר התחבורה ישראל כץ אוטובוס חשמלי ניסיוני, שיוצר על ידי חברת BYD הסינית. האוטובוס החשמלי הסיני כבד יותר מהאוטובוס שאמור להיות מופעל במודיעין, הסוללות שלו ממוקמות על גג כלי הרכב ולא בתחתיתו, ורק ימים יגידו איזה דגם חשמלי מבין השניים יהיה מוצלח יותר ויעשה עלייה.