פתיחת קו הרכבת מודיעין-ירושלים הולכת ומתרחקת, כאשר בשלב זה כלל לא ברור מתי ייפתח הקו שאמור לחבר את העיר לבירה.
כזכור, לפני כשבועיים פרסמנו כאן כי בשל עיצומי עובדי רכבת ישראל תידחה פתיחת הקו למרץ 2022. אתמול קיבל בית הדין הארצי לעבודה את ערעור הסתדרות העובדים על החלטת בית הדין האזורי, וקבע כי סכסוך העבודה בין העובדים להנהלת הרכבת הוא "סכסוך כלכלי", ולכן מותר לעובדים לנקוט בעיצומים. החלטה זו מבטלת את קביעת בית הדין האזורי, לפיה הסכסוך הוא "מעין פוליטי" ולכן נאסרו במסגרתו צעדים ארגוניים. בעקבות החלטת בית הדין הארצי לעבודה וחידוש העיצומים מועד הפתיחה החדש אינו ידוע בשלב זה.
בהחלטתה קבעה השופטת סיגל דוידוב-מוטולה כי "המו"מ המתנהל כיום בין הצדדים, הן בנוגע להשלכות פרויקט החשמול והן בנושאים הנוספים, הוא מו"מ כלכלי מובהק. נציגות העובדים אינה מתיימרת לבקר את ההחלטה על השדרוג ברמת המדיניות וברמה המקצועית, אלא מבקשת לקיים מו"מ לגבי השלכות השינוי על זכויותיהם של העובדים, תנאי עבודתם וביטחונם התעסוקתי. כפי שעולה מטיעוני הצדדים, כיום אין עוד מחלוקת שכתוצאה מפרויקט החישמול תיגרם פגיעה בשכרם של העובדים (נוכח הקטנת תשלומים שיקבלו בין עבודה נוספת), וכבר הושגה הסכמה כי ישולם להם פיצוי בגין כך. לאור זאת, המחלוקת היא כלכלית בלבד ואין בה ניסיון עקיף או מוסווה להפעיל לחץ על הריבון כנגד החלטתו. מכאן שהגדרת בית הדין האזורי את זכות השביתה במקרה זה כ"מצומצמת" – כבר אינה רלוונטית".
עוד הוסיפה השופטת כי "אין חולק ששביתה היא אמצעי אחרון. עם זאת, בין הצדדים מתנהל מו״מ מזה תקופה ממושכת, במהלכה נמנע מהעובדים להפעיל את כוחם הארגוני. במצב הדברים העולה מהתשתית הארגונית בהליך, לרבות הזמן הרב שחלף מבלי שהושגו הסכמות, כאשר הן בא כוח הרכבת והן נציגת הממונה על השכר הצהירו בפני בית הדין באופן ברור וחד משמעי כי המו״מ מוצה מבחינתם ואין עוד ׳שום דבר להתקדם בו׳, וכאשר גם יו״ר איגוד עובדי התחבורה העיד כי המו״מ הגיע למבוי סתום – אין עוד הצדקה למנוע מהעובדים לממש זכות חוקתית העומדת להם".
כזכור, בחודש מאי השנה, לאחר פגישה של ראש העירייה עם שרת התחבורה דאז, מירי רגב, הוכרז כי הקו החדש יושק כבר בחודש דצמבר, אולם עם תחילת עיצומי עובדי הרכבת התברר במהלך הדיונים בבית הדין לעבודה כי מועד זה יידחה לחודש מרץ 2022.
לאחר סיום העבודות על פרויקט קשת מודיעין, שיחבר את מודיעין לקו לירושלים, צפויה הנסיעה לבירה לארוך כ-18 דקות, ללא צורך בהחלפת רכבת. כפי שפורסם כאן בעבר, תדירות הרכבות בקו צפויה לעמוד על שתי נסיעות בשעה, לכל כיוון, בשעות השיא.